28 / 04 / 2024

Cenap Şahabettin’in evi otoparka dönüştü!

Cenap Şahabettin’in evi otoparka dönüştü!

Yazar ve şair Cenap Şahabettin’in 1934 senesinde hayatını kaybettiği ev harabeye döndü. Bakırköy'de bulunan ve otopark olarak kullanılan ev yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.



Servet-i Fünun edebiyatının önemli isimlerinden Cenap Şahabett'in İstanbul Bakırköy'de bulunan ve hayatını kaybettiği evi harabeye döndü. Hürriyet'te yer alan habere göre; yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan evin bahçesinde bulunan ağaçlar kesilerek bahçe otoparka çevrildi. Metruk bina olan evin çatısında hasar oluşurken içerisi çöplerle doldu. Ayrıca bina madde bağımlıların meskeni haline geldi. 

Cenap Şahabettin’in evi otoparka dönüştü!

Oldukça önemli yapı

Söz konusu bina hakkında konuşan Yüksek Mimar Restoratör Seda Özen Bilgili, “Cenap Şahabettin’in evi aslında daha büyük bir alana yayılıyor. Yandaki apartman blokları da bu parselden ayrılarak, inşa edilmiş. Burası zamanında oldukça ağaçlık ve dönemin Bakırköy’ünün tarihi dokusunu yaşatan bir sokaktı. Evin dönemin gazetelerinde oldukça önemli bir yer tuttuğunu biliyoruz. Şehrin hafızası için bu yapı oldukça önemli. Bu yapının en az 100 ya da 120 yıllık bir yapı olduğunu tahmin ediyorum. Zaten Cenap Şahabettin 1934 yılında hayatını kaybetti. Bu yapı korunması gereken bir yapı olarak tescilli durumda. Kültür hayatımızda bizim için yeri olan insanların yaşadıkları evler, oldukça önemli. Bu yapı eski eser niteliği taşımasaydı da kültürel hayatımızdaki yeri nedeniyle tescil edilebilirdi” dedi. Evin bahçesinin eskiden oldukça ağaçlık olduğunu belirten Bilgili, “Yapının bahçesinde artık ağaçlar yok ve bahçe otopark olarak kullanılıyor. Aslında tarihi eser parsellerinin otopark olarak kullanılması 660 sayılı ilke kararına da aykırı. Bu durum oldukça üzücü. Buranın bir kültür kurumu olması gerekirdi. Dolayısıyla Cenap Şahabettin’in evi, gezdiği sokak, bize bir hikâye olarak yansıtılmalı. Bu yapı sadece arsa, parsel ve metrekareden ibaret değil. Bu yapı bizim bir dönemki hafızamız” açıklamasını yaptı. 

Bilgili, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Bu yapının otopark olarak kullanılması bizim içimizi acıtıyor. Bu yapıyı alan kişileri de mağdur etmeden bu yapı, Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılabilir.” 

Mehmet Akif Ersoy’un Mısır Apartmanı'ndaki dairesi hatıra evi olacak!


Geri Dön