27 / 04 / 2024

KKTC’de yabancıya konut satışları kontrol altına alınacak!

KKTC’de yabancıya konut satışları kontrol altına alınacak!

KKTC’de “işgal boyutuna” geldiği iddia edilen yabancılara konut ve arazi satışıyla ilgili yasal düzenlemeler yolda. İşte konu ile ilgili son dakika detayları...



KKTC’de “işgal boyutuna” geldiği öne sürülen yabancıya konut ve arazi satışıyla ilgili olarak yasal düzenlemeler yolda. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre kontrolsüz, kayıt dışı satışları engellemeyi hedefleyen yasa tasarısında son aşamaya gelindiği kaydedilirken, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, çalışmaya ilişkin olarak merak edilen tüm detayları Milliyet’e anlattı.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu yeni yasanın yabancıların mal alımına yasaklama veya kısıtlama getirmeyeceğini dile getiren Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “Yapılan şey bir düzenlemedir. Tatil amaçlı konut alanla, yerleşme amaçlı konut alanı birbirinden ayırmak lazım” diye konuştu.

KKTC’de yabancıya konut satışları kontrol altına alınacak!

Yaptığı açıklamada yeni düzenlemede yabancıya satış sözleşmeleriyle ilgili olarak “avukatların huzurunda imzalanması” şartının getirileceğini kaydeden Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer, “Satış sözleşmesini avukatlar kontrol edecek ve sözleşme tapu dairesine kayıt ettirilecek. Söz konusu sözleşmeyi tapuya kaydettirmeyen, İçişleri Bakanlığı’na izin almak için müracaatta bulunamayacak. Mevcut yasada yabancının 1 konut ya da 2,5 dönüm arazi satın alma hakkı var, satış sözleşmesinin tapuya kayıt şartının getirilmesiyle yabancıya satışa yönelik bu sınırlama da uygulanacak. Eğer avukat bu şarta uymazsa 3 seneye kadar hapis cezası ve imzalanan satış sözleşmesinin tutarının yüzde 10’u oranında para cezası uygulanacak” diye konuştu.

DÜZENLEMEDE YAP-SAT ENGELİ

Söz konusu Yasal düzenlemenin esas amacının, tarımsal araziler başta olmak üzere ülke topraklarını korumak olduğunu dile getiren Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Gürcafer, “Konut alımıyla, yapımıyla, imar planlarıyla, yerleşmeyle, iş kurmayla, çalışma ve oturma izniyle ilgili olarak bir düzenleme getiriliyor. Örnek vermek gerekirse yabancılar emlakçıyla anlaşıp şirket kuruyor, arazi alıyor ve üzerine konut yapıyorlardı. Söz konusu bu yeni yasal düzenleme bunu engelleyecek. Yabancı ortaklı şirketlerin gayrimenkul işi yapma amaçlı arazi alımları da yasaklanıyor. Yani yap-satı artık yabancılar yapamayacak” diye konuştu.

 

Kıbrıs'ta yabancıların arazi alımları için mevzuat değiştirilecek! 

Fenercioğlu’nun 2024 hedefi 150 milyon Euro! Kıbrıs'tan sonra  İzmir  projesi geliyor!

Konut yatırımcısının yeni limanı KKTC!


Geri Dön