27 / 04 / 2024

Cezayir'de 1.5 milyar dolara yapılan Büyük Cami açılışa hazırlanıyor!

Cezayir'de 1.5 milyar dolara yapılan Büyük Cami açılışa hazırlanıyor!

Cezayir, Fransız sömürgesi olduğu dönemde katolik rahiplerin başkentte misyonerlik merkezi olarak kullandıkları noktaya 1,5 milyar dolar maliyetle yapılan ülkenin sembolü olmaya aday dünyanın en büyük üçüncü camisinin açılışı için hazırlanıyor. 



Sömürgeci Fransa'ya karşı verdiği sekiz yıl süren ve 1 milyon insanının yaşamını yitirdiği mücadelesiyle Cezayir, Arap ve İslam coğrafyasında istiklali için en ağır bedel ödeyen ülke oldu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Cezayirliler, 1962'de Fransızları ülkelerinden çıkarmalarından sonra sömürgeci tarihin izlerini silmek için de harekete geçti. Kuzey Afrika ülkesi, cadde, sokak, yer adlarının Fransızca kullanımını değiştirerek, yeniden isimlendirmeye başladı. Ülkedeki sömürge döneminden kalma kiliseler de aynı şekilde cami olarak tekrar ibadete açıldı.

Cezayirliler, 1830'dan itibaren uygulanan Fransız sömürgesini sonlandırmak amacıyla 1 Kasım 1954'te başlattıkları bağımsızlık savaşının yıl dönümünde sembol bir açılış yapacak. 

- Sömürge döneminin misyoner merkezine dünyanın üçüncü büyük camisi 

Fransızlar, Cezayir'deki sömürge döneminde 1868 yılında misyonerlik faaliyetlerinin merkezini başkentin kalbi konumundaki bir mahallede inşa etti. 

Bu alana, sömürgeci Fransa'nın Afrika'daki misyonerlik faaliyetlerinin o dönemdeki ruhani lideri Charles Lavigerie'nin adı verilmişti. Bağımsızlıktan sonra Lavigerie'nin mahallesinin adını Muhammediye olarak değiştiren Cezayirliler, 2011'de bu alanda yeni bir cami külliye alanı inşa etmeye başladı. 

Yaklaşık 200 bin metrekare büyüklüğe sahip alanda yapılan Büyük Cami'nin inşası 9 yılda bitti. Cezayir, bağımsızlık savaşının başlangıcının 66. yıl dönümü olan 1 Kasım'da Büyük Cami'yi ibadete açmak için hazırlanıyor. 

Cezayir'de bir önceki Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın görevde olduğu 2011'de inşaatın temeli atıldı. İnşaatın büyüklüğü, maliyeti yerel basın ve Fransız medyası tarafından bu dönemde eleştirilere tutuldu.  

Ülkenin mevcut Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, 2016 yılında İskan Bakanlığı görevini sürdürdüğü ve bu caminin inşasından sorumlu olduğu sırada yaptığı açıklamada, Fransız basınının projeye yönelik eleştirilerinin, Çin şirketlerinin ihaleyi almasının rahatsızlığından kaynaklandığını belirtmişti. 

Tebbun, "Kim ismi Lavigeri olan bir bölgenin adının Muhammediye olmasına müsaade eder? Buraya onların (Fransızların) günahlarını örtecek büyük bir cami inşa edilmesini ister?" diye konuşmuştu.  

- Cezayir'deki misyonerlik faaliyeti başarısız oldu 

Yazar Hamad el-Atebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cezayir'de yakında açılışı yapılacak Büyük Cami'nin, büyük bir misyonerlik merkezinin bulunduğu bölgede inşa edildiğini dile getirdi. 

Sömürge döneminde Fransız misyoner rahiplerinin burada faaliyet gösterdiklerine dikkat çeken Atebi, "Buradaki oluşumun tek amacı Cezayirlilerin Hristiyanlaştırılmasıydı. Bağımsızlıktan sonra buraya Hazreti Muhammed'e referansla Muhammediye ismi verildi. Bu sadece bir isim değişikliği değildi. Cezayirliler, açısından misyonerlik faaliyetinin son bulması, Cezayirlilerin tüm çabalara, harcanan paralara ve farklı propaganda taktiklerine rağmen dinlerine bağlılıklarının bir teyidi anlamı taşıyordu" dedi.

Atebi, buraya cami yapmanın Cezayir'in bağımsızlığını kazandığı 1962 yılında planlandığını fakat aradan geçen yarım yüz yıl sonra henüz hayata geçirilebildiğini belirtti. 

Cezayirli tarihçi Muhammed Erzeki Ferrad da yakında açılacak Büyük Cami'nin ülke için tarihi sembol bir yapı, ibadethane haline geleceğini vurguladı.

Büyük Cami'nin, Mısır'daki El-Ezher, Tunus'taki Zeytune Mescidi, Karaviyyin Camisi gibi simgesel bir nitelğe sahip olacağını dile getiren Ferrad, caminin yerinin "Haçlı Seferleri mantığından ziyade mekanın merkezi olmasından dolayı seçildiğini" diye konuştu. 

- Yüksek maliyet tartışması 

Caminin inşaatı, Cezayir'de 1999'da iç savaşın sonlandığı dönemde yönetime gelen ve geçen yıl beşinci dönem cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı protestolar sonucu görevi bırakmak zorunda kalan eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika döneminde başladı. 

Buteflika döneminde ülkede giderek yaygınlaşan kayırmacılık ve yolsuzluk sebebiyle söz konusu cami projesi farklı çevreler tarafından tepkilere neden oldu. Cezayir'de projeye başlandığı dönemde de sivil toplum ve muhalif partilerden, söz konusu kaynağın "hastane, okul" gibi projelerde harcanabileceği sebebiyle itiraz yükseldi. 

Görevi bırakması sonrasında düzenlenen kutlama gösterilerinde, Buteflika'nın döneminin sembolü olarak planladığı "camiyi açamaması" protestocular tarafından sloganlara taşındı.

- 120 bin kişi kapasiteli

Çinli bir firmanın üstlendiği cami projesinin toplam maliyeti 1,5 milyar dolar olarak öngörülüyor.

Cezayir makamlarına göre, Cezayir'deki 200 bin metrekare alana kurulu 120 bin kişiye ibadet imkanı sunacak olan "Büyük Cami", kutsal topraklar Mekke ve Medine'deki mescidlerden sonra büyüklük olarak dünyada üçüncü sırada yer alıyor. 

Kule biçimindeki köşeli minaresinin uzunluğu 265 metre olan cami aynı zamanda 2 bin kişi kapasiteli 21 bin 800 metrekare alana kurulu bir kütüphaneyi de içinde barındırıyor. Cami külliyesinde bulunan 3 katlı yer altı otoparkı, 6 bin araç kapasitesine sahip. 

Caminin yer aldığı külliye içinde, biri 1500 koltuklu diğeri 300 koltuklu olmak üzere iki konferans salonu da yer alıyor. 

İsrail'den Kudüs'teki bir cami için yıkım emri!


Geri Dön