30 / 04 / 2024

Çevre vergisi bildirimi hangi durumlarda verilir?

Çevre vergisi bildirimi hangi durumlarda verilir?

Belediye sınırlarında olup belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer binalar çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor. Peki, çevre vergisi bildirimi nedir? Çevre vergisi bildirimi hangi durumlarda verilir?



Çevre vergisi bildirimi hangi durumlarda verilir?

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor.


Taşınmaz malın sahibi tarafından değil, kullanıcısı tarafından ödenen verginin mükellefiyeti ise taşınmazın kullanılmaya başlanması birlikte başlıyor.


Vergi ödemelerinden önce ilgili belediyeye bildirim verilmesi gerekiyor. Peki, çevre vergisi bildirimi hangi durumlarda verilir?


Çevre temizlik vergisi beyannamesi, mükellef olunduğunda bir defa veriliyor. Takip eden yıllarda binayı kullanan değişmediği sürece yeniden beyanname verilmiyor. 


İş yerlerinde ise beyanname iş yerinin açılması ile birlikte bir defaya mahsus olmak üzere veriliyor.


Sonraki işlemler ve değişiklikler için çevre temizlik vergisi mükellef sicil numarası ile takip edilebilir. Ancak iş yerinde çalışan sayısı değiştiğinde (azalması ya da çoğalması durumunda) bildirge yenileniyor.


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettiriliyor.


Çevre ve temizlik vergisi bildirimi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön