Kıbrıs'ta yabancıların arazi alımları için mevzuat değiştirilecek!
KKTC'de İsraillilere yapılan arazi ve konut satışları resmen gündeme bomba gibi düştü. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuya ilişkin konuştu. Peki neler yapılacak? İşte ayrıntılar...
Son günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yabancılara yapılan arazi satışları sık sık gündeme geliyor. Sabah Gazetesi köşe yazarı Yavuz Donat, bugünkü köşesinde KKTC'de yabancıya satılan arazileri kaleme aldı.
İsrail'in Kıbrıs'a olan ilgisinin çok eskilere dayandığının altını çizen Yavuz Donat, "Yahudi tarihi uzmanları bu toprakların Arzı Mevud denilen Vadedilmiş Topraklar sınırlarında bulunduğunu işaret ediyor" dedi.
Donat, konuya ilişkin şu değerlendirmelerini paylaştı:
"1. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetimi, çok hassas... Yasal düzenlemeler gündemde.
2. Dışişleri Bakanlığımız... Lefkoşa Büyükelçimiz... Diğer ilgililer, uyumuyorlar... Gelişmeleri dikkatle izliyorlar.
3. Konuyla ilgili... KKTC'nin de, Türkiye'nin de... Yarına dönük, hazırlıkları var... A planı... B... Planı... C planı."
Donat, konunun İsrail vatandaşlarının Kıbrıs'ta arazi/konut almasını sınırlamakla çözülecek kadar basit ve kolay olmadığına vurgu yaptı.
YABANCILARIN ARAZİ ALIMLARINDA MEVZUAT DEĞİŞİYOR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile konuştuğunu ve Lefkoşa Büyükelçimiz Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ile bir araya geldiğini belirten Yavuz Donat, Cumhurbaşkanı Tatar'ın "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin çıkarlarına aykırı hiçbir şeye izin vermeyiz... Göz yummayız" dediğini ve yabancıların burada arazi almalarıyla ilgili mevzuatı değiştirmek için yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıkladığını belirtti.
Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ise konuya ilişkin açıklamasında resmi rakamlara göre alarm durumu olmadığının altını çizerek, kendi taraflarında İsrail vatandaşlarının 12'nci sırada olduğunu, Rum tarafında ise İsraillilerin aldıkları mülklerin daha çok olduğunu dile getirdi.
Yavuz Donat, sraillilerin Kıbrıs'ta aldığı arazi ve konutlar kapsamında yeni yasa çıkarılacağının altını çizdi ve şunları söyledi:
"İsrail vatandaşları için bazı sınırlamalar ve kısıtlamalar uygulanacak. Ancak, adada arazi ve konut alan sadece İsrail vatandaşı olan Yahudiler değil. Rusya'dan gelen Yahudiler... Polonya'dan, Ukrayna'dan, Lübnan'dan gelen Yahudiler... Başka ülkelerden gelen Yahudiler... Onların da adadan konut ve arazi alıyor" dedi.
Konut fiyatlarına da değinen Donat, Girne'de 1+1'in 90-100 bin sterlin, 3.5 milyon lira civarında olduğunu, Magosa'da İskele ilçesinde 1+1 evin 120- 130 bin sterlin 4 milyon lira civarında olduğunu, 3+1 evin ise 10 milyon TL'den fazla olduğunu belirtti.
Kıbrıs'ta emlakçıda, gayrimenkul alım/satımı amaçlı sözleşme yapıldığını, bunun tapu olmadığını ama geçerli olduğunu aktaran Donat, "Kıbrıs'ta avukatta alım/satım sözleşmesi yapılabilir, tapu değildir ancak geçerli. Ardından alıcı canı ne zaman isterse tapuya giderek resmi işlemi yaptırır" ifadelerini kullandı.
Yavuz Donat, Devletin bildiği rakamın tapuya kayıtlı olan rakam olduğuna, 'Kaç İsrailli Kıbrıs'ta mülk sahibi?' sorusunun resmi rakamlı yanıtının bilinmediğine, inşaat şirketinde veya avukatta sözleşme yapanların da bilinmediğine dikkat çekti.
Kadın-erkek konut arama oranı tersine döndü! Kasım ayında en çok konut arayan kadınlar oldu!
Evin peşinatı için kredi çekilebilir mi?
BAE, İzmir Limanı'ndan hisse alacak' iddiasına Tunç Soyer'den sert tepki: Satılamaz!