29 / 04 / 2024

Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu içeriği!

Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu içeriği!

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak tanımlanabiliyor. İşte, çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu içeriği!



Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu içeriği!

Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED); gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar anlamına geliyor. 


Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğin EK-I listesinde yer alan veya Bakanlıkça "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gereklidir" kararı verilen bir proje için belirlenen özel formata göre hazırlanacak olan rapora, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu deniyor.


Çed raporu; şehirlerde gerçekleştirilen projelerin, proje gerçekleşmeden projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. 


Çed raporu süreci kendi başına bir karar verme süreci değil;  karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç olarak da tanımlamak mümkün. Bu süreçte yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesi yapılıyor. 


ÇED Olumlu veya ÇED Olumsuz Karar Aşaması

Bakanlık tarafından; sunulan nihai ÇED Raporlarının komisyon üye sayısı kadar çoğaltılması isteniyor. Çoğaltılan nihai ÇED Raporları on iş günü içerisinde Bakanlığa sunuluyor.  Bakanlık, Komisyonun rapor hakkındaki çalışmaları ve halkın görüşlerini dikkate alarak proje için "ÇED Olumlu" ya da "ÇED Olumsuz" kararını on iş günü içinde verir, bu kararı komisyon üyelerine bildiriyor. Bakanlık ve Valilik, alınan kararı uygun araçlarla halka duyuru yapıyor. 


Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön