28 / 04 / 2024

CHP Milletvekili Gürer: 'Yabancılar konutu bıraktı, faiz peşine düştü!

CHP Milletvekili Gürer: 'Yabancılar konutu bıraktı, faiz peşine düştü!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer yaptığı açıklamada yabancılara satılan konut sayısının geçen seneye göre yüzde 46 düştüğünü yabancıların konut yerine faiz ile kazanacağı alanlara yöneldiğini dile getirdi.



 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yaptığı açıklamada halkın son ekonomik uygulamalarla farklı giderleri kısarak karnını doyurabilme derdinde olduğu ülkemizde yabancıların havadan para kazanma peşinde olduğunu dile getirdi.
 
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Ömer Fethi Gürer, uygulanan ekonomik modelde artan faizlerin konut ve otomobil gibi yatırım alanı görülen alanlarda tercih değişikliği getirdiğini ve faiz arayışı ile yatırım araçlarında değişiklikler oluştuğunu söyledi.

Gazeteduvar'dan Günsu Durak imzalı habere göre Ömer Fethi Gürer açıklamasında "Geliri olanların faiz politikasında ya tercih değişikliği ya da daralmaya geçtikleri verilere de yansıyor. Konut satışlarında bu sene şubat ayında başlayan ve kesintisiz olarak her ay süren geçen senenin aynı ayına göre azalma eğilimi kasım ayında da devam etti. Satışlar Kasım'da  yüzde 20,6 oranında azalış gösterirken, senenin ilk 11 aylık dönemindeki azalma ise yüzde 14,9 oldu. Yabancıların Türkiye'de konut edinme taleplerinde de gerileme olduğu görülüyor. Yatırım aracı gibi görülen konutlar yerine son dönemlerde faiz ile kazanacağı alanlara yabancı yatırımcının yöneldiği görülüyor. Ayrıca yabancılara satılan konutların sayısı da geçen seneye göre yüzde 46,1 oranında gerilerken Ocak-Kasım döneminde ülkemizde 32 bin 941’i yabancılara olmak üzere toplam 1 milyon 87 bin 349 konutun satışı yapıldı. 2022'nin aynı döneminde 1 milyon 277 bin 659 konut satılmış olması rakamsal verilerde de satışta düşmeyi gösteriyor” diye konuştu.

CHP Milletvekili Gürer: Yabancılar konutu bıraktı, faiz peşine düştü!

FAİZ ETKİSİ ARTIYOR

Yaptığı açıklamada faizlerin zirve yaptığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, "Konut satışlarında yaşanan azalmada en büyük pay konut kredi faizlerinin artması ve bankaların kredi limitlerini düşürmesine ait bulunuyor. Söz konusu bu dönemde kredili (ipotekli) konut satışları yüzde 33,6 oranında azalırken, diğer satışlarda ise yüzde 10,2 oranında daralma oldu.

Ayrıca bankalar geçen sene Kasım ayında yüzde 20,58 oranıyla kullandırmış oldukları konut kredilerinin faizini bu sene yüzde 42,58’e kadar yükseltti. Bu sebeple son birkaç aydır bankaların kullandırdığı konut kredilerinin bakiyesi de azalıyor. Bu arada TÜİK tarafından açıklanan verilere göre bu yıl ekim ayı itibarıyla son bir senelik dönemde ikamet amaçlı konut inşaat maliyeti yüzde 89,2 oranında artış gösterdi. Konut satışlarında yaşanan azalmaya rağmen konut fiyatları maliyetinin üzerinde artmaya devam ediyor” diye konuştu.

 

Bu ilde yaşayanlara sosyal konut müjdesi!

KKTC’de yabancıya konut satışları kontrol altına alınacak!

KİPTAŞ'tan son dakika açıklaması: Kaper Sitesi hak sahiplerinin daireleri belirleniyor!


Geri Dön