15 / 05 / 2024

Çiftçi indirim beklerken zam geldi. Gübre müjdesi havada kaldı

Çiftçi indirim beklerken zam geldi. Gübre müjdesi havada kaldı

Çiftçinin en önemli girdi kalemlerinden biri olan gübrede geçtiğimiz hafta başında verilen yüzde 13 indirim müjdesi havada kaldı. Tarım Kredi Kooperatiflerinin sadece bir çeşitte yüzde 13 indirim yaptığı belirtildi.



Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Erdoğan’ın açıkladığı gübrede yüzde 13 indirimde büyük hayal kırıklığı yarattı. Tarım Kredi Kooperatifleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatının aksine sadece bir gübre çeşidinde yüzde 13 indirim yaparken bazı gübre çeşitlerine de indirim yerine zam yaptı. Çiftçilerin en yoğun olarak kullandığı üre gübresinde ise sadece yüzde 7 indirim yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Tarım Kredi Kooperatiflerinin gübre fiyatlarında yüzde 13’e varan indirim yapılacağını ve indirimli fiyatların Nisan ayının sonuna kadar sabit tutulacağını açıklamıştı.

PİYASA FİYATLARINA İNDİ

Güncellenen yeni rakamlara göre sadece amonyum sülfat gübresinde yüzde 13 indirim yapılırken, amonyum sülfat fiyatı 6920 TL/tondan 6000 TL/tona indirildiğine dikkat çekildi. Ancak çiftçiler amonyum sülfat gübresinde yapılan yüzde 13’lük indirimin de çiftçiye bir faydası olmayacağını çünkü amonyum sülfatın piyasada hali hazırda 5100 TL/tondan satıldığını ifade etti.

Çiftçinin en yoğun kullandığı gübrelerin başında gelen üre fiyatlarında ise sadece yüzde 7 indirim yapılırken ürede fiyat 13940 TL/tondan 12940 TL/tona indirildi. Üre gübresinin fiyatının piyasada 12500 ile 13000 TL/ton olduğu yapılan indirimle Tarım Kredi fiyatlarının piyasa fiyatlarına indirildiği belirtildi.

BAZILARINDA İNDİRİM YOK ZAM VAR

Tarım Kredi Kooperatiflerinden birim kooperatiflerine gönderilen fiyat listesinde en dikkat çeken düzenlemenin kompoze gübrelerde yapıldığı belirtilirken 15.15.15 ve 15.15.15 Zn gübrelerinde hiçbir indirim yapılmadığı ifade edildi. Buna göre 3 15’in fiyatı 13500 TL/ton ve çinkolu 3 15’in fiyatı da 14120 TL/ton olarak sabit tutuldu. Kompoze gübrelerden 20.20.20’nin fiyatında ise sadece yüzde 2.7 indirim yapıldığı kaydedildi. Tarım Kredi Kooperatifleri DAP gübresinde de yüzde 13 yerine sadece yüzde 8 indirim yaptı. Yapılan indirimin ardından  fiyat 17.127 TL/tondan 15.760 TL/tona düşürüldü. Can gübresinin fiyatı ise yapılan yüzde 2.5 zamla birlikte 8.710 TL/tondan 8940 TL/tona yükseltildi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön