05 / 11 / 2024

Çeşme'de gayrimenkul fiyatları suni yükseltiliyor!

Çeşme'de gayrimenkul fiyatları suni yükseltiliyor!

Ekonomist Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Çeşme’den gayrimenkul almak isteyen tüketicileri uyardı. Yılmaz, geçtiğimiz yıl satılmamış gayrimenkullerin fiyatının artırılarak yeniden satıldığını söyledi.




Avantajlı kredi döneminin bitmesinden sonra gayrimenkul sektöründe durgunluğun devam ettiğinden bahseden ekonomist Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, ‘Çeşme’de geçtiğimiz yıl satılamayan gayrimenkullerin fiyatları suni olarak yüzde 25-30 aralığında köpürtülüyor’ uyarısında bulundu.

Çeşme de gayrimenkul fiyatları suni yükseltiliyor!

TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre İzmir’de konut satışlarının geçen yıla göre ortalama yüzde 50 oranında düştüğünden bahseden ekonomist Prof Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: 

''TÜİK verileri ve Ege bölgesinde düşen satış oranlarına rağmen Çeşme’de geçtiğimiz yaz satışa sunulan ancak alıcı bulamayan gayrimenkul fiyatlarının suni olarak yüzde 20-30 civarında köpürtüldüğü görülüyor. Normalde talebi artan gayrimenkullerin fiyatı yükselirken Çeşme’de mantığa aykırı bir şekilde suni fiyat köpürtmeler yapılıyor. Eğer fiyatlar bu şekilde yüksek tutulursa gerçek alıcılar ürkütülür, aynı kalitedeki gayrimenkulü çok daha uygun fiyatlara sahip olabilecekleri bölgelere yönelir.

Çeşme de gayrimenkul fiyatları suni yükseltiliyor!

Çeşme’de geçen yaz dönemi satılamamış gayrimenkul örnekleri

Ilıca şantiye bölgesinde yeni tadilatlı 2020 yaz aylarında 6 milyon TL’de satışa sunulan ancak müşteri bulamayan bir villanın fiyatı 2021 Mart ayı başında 7 Milyon 500 bin TL’ye yükseltildi. Fenerburnu’nda 2020 Haziran aylarında 3 Milyon 500 Bin TL’ye satılamayan müstakil bir villa, 2021 yılı başında fiyatı 4 Milyon 800 Bin TL’ye yükseltildi. Dalyan’da 15 villanın olduğu bir sitede 2020 Eylül ayında 3 Milyon 500 Bin TL’ye satılamayan villaların fiyatları, 2021 Mart ayında 4 Milyon 400 Bin TL’ye yükseltildi. Mamurbaba’da 650 m2’lik bir villa 2020 Temmuz ayında 5 Milyon 500 Bin TL’ye satılamamasında karşın, 2021 Şubat ayında fiyatı 6 Milyon 750 Bin TL’ye yükseltildi. Taş ve beton yapılaşmanın arttığı, yeşil alan oranın giderek düştüğü Alaçatı’da 2020 Ağustos ayında 2 Milyon 800 Bin TL’ye satılamayan 4+1 havuzlu lüks bir villanın fiyatı 2021 Mart ayında 3 Milyon 800 Bin TL’ye yükseltildi. Ilıca’da 10 yıllık 6+1 bir villa 2020 Haziran ayında 3 Milyon 200 Bin TL’ye satılamamasına karşın, 2021 Şubat ayında fiyatı 4 Milyon 300 Bin TL’ye yükseltildi. 2020 Eylül ayında Ayasaranda'da 750 Bin TL'ye satılamamış 45 m2'lik rezidans dairelerin fiyatı 2021 Mart ayında 1 Milyon 150 bin TL'ye yükseltildi. Çiftlik’te 2020 Kasım ayında 1 Milyon 900 bin TL’ye satılamamış 3+1 villanın fiyatı, 2021 Mart ayında 2 Milyon 600 bin TL’ye yükseltildi. Boyalık’ta 2020 Temmuz ayında 4 Milyon TL’ye satılamayan 4+1 havuzlu villanın fiyatı, 2021 Mart ayında 5 Milyon 200 bin TL’ye yükseltildi. Dalyan’da Ağustos 2020’de 7+2 bir villa 3 Milyon 200 bin TL’den satılamamasına rağmen, 2021 Mart ayında fiyatı 5 Milyon 700 bin TL’ye yükseltildi.''

Çeşme de gayrimenkul fiyatları suni yükseltiliyor!

Tüketiciler seri ilan sitelerinde yayınlanan ilanları sorgulamalı

Seri ilan sitelerinde yayınlanan satılık evlerin çoğunun fiyatı doğru olmadığını belirten Prof Yılmaz, ‘Çeşme’de kimi mülk sahipleri gayrimenkulün fiyatını ilan sitelerine bakarak, ‘şu mülk sahibi bu fiyatı istiyor. O zaman bende onun üstüne çıkayım’ diyerek belirliyor. Bu şekilde fiyat belirlemesi doğru değildir’ diye konuştu.

Yılmaz, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Normal şartlarda bir gayrimenkulün fiyatı doğruysa ve ileri düzeyde pazarlandıysa o gayrimenkul 30 gün içerisinde satılıyor. İlginçtir ki; Çeşme’de bazı gayrimenkullerin satılık ilanları 2 yıldır farklı isimler altında yayınlanıyor.

Çeşme’de uygulanan bu tür fiyat köpürtmeleri ekonomik parametrelerde ve emlak endeksiyle bağdaşmamaktadır. Bunun anlamı, gerçek satıcı olmadıkları, gayrimenkulünü fahiş fiyattan satmak isteyen satıcı pozisyonudur. Çeşme’den gayrimenkul almak isteyen tüketiciler, ilgilendikleri gayrimenkulün doğru fiyatını ve geçmişini çok yönlü araştırmalı, internetten, ‘Çeşme’den gayrimenkul almadan önce nelere dikkat edilmeli’ şeklindeki makaleleri okumalarını öneriyoruz.

Bir diğer önemli nokta ise; Çeşme’de aynı gayrimenkul birden fazla emlak ofisi tarafından farklı bilgilerle ve farklı fiyatlardan ilanda yayınlandığı için tüketicilerin Çeşme gayrimenkullerine olan güveni sarsıldı ve ilanlara bakmaz oldular.

Gayrimenkullerden en iyi finansal performansı elde etmek için endeks değerleri çok iyi yorumlanmalı. Bir gayrimenkul doğru fiyattan satışa sunulur ve klasik emlakçılık yöntemlerinin ötesinde advertorial gayrimenkul pr modeliyle ileri düzeyde pazarlama yapılırsa ekonomik koşullardan bağımsız olarak her gayrimenkul gerçek alıcılara doğrudan ulaşabilir.''

İzmir'de ev kiralarında şok artış!

İzmir halkı yeni ev arayışında!


Geri Dön