12 / 10 / 2024

çernobil zehirlemeye devam ediyor!

çernobil zehirlemeye devam ediyor!

Ukrayna 'da araştırmalar yapan Greenpeace ekibi, çernobil kazasının üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen bazı gıdalarda yüksek oranda radyoaktivite tespit etti




Rivneska Bölgesi 'ndeki bir köyde, süt örneklerinde yapılan analizde, sütlerin yüzde 93 'ünde uzun ömürlü izotop sezyum-137 olduğu belirlendi. Bu, çocuklar için kabul edilebilir radyasyon değerinin çok üstünde

26 Nisan 1986 sabahı, Sovyetler Birliği 'nin bugün Ukrayna 'da kalan topraklarındaki çernobil Nükleer Santrali 'nde, bir sistem testi yapılıyordu. Dört numaralı santral, Pripyat kasabasının hemen yanı başındaydı. Aniden enerji çıkışında artma oldu. Acil kapatma sistemi devreye sokulmaya çalışıldı ancak bu, güç çıkışının daha artmasına sebep oldu. Reaktör kazanında meydana gelen çatlağın ardından patlamalar başladı. Hemen ardından çıkan yangınla birlikte radyoaktif duman Pripyat dahil tüm bölgeye, ardından tüm ülke ve Avrupa 'ya yayıldı. 1986-2000 yılları arasında Belarus, Rusya ve Ukrayna 'nın en fazla etkilenen bölgelerinden 350 bin 400 kişi tahliye edildi. Patlama Ukrayna 'da olmuştu ama felaketten en fazla Belarus etkilendi. Resmi Sovyet verilerine göre, nükleer serpintinin yüzde 60 'ı, Sovyet askeri uçaklarının radyoaktif bulutlara tohum atmasıyla Belarus üzerine indirildi. Amaç, bulutların yerleşimin daha yoğun olduğu topraklara ilerlemesini engellemekti. Resmi kaynaklara göre, çernobil felaketi 985 bin kişinin hayatına maloldu.

İsveç ve Finlandiya 'daki ölçümlerde radyoaktivite düzeyi birdenbire fırlamasaydı, dünya demir perde ardındaki topraklarda ne olduğunu asla öğrenemeyecekti. Sovyet lider Mikail Gorbaçov, mecburen yaptığı açıklamada bir kaza olduğunu itiraf etmek zorunda kaldıysa da, endişelenecek bir şey olmadığını, her şeyin kontrol altına alındığını söyledi. Oysa hiçbir şey kontrol altına alınabilmiş değildi. Yüzlerce işçi, itfaiyeci, kurtarma elemanı bile bile ölüme gönderildi. O ana kadar bu kadar büyük bir nükleer felaket yaşanmadığından, kimse etkilerinin ne büyük boyutta olabileceğini bilmiyordu.

Felaketten 25 yıl sonra, etkilenmiş bölgelerde yaşayan yüz binlerce kişi hl kazanın sonuçlarına katlanmak zorunda. Su, toprak, ormanlar, tarım ve süt ürünleri hl kirli. Balık tutmak, mantar, böğürtlen yemek, bölgenin tarım ürünlerini tüketmek hl tehlikeli.

UKRAYNA TARIM ALANLARININ 18 BİN KM2 'Sİ RADYASYONLU

Greenpeace Uluslararası 'ndan bilim insanı Iryna Labunska, “Gıda örnekleri üzerinde yaptığımız analizde, çernobil felaketinden kalma radyoaktiviteye rastlandı. En kritik düzeylerde radyasyon süt, yabani böğürtlen ve mantarda bulundu. Pek çok durumda radyoaktif sezyum seviyeleri Ukrayna 'da kabul edilebilir düzeyin üzerinde. Ukrayna 'nın çernobil 'den etkilenen bölgelerinde tarım toprakları ve otlak alanlarında derin bir bilimsel radyasyon kirliliği incelemesi gerekiyor ” diyor.

Greenpeace Uluslararası İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Aslıhan Tümer 'e göre kazanın üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen çernobil 'in yüzlerce kilometre ötesinde yaşayan insanlar bile, yerel gıdalar vasıtasıyla tehlikeli düzeylerde radyasyona maruz kalıyor. “Ukrayna Hükümeti 'nden radyasyon seviyeleri üzerindeki incelemelerine devam etmesini talep ediyoruz ” diyor.

çERNOBİL 'DEN DÖRT YIL SONRA DOĞDU 17 YILDIR HASTALIKLARLA UĞRAşžIYOR

Anya Pesenko, 21 yaşında. çernobil felaketinden dört yıl sonra, Belarus 'ta doğdu. Dört yaşındayken arada bir bayılmaya başladı. Annesi doktora götürdü; beyninde tümör vardı. Hemen ameliyata alındı. Ameliyattan iki ay sonra sağ tarafından his kaybı başladı. Her şeyi baştan öğrenmek zorunda kaldı. Bir daha asla tam anlamıyla sağlığını geri kazanamadı. O kadar çok doktora gitti ki, bir süre sonra beyaz ceketli kimi görse korkar oldu. 15 yaşındayken sık sık hastaneye yatırılıp solunum cihazına bağlanması gerekiyordu. Bir kere yattı mı iki-üç haftadan önce çıkamıyordu. Her gün bir masör gelip, Anya 'nın bacaklarındaki kan dolaşımını sağlamak için masaj yapıyordu. Aksi takdirde iğneyle verilen ilaçların kana karışmasını sağlamak çok zorlaşıyordu.
Sonunda doktorlardan oluşan bir komite, Anya 'nın çernobil Sertifikası almasına karar verdi. şžimdi 358 numaralı bu kağıt parçası sayesinde toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanıyor, faturalarında yüzde 50 indirim yapılıyor, belli sağlık merkezlerinden öncelikli yararlanıyor, ücretsiz ilaç alabiliyor. Sertifikada şöyle yazıyor: Bu kişi Belarus Cumhuriyeti hükümeti tarafından çernobil felaketi kurbanlarına tanınan önceliklerden yararlanma hakkına sahiptir.

Felaketin kurbanları anılıyor

Bİ 'şžEY YAPMALI

Greenpeace ve diğer çevreci kuruluşlar, bugünden itibaren çernobil felaketini unutturmamak ve kurbanlarını anmak için bir dizi etkinlik düzenliyor. Bugün İstanbul 'da, 13.00 'te Tepe Nautilus alışveriş merkezi önünden Kadıköy İskelesi 'ne yürüyüşe geçilecek. 120 'yi aşkın kuruluşun bir araya gelerek oluşturduğu Nükleer Karşıtı Platform 'un organizasyonunda gerçekleşecek yürüyüşle  Ankara  'ya kadar yükselecek bir ses çıkarmayı hedefliyorlar.   Pazartesi günü, Yeşiller 'in düzenlediği ‘çernobil felaketinin 25. yılında 25 saat uyumuyoruz ' eylemine katılabilirsiniz. Sabah 9.00 'dan 26 Nisan 10.00 'a kadar sürecek eyleme katıldığınızı göstermek için, bulunduğunuz yere en yakın meydana çıkmanız bekleniyor.

çernobil Felaketinin 25. Yılı Anma Etkinliği ise 26 Nisan Salı günü, İstanbul Taksim 'de. (18.30 Galatasaray Lisesi önü)

çevre İçin Ses getirmek İsterim

Nebahat çehre

O DA BİR YEşžİL

çevreyi en kirleten milletiz. çevremize değer vermiyoruz. Bireysel olarak da hiçbir şey yapmıyoruz. Her birey kendi çevresini temizlese bu hale gelmeyeceğiz. Yeşil yer kalmadı. Her yer taş, bina oldu, çevremiz karardı ve haliyle bizim ruhumuz da karardı. Ben kendi adıma şişeleri ve kağıtları ayırıyorum. çevre için toplumsal bir girişim olursa katılıp ses getirmek isterim.
Hürriyet/Banu TUNA


Geri Dön