03 / 05 / 2024

Çevreci konut projelerine kredi desteği geliyor!

Çevreci konut projelerine kredi desteği geliyor!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Temiz Teknoloji Fonu'yla birlikte Türkiye'deki tasarruflu konut projelerinde kullanılmak üzere 350 milyon dolar kaynak ayırdı..



2009’dan bu yana Türkiye’deki 55 enerji projesine 2.1 milyar Euro yatırım yapan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Temiz Teknoloji Fonu'yla (CTF) yeni bir programı hayata geçiriyor. Türkiye Konutlarda Enerji Verimliliği Finansman Programı (TuREFF) adıyla başlatılan program kapsamında Türk bankalarına enerji verimliliği projelerinde kullandırılmak üzere 350 milyon dolar aktarılacak.


UZUN VADELİ DESTEK


TuREEFF, EBRD’den 282,5 milyon dolar CTF’den ise 67,5 milyon doları kapsıyor. Program, enerji tüketimini azaltmak ve hanelere gelen faturaları düşürmek amacıyla Türk bankalarına uzun vadeli finansal destek ile bankalar ve konut sahiplerine teknik danışmanlık hizmetlerinin birleşiminden meydana geliyor. Danışmanlık hizmetleri ise Avrupa Birliği ile CTF tarafından verilen 10 milyon dolar tutarındaki bir hibe ile finanse edilecek.


AMAÇ ENERJİ TASARRUFU


TuREEFF kapsamında, bireysel konut sahiplerine, konut sahibi gruplarına, toplu konut idareleri, siteler ile kooperatiflere, KOBİ inşaat şirketleri gibi konut sektöründeki özel hizmet sağlayıcılar, konut yönetim şirketlerine, yüksek verimli konut geliştirme donanım ve malzemelerinin satıcıları ve kurulumcularına kredi kullandırılacak.


Program, ısı yalıtımı, daha verimli ısınma, konut içi sıcak su kaynağı, klima, aydınlatma, beyaz eşya ile binalarda yenilenebilir enerji sistemlerinin geliştirilmesi gibi iyileştirmeleri finanse ediyor.


Vahdet


Geri Dön