Sektörel

Çetin Ünsalan: Konut çözümü yine gündemde... Tatsız bir şaka haline geldi!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dar gelirlilerin konut sahibi olması için çalışma başlatıldığı açıklamasının ardından, reel piyasalar uzmanı ve ekonomi yazarı Çetin Ünsalan konut sorunu üzerinden vatandaşın durumuna dikkat çekti.

Artan ev fiyatları ve kiralar nedeniyle konut krizi büyürken, dar gelirliler barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, orta vadede kiralardaki artışların önüne geçmek ve deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpları telafi etmek için yeni sosyal konut projelerinin hayata geçirileceğini ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimini artırmaya yönelik çalışmalar yapılacağını açıkladı.

Bu açıklamanın üzerine reel piyasalar uzmanı ve ekonomi yazarı Çetin Ünsalan, konuyu mercek altına aldı. Ünsalan paraanaliz.com’da “Ne güzel atasözlerimiz vardır değil mi? Mesela tok açın halinden anlamaz. Bugünlerde geçim derdindeki vatandaş ile ekonomi yönetiminin arasındaki ilişkiyi en iyi anlatanlardan biri bence” diyerek başladığı yazısında ekonomi yönetiminin soruna bakışına dikkat çekti.

KİRASINI ÖDEYEMEYEN KONUTU NASIL ÖDEYECEK?

“Tok açın halinden anlamaz” atasözünün mevcut ekonomi yönetiminin sorunlara getirmeye çalıştığı çözümü yansıttığını ifade eden Ünsalan, “Çünkü ekmek derdine düşen, geliri yetişmeyen insanları görmeyen, daha da gelirini kısmaya çalışan bir ekonomi yönetimi, fahiş kira sorunları karşısında meseleyi çözmek için yine sosyal konut yapma peşine düşüyor” ifadelerini kullandı.

Bunun da kira artışlarıyla ilgili verilen bir soru önergesine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevabından anlaşıldığını söyleyen ekonomi yazarı şunları dile getiriyor:

Şimşek’e yüksek kiralar soruluyor; dar gelirliye konut projesi hazırlığı içinde olduklarını söylüyor. Kulağa çok hoş geliyor ama kirasını ödemekte zorlanan insanların kiranın en az iki katı taksit ödeyerek ev sahibi olacağını sanmak, ilginç bir yaklaşım olsa gerek. Kredi kartında takibe düşenlere aylık 5 ile 11 bin Türk Lirası ödeme imkanıyla yapılandırmayı müjde diye sunmaları gibi.

Bunun açlık sınırında veya altında aylık alan insanlara dönüp ‘tüketimi körüklemeyin’ demek gibi bir yaklaşımın değişik şekli olduğunu belirten Ünsalan, “Ya gerçekten para ile ilgili algılarını tamamen yitirdiler ya da anlamazlıktan geliyorlar” dedi.

TATSIZ BİR ŞAKA HALİNE DÖNÜŞTÜ

Her ikisinin de insanların içindeki sıkıntıları büyüttüğünü ve acısını arttırdığını vurgulayan Çetin Ünsalan, “İliklerine kadar enflasyon artışını yaşayan vatandaşına, dezenflasyondan bahseden Bakan Mehmet Şimşek, aç kişiye ‘bak ne güzel rakamlarımız var’ diyor ya, bu cümlelerin tümü birbirine akraba söylemler.

Bir dönem iş kazalarında ‘ne güzel öldü’ diyenlerin, şimdi geçimini sağlayamayan vatandaşlarına ‘iyisin iyi’ oynaması tatsız bir şaka haline geldi. Ülkenin rakam tutkusu içindeki ekonomi yönetimi, artık durup gerçeklerle yüzleşmek durumunda.  

Çünkü bu gemi yürütülemiyor. ‘Hepimiz aynı gemideyiz’ veya ‘durumunuzu anlıyoruz biraz daha sabır’ dileyerek işin içinden çıkamazsınız. Çünkü vatandaş cephesinde o fazlar çoktan geçildi.”

Ünsalan, makro ekonomik dengeleri tutturmaya çalışırken, mikroyu çökertenlerin bir şeyin farkında olması gerektiğini kaydederek, zorlayanların değil, çökertenlerin tanımını özellikle yapıyorum. Keza durum o aşamada.

Mikronun, yani taşıyıcı kolonların çöktüğü bir binanın dış cephesinde kullandığınız yalıtım malzemesini göstererek, ısı yalıtımından bahsediyor olmak kadar anlamsız bir konuyla uğraşıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

İSTEDİĞİNİ SÖYLEYEN İSTEMEDİĞİNİ İŞİTİR

Türkiye’de emeklisinden sanayicisine, çalışanından esnafına ayrım yapmaksızın tüm kesimlerin büyük bir yaşam mücadelesi verdiğini belirten Ünsalan yazısının devamında şunları söyledi;

”Yani bir miktar daha sabredecek ya da dişini sıkacak mecali kalmamış durumda.

Binanın yalıtımını anlatırken, binanın taşıyıcı kolonlarının kırıldığını görmemek ve inadına her çözümü konuta bağlamak da endişe verici. Gerçekten sokaktan kopmuş bir ekonomi yönetimi var.

O zaman başladığımız gibi atasözü ile bitirelim. Aç tokun halinden anlamazdı ya bin ölçüp, bir biçmeli sözünü hatırlatıp, sonuçları itibariyle de noktayı şu atasözü ile koyalım: İstediğini söyleyen, istemediğini işitir.

 

Ekim kira artış oranı belli oldu! Ekim ayı kira zammı ne kadar oldu? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Ankara'da kiralık konut arzı bir yılda yüzde 35 arttı!

Altın, borsa, faiz ve gümüş fiyatlarının bir yıllık değişimi! 'Fotoğrafın dışına çıkın' diyen uzman isim uyarıyor...

İslam Memiş'ten hem altın hem de dolar için 48 saat uyarısı geldi!

Konut alacaklar dikkat! Ziraat Bankası’ndan sonra bir banka daha konut kredisi faizlerini düşürdü!