01 / 05 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hurda otomobilleri toplayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hurda otomobilleri toplayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ömrünü tamamlamış araç arındırma ve sökümü için eğitim merkezi kurulmasına yönelik proje hazırladı



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakanlık Hollanda ile ortaklaşa Türkiye'de ''Ömrünü Tamamlamış Araç Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi'' yürütecek.


Türkiye ve Hollanda arasındaki ekonomik işbirliği ile otomobil sektörünün kapasitesinin artırılmasını hedeflenen proje kapsamında Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun ömrünü tamamlamış araç arındırma pilot tesisi kurulacak. 


Hurdacılara, merkezde, çevre duyarlılığı, iş sağlığı ve güvenliğine uygun arındırma ve söküm teknikleriyle ilgili eğitimler verilecek. 


Eğitim merkezinin bütçesi Hollanda'dan


Proje, Türkiye'den bir, Hollanda'dan da iki tesisin ortaklaşa çalışmasıyla gerçekleşecek. Projenin, 688 bin 970 avroluk bütçesi Hollanda hükümeti tarafından karşılanacak. 


705 yerde hurda teslim noktası kuruldu


Bakanlık, ayrıca hurda araçları sahibine maliyet getirmeyecek şekilde geri alma çalışmaları da yürütüyor. Bu kapsamda, 81 ilde 705 ayrı yerde hurda teslim noktaları oluşturuldu. Hurda araç arındırma ve söküm işlemlerini gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisanslı 68 ömrünü tamamlamış araç söküm tesisi, araçlardan malzeme geri kazanımı gerçekleştiren 5 entegre işleme tesisi bulunuyor. 


Bin 577 ton kullanılmış araç geri kazanıldı


Geçen yıl, hurdaya çıkarılan 4 bin 494 adet araç değerlendirilerek, 2 bin 700 ton kullanılmış araç parçası ve bin 577 ton malzeme geri kazanımı sağlandı. 


Öte yandan, Bakanlık, Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğiyle çevrim içi veri paylaşım sistemi kurdu. Böylece Bakanlıkça izinli veya lisanslı tesislere bırakılmayan ömrünü tamamlamış araçların Emniyet Genel Müdürlüğünce de hurdaya ayrılması engellenecek. Bu sistem ''change'' olarak da bilinen yasa dışı uygulamaların önüne geçecek.


İthalat azaltılacak


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, proje sayesinde toplama, söküm, yeniden kullanım ve geri kazanım sistemiyle hurda araçların ekonomiye geri kazandırılacağını söyledi. 


Bakan Bayraktar, bu yolla en fazla hurda ithalatçısı durumundaki Türkiye'nin dışarıya ödediği parayı azaltmayı hedeflediklerini ifade etti. 


AA


Geri Dön