Çiftçiler dikkat! Dijital tarım, ormancılık ve hayvancılık devri başlıyor! İşte yeni düzenlemeler...
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider, "Dijital tarım, ormancılık ve hayvancılığa geçiyoruz. 1 Ekim itibarıyla Çiftçi Kayıt Sistemi'nin e-devlet üzerinden güncellenmesiyle ilgili çalışma başlattık" açıklamasında bulundu ve konuyla ilgili detayları paylaştı. İşte o detaylar...
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Türkiye'nin buğdayın ana vatanı olduğuna ve ülkenin yaklaşık 4 saatlik bir uçuşla dünya nüfusunun yüzde 40'ına ulaşılabildiğine dikkat çekti. Pandemi sürecinde çiftçinin üretmeyi sürdürdüğünü, Türkiye'nin dünyanın en büyük ihracatçı ülkelerinden olduğunu, hemen hemen her başlıkta, her başak üründe kendine yeterlilik oranının yüzde 100'den fazla olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin yapacağı her çözümün aynı zamanda bölgesel olduğunu belirten Gizligider, "Türkiye şu anda tarımda en az 5 milyon 100 bin ama bunlar tabii tespit dolanlar, çok daha fazla nüfusa doğrudan istihdam sağlıyor. Son 20 yılın 16'sında tarım sektörü büyüme göstermiş Bunun birkaç yılında problem var bunun 2'si geçtiğimiz pandemi süreci, yine 2008'de küçük bir daralma var" ifadelerini kullandı. 2020 yılı itibarıyla tarımsal ihracatın 2,7 milyar dolar olduğunu belirten Gizligider, 2022 itibarıyla bu rakam için öngörünün 30 milyar dolar olduğunu anımsattı.
"Türkiye'de de artık tarım dönüşüyor, dijitalleşiyor. Dijital tarım, ormancılık ve hayvancılığa geçiyoruz" diyen Gizligider, bu çerçevede 1 Ekim itibarıyla Çiftçi Kayıt Sistemi'nin e-devlet üzerinden güncellenmesiyle ilgili bir çalışma başlattıklarını, bunu şimdi hayvancılığa taşıyacaklarını, yani dijital hayvancılığa geçildiğini belirtti.
"Mevzuat çalışmalarımızı tamamladık, eğer meclisimiz takdir buyurursa dijital ormancılığa geçiyoruz. Yani her ağacın barkodunun olduğu bir sistemden bahsediyorum" şeklinde konuşan Gizligider, bakanlıklarının desteklerine ilişkin 65 parça desteğin bulunduğunu ve alt kırılımlarıyla bu sayının 134'e ulaştığını da dile getirdi.
Gizligider, "Bu bir yandan çok fazla gibi görülebilir ama bizim çiftçimizden, sahadan aldığımız şu; lazım zamanda, yani ekim zamanında, ekerken bu desteği bulabiliyorsa bu anlamlı. Ama birtakım sıkıntılar yaşadıktan sonra geliyorsa bu sefer bu bir işe yaramıyor" açıklamasında bulundu ve bir taraftan da özellikle tüm dünyadaki sıkıntının Türkiye'de de yaşandığını; paranın değer kaybıyla ilgili bir sorun olduğunu aktardı.
"O yüzden bu yıl bunu karta yükleme şekliyle mazot ve gübrede sağlayacağız, başaracağız" ifadelerini kullanan Gizligider, amacın çiftçilere hak ettiği desteği zamanında sağlanması olduğunu ve üretimin sürdürülebilirliğinin teminat altına alınması olduğunu dile getirdi.
Kurulacak sistemle çiftçilerin zarar etmeyeceğine dikkat çeken Gizligider, "Çünkü sistemi en baştan üretim deseninin tespit edilmesi, tercih edilmesi şekliyle başlatacağız. Her ne kadar birden fazla sigorta çeşidimiz var ise de bir de gelir koruma sigortasını şimdi getiriyoruz" şeklinde konuştu.
Akaryakıtta flaş gelişme! Motorine 2,14 liralık dev indirim! Ne zaman tabelaya yansıyacak?