25 / 07 / 2024

Çevre izin belgesi ne zaman iptal edilir?

Çevre izin belgesi ne zaman iptal edilir?

Çevre İzin Belgesi; alıcı ortamları korumak amacıyla ilgili mevzuat uyarınca işletmelere verilecek belge olarak ifade ediliyor. Peki, çevre izin ve lisans yönetmeliği esaslarına göre alınan çevre izin belesi ne zaman iptal edilir?


Sentez Mekanik 10. yıl dönümünü kutladı!


Çevre izin belgesi ne zaman iptal edilir?

Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken; hava emisyonu, çevresel gürültü, atıksu deşarjı ve derin deniz deşarjı konularından en az birini içeren izin olarak tanımlanıyor.


Çevre İzin Belgesi ise alıcı ortamları korumak amacıyla ilgili mevzuat uyarınca işletmelere verilecek belge olarak ifade ediliyor. Peki, çevre izin ve lisans yönetmeliği esaslarına göre alınan çevre izin belesi ne zaman iptal edilir?


Çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesinin iptali

MADDE 14 – (1) İşletmenin çevre izni veya çevre izin ve lisans koşullarına aykırı iş ve işlemlerinin tespit edilmesi durumunda yetkili merci tarafından Çevre Kanununun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırımlar uygulanır.


(2) Uygunsuzluğun düzeltilmesi için, işletmeye yetkili merci tarafından en fazla bir yıla kadar süre verilebilir.


(3) İşletmeye süre verilmemesi veya işletmeye verilen sürenin bitiminde uygunsuzluğun giderilmemesi halinde, yetkili merci tarafından çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi iptal edilir. Çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike yaratan faaliyetler nedeniyle işletmeye süre verilmeksizin çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi iptal edilir. Bu işletmeler için izin süreci yeniden başlatılır ve işletme kendi adına yeni geçici faaliyet belgesi düzenlenene kadar faaliyette bulunamaz. Geçici faaliyet belgesi olmaksızın faaliyette bulunan işletmeler hakkında 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırımlar uygulanır.


(4) Yükümlülükleri doğrultusunda yapılacak belgelendirmelerde ve beyanlarında usulsüz ve gerçeğe aykırı bilgi ve belge düzenlendiği tespit edilen tesislere 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırımlar uygulanır ve geçici faaliyet belgeleri iptal edilir. Bu işletmelerin doksan takvim günü süresince faaliyeti durdurulur. İptal edilen başvuruya ait her bir çevre izni veya çevre izin ve lisans konusu için 19 uncu madde uyarınca belirlenen belge bedellerinin iki katı, tekrarında dört katı uygulanır, müteakip tekrarında ise faaliyet 1 yıl süresince durdurulur.



Çevre izin ve lisans yönetmeliği yürürlüğe girdi mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön