23 / 12 / 2024

CHP'den Kanal İstanbul'un komisyon raporuna şerh!

CHP'den Kanal İstanbul'un komisyon raporuna şerh!

İBB komisyonları Kanal İstanbul projesine ilişkin araştırma raporu hazırladı. Rapora ilişkin, “Böylesine büyük bir alana yayılan bir projede kamulaştırma maliyetleri konusunda hiçbir ayrıntı verilmemiştir” diyen CHP'li meclis üyeleri rapora şerh koydu...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) komisyonları Kanal İstanbul projesine ilişkin araştırma raporu hazırladı, CHP rapora şerh koydu.

İBB, “Kanal İstanbul Projesi”ne ilişkin araştırma raporu hazırladı. Hazırlanan raporda projenin İstanbul ve Türkiye’ye çok büyük katma değer kazandıracağı belirtildi. Komisyonların CHP’li meclis üyeleri ise rapora koyduğu şerhte, projenin ekolojik zararlara yol açabileceğine dikkat çekerek “Böylesine büyük bir alana yayılan bir projede kamulaştırma maliyetleri konusunda hiçbir ayrıntı verilmemiştir” denildi. 

Sözcü Gazetesi'nden Hazal Ocak'ın haberine göre, İBB Meclisi’nde Çevre ve Enerji Komisyonu ile Tarım, Orman, Hayvan ve Su Ürünleri Komisyonu’na 9 Aralık 2019’da oybirliğiyle “Kanal İstanbul Projesi” araştırma görevi verilmişti. Komisyonlar 193 sayfalık ortak raporun tamamladı ve açıkladı.

‘GURUR KAYNAĞI’

Raporda projenin şehrin yoğunluğunu dağıtacağı ifade edilerek, “Merkezdeki yoğunlaşmayı kanal güzergâhı tarafına kaydıracak olması önem taşımakta. Çünkü merkezde anormal bir yoğunlaşma mevcut. Riskli yapı stokunda yaşayan nüfus buraya taşınacak” diye belirtildi.

Projenin maliyetinin 75 milyar lira olarak öngörüldüğü raporun sonuç bölümünde özetle, “Kanal İstanbul projesinin Türk mühendislerince projelendiriliyor olması milletçe hepimiz için ayrı bir gurur kaynağı olmaktadır” denildi.

CHP’DEN 57 SAYFALIK ŞERH

Komisyonların CHP’li üyeleri, rapora katılmayarak 57 sayfalık muhalefet şerhi koydu. Şerhte projeyle ilgili tartışma ve eleştirilerin özellikle çevresel zararlar ve imar rantı konularında odaklanıldığına dikkat çekildi.

Ayrıca, ÇED raporuna da atıf yapılarak, “ÇED raporunun sadece mevcut durum ve doğal kaynaklar üzerindeki etkileri incelendiği, bu bölgeye gelecek diğer fonksiyonların (konut, ticaret, eğitim alanları, lojistik alan, donatı alanları vb) etkisinin incelenmediği görülmüştür. Böylesine büyük bir alana yayılan bir projede kamulaştırma maliyetleri konusunda hiçbir ayrıntı verilmemiştir. Farklı bakanlıklar arasında da maliyetler konusunda tutarsızlıklar vardır” ifadelerine yer verildi. 

‘BÖLGEYE HAS BİR OLGU’

“İstanbul’un bu bölgede sahip olduğu ormanlar, karasal ekosistemler, çayır ve meralar, kıyı kumulları, endemik türler projenin inşaat ve sonrasındaki mevcut imar planlarına aykırı yeni oluşacak gelişme alanlarından ötürü yok olma aşamasına gelecek” ifadelerinin kullanıldığı şerhin sonuç bölümünde şunlar belirtildi: 

“Denizler arasındaki karşıt özellikler ve benzersiz su hareketi ile Ege-Marmara-Karadeniz ilişkisi, dünya üzerinde sadece bu bölgeye has bir olgu. Bu nedenle, dünya üzerinde başka bir örnekle karşılaştırmadan tek başına değerlendirmesi gereken bir konudur.”

SAĞLIK ÖRGÜTLERİNİN BAĞI YOKMUŞ

İstanbul 9. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul’a “ÇED olumlu” kararı verilmesini yargıya taşıyan Türk Tabipler Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası’nın projeyle bağı olmadığı gerekçesiyle davayı “ehliyet yönünden” reddetti. Sağlıklı çevrede yaşama hakkının ihlal edildiği yönünde yapılan başvuruyu görüşen mahkeme, Kanal İstanbul ile söz konusu meslek örgütlerinin “menfaat bağının bulunmadığını” ileri sürdü. Mahkeme başkanı ise karara şerh koydu.

Kanal İstanbul ihalesi Haziran sonrası yapılacak!

Kanal İstanbul'dan 10 yılda 181.5 milyar liralık gelir!

İstanbul Valiliği'nden Kanal İstanbul itirazları hakkında açıklama!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Boğaz artık bize yetmiyor!


Geri Dön