27 / 12 / 2024

Cem Eriş kimdir?

Cem Eriş kimdir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarihi Çevre Koruma Müdürü Cem Eriş kimdir? Cem Eriş, bugüne kadar hangi işlerde görev aldı? Cem Eriş, ne zamandan beri Tarihi Çevre Koruma Müdürü olarak görev alıyor?



Cem Eriş kimdir?

Cem Eriş, 1967 yılında İstanbul Süleymaniye’de doğdu. 1988 yılında MSÜ-Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümünden bölüm birincisi olarak mezun oldu. 1990-1992 yılları arasında YTÜ-Fen Bilimleri Enstitüsü Rölöve-Restorasyon Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı.1993 yılına kadar özel sektörde mimar olarak çalıştı. 


1993-1994 yıllarında askerlik görevini tamamladıktan sonra, 1994-1997 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi-Şehir Planlama Müdürlüğü'nde 1/50.000 Ölçekli İstanbul Metropolitan Alan Alt Bölge Nazım İmar Planı Tarihi Çevre Sektörü'nde görev aldı. 


1997-1998 yılları arasında yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi-Yatırım Planlama Müdürlüğü’nde görev yaptıktan sonra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ayrılarak özel bir mimarlık bürosu kurup proje ve taahhüt işleri gerçekleştirdi. 


Cem Eriş, 2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na Bakanlık Temsilcisi Kurul Üyesi olarak atandı.2005 yılından itibaren İstanbul 4 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda ,2008 yılından bugüne kadar da İstanbul Yenileme Alanları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge  Kurulu’nda   üyelik görevine devam etmektedir. 


Evli ve 2 çocuk babası olan Cem Eriş, 2007 yılından itibaren Tarihi Çevre Koruma Müdürü olarak görevini sürdürmektedir.


Görevleri:

Tarihi Çevreyi Koruma Müdürlüğü Bakanlar Kurulu’nun 13/03/1997 tarih ve 97/9436 sayılı kararı ile kadro ihdası yapılarak kurulmuş ve 1998 yılında Eminönü, Rüstempaşa Mahallesinde bulunan eski eser Kirazhan’da faaliyetine başlamıştır.

TCKM’nce hazırlanan ‘Teşkilat, Görev ve İşleyiş Hakkındaki Yönetmelik’ İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 04/06/1999 tarih ve 313 sayılı karar ile aynen kabul edilmiştir.


1. Bu yönetmelik çerçevesinde Müdürlüğün faaliyetleri özetle; 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu yetki alanı içinde, 2863,  3386 ve 5226 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu kapsamında koruma amaçlı plan, proje, uygulama ve programları yapmak, yaptırmak, yürütmek, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını değerlendirmek ve geliştirmek ile görevli ve yetkilidir. Söz konusu alanlarla ilgili tüm çalışmaların eşgüdümünden sorumludur.


2. Taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla, sit alanları ve tarihsel çevreler için koruma amaçlı alt ölçekli uygulama planlarını; gerektiğinde bu amaçla eylem programlarını yapacak veya yaptıracak, her yapılan proje için uygulama programlarını hazırlayacak, cephe düzenlemeleri ile ilgili notları koyduracak, öncelikleri belirleyecek, proje tarifleri yapacak ve proje konularını belirleyecektir.

- SİT ALANLARI: İstanbul genelindeki tüm koruma bölgeleri için kamusal açık alan düzenleme, her tür eski eser için tipoloji çalışması, tipoloji çalışmaları doğrultusunda kentsel tasarım rehberleri ile kentsel tasarım projelerinin yapımı hedeflenmketedir.


-  DİNİ YAPILAR: Camii, mescid, kilise, havra v.b. dini yapılar.


- EĞİTİM YAPILARI: Sibyan mektebi, medrese gibi eğitim yapıları.


- KONUTLAR: Yalılar, köşkler, konaklar, sivil mimarlık örneği konutlar,


- SAĞLIK YAPILARI: Darrüşşifa, tebhirhane, hastane v.b. yapıları,


-  SANAYİ YAPILARI: Gazhane, elektrik fabrikası, baruthane v.b. yapılar.


- SU YAPILARI: Hamam, çeşme, sebil, sarnıç, su kemeri, su terazileri, maksem yapıları.


- TEK ESERLER: Mesafe taşları, eski sınırları belirleyen delikli taşlar, belli bir sosyal yardımlaşma amacına hizmet eden sadaka taşları, dikilitaşlar, menzil taşları, ayak taşları.


- SAVUNMA YAPILARI: İstanbul Kara Surları, Marmara Sahil ve Haliç Surları, Galata Surları, ana beden duvarları, hendekler,  burçlar.


- TARİHİ MEZARLIKLAR, HAZİRELER, TÜRBELER, KÜMBETLER ve NEKROPOLLER: Tarihi mezar taşlarının envanteri, zaman içinde yok olmasının önlenmesi, düzenlenmesi ve okunması suretiyle tarihsel veri ve derleme çalışmaları.


- DOĞAL ve ARKEOLOJİK EMANETLER: Kaya mezarlıkları, yazılı, resimli ve kabartmalı kayalar, resimli mağaralar, höyükler, tümülüsler, ören yerleri, akropoller, steller, freskler, kabartmalar, mozaikler, tarihi yol kalıntıları, tarihi mağaralar, kaya sığınakları, özellik gösteren ağaç ve ağaç toplulukları.   

Bütün bu yapılar için envanter, tipoloji ve Belediyemiz mülkiyetinde olan yapılar için rölöve, restitüsyon, restorasyon , yeni kullanım ve çevre düzenleme projelerinin yapılması. 


ADRES:

Küçükayasofya Mahallesi, Hisardibi Çıkmazı No:1 Fatih - İstanbul


Telefon numarası  : 0 212 518 12 49 – 0 212 518 50 99

Faks numarası  : (0212) 518 56 44

E-Posta:  [email protected]





Geri Dön