21 / 08 / 2024

CHP'li Gülcan Kış: Ev kiraları uçuyor! Acilen tedbir alınmalı!

CHP'li Gülcan Kış: Ev kiraları uçuyor! Acilen tedbir alınmalı!

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, kiracılar ve ev sahipleri arasında kira fiyatları sebebiyle yaşanan sorunlara değinerek 'acilen çözüm bulunmalı' dedi. 



CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, kiracılar ve ev sahipleri arasında kira fiyatları sebebiyle yaşanan sorunların toplumsal huzuru ortadan kaldırdığını, ölümle sonuçlanan olaylar sebebiyle acilen tedbir alınması gerektiğini söyledi. 

KİRA KRİZİ TOPLUMSAL BOYUTTA CİDDİ SORUN!

Geçen yıl, kira fiyatlarındaki artışlar nedeniyle ev sahibi ve kiracılar arasındaki gerginliklerin ölümcül sonuçlar doğurduğunu belirten Kış, hükümetin bu konuda yeterli önlem almadığını dile getirdi.

Son bir yılda, kira anlaşmazlıkları nedeniyle en az 13 kişi hayatını kaybetti ve 46 kişi yaralandı. Bu durum, kira krizinin toplumsal boyutta ne kadar ciddi bir sorun haline geldiğini gözler önüne sermektedir.

KİRA SORUNLARI ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış: kira sorunlarının ölümlere neden olduğunu şu örnekle açıkladı: “Maalesef bir acı haberde Konya ilimizden geldi. Konya’nın Akşehir ilçesinde bir uzman çavuş, aralarında kira anlaşmazlığı bulunan ev sahibi baba ile oğlunu silahla öldürdü.

Bu trajik olay, kira sorunlarının ne kadar derinleştiğini ve ölümcül boyutlara ulaştığını bir kez daha gözler önüne serdi.” dedi. 

CHP li Gülcan Kış: Ev kiraları uçuyor! Acilen tedbir alınmalı!

YENİ DÖNEMDE KİRA SORUNU ARTACAK

Kış, “Kira zamlarına getirilen yüzde 25 tavan artışı sınırının kaldırılması ve yeni kira zam oranının yüzde 65 tavan olarak belirlenmesi, kiracıları daha da zor durumda bırakacak.

Türkiye’de 17.002 TL olan asgari ücret ile 20 bin TL olan kiraların yüzde 65’lik artış ile ciddi rakamlara ulaşması, özellikle asgari ücretle geçinen evli çiftlerin dahi bu kiraları ödeyemeyeceği anlamına geliyor” dedi. Bu durumu eleştirerek, kira artışlarının toplumsal huzuru daha da bozacağını ifade etti.

DÜZENSİZ GÖÇ SORUNUNA ÖNLEM ALINMALI

CHP’li Kış, özellikle Mersin’de, 6 Şubat depremi sonrası yoğun göç ve yabancı uyruklu vatandaşların düzensiz göçü sebebiyle konut sorununun ve kira fiyatlarındaki artışın ciddi boyutlara ulaştığını belirterek; “Asgari ücretlilerin, emeklilerin ve memurların bu fahiş fiyatlarla kiralarını ödeyemiyorlar ve geçim sıkıntısı yaşıyorlar, bir an evvel çözüm yollarının geliştirilmesi için harekete geçilmesi gerekiyor aksi halde ev sahibi kiracı tartışmalarını daha çok göreceğiz”  dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

CHP’li Kış, çözümün adresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu belirterek, Ekim ayında TBMM’nin çalışmalarına başlar başlamaz bu konunun çözülmesi için geçtiğimiz yıl verdiği Meclis Araştırma önergesini güncelleyerek Genel Kurul gündemine taşıyacağını söyledi. Kış, ev kiralarında önlenemeyen yükselişin, ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirdiğini ve mahkemelerde kira davalarında ciddi artışlar yaşandığını ifade etti.

ACİLEN ÖNLEM ALINMALI

Kış, Antalya’dan sonra en fazla göçün Mersin’de yaşandığını ve bu yoğun nüfus artışının başta ev kiraları olmak üzere her alanda sıkıntılar yarattığını vurguladı.

Yapılan araştırmalara göre, en fazla kira artışı yüzde 1109 ile Antalya’da gerçekleşirken, onu yüzde 963 ile Mersin izlemektedir. Türkiye nüfusunun yüzde 75’inin yaşadığı 30 büyükşehirde, ortalama kira bedellerinin asgari ücretin yüzde 79’unu aştığını ifade eden Kış, toplumsal huzurun bir an evvel sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Vatandaşlar için ekonomideki en önemli sorun gıda, kira ve konut fiyatları!

e-Kira kontratı uygulaması ile fahiş kira artışları sona erecek! İşte e-Kira kontratı uygulamasının avantajları!

Kiracıların ev sahiplerinden özel isteği 'yok artık' dedirtti: Mahkemeye verin, 3 yıl daha otururum! 

5 bin TL'lik kirayı 17 bin TL yapmak isteyen ev sahibinden kiracısına tepki: Evimi gasp edemezsiniz!

Geri Dön