Çiftçiler dikkat! Tarım Kanunu’nda dev değişiklik! Çiftçinin ne üreteceğini bakanlık belirleyecek! Şimdi bakın!
Tarım ve orman kanunları ile tarımla ilgili bazı düzenlemelerde köklü değişiklikler için adım atılıyor. Buna göre; belirlenen ürün ve ürün gruplarında üretim faaliyeti bakanlığın iznine tabi tutulacak. İşte ayrıntılar...
Tarım Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı kapsamında, mücbir sebepler hariç olacak şekilde, sözleşme çerçevesinde üretilen ürünün alımından ya da satımından vazgeçenler, sözleşmeye konu ürün miktarı için belirlenen bedelin yüzde 20-50’si arasında cezai yaptırımla karşılaşacak.
TASLAKTAKİ DEĞİŞİKLİKLER NE İÇERİYOR?
- Tarım ve Orman Bakanlığı’nca belirlenen ürün ve ürün gruplarının üretimi için çiftçiler bakanlıktan izin almakla yükümlü. İzin almayanlar için idari para cezası kesilecek.
- Bakanlık tarafından belirlenen ürünlerin sözleşmeli şekilde üretilmesi zorunlu olacak.
- Üst üste iki sene ekilmeyen tarım arazileri, bakanlıkça kiraya verilerek üretim yapılmasına imkan sunulacak. Kiralamadan elde edilen gelirden, arazi sahiplerine de ödeme gerçekleştirilecek.
- Desteklemelerde, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yerine bakanlık tarafından belirlenen kayıt sistemleri esas sayılacak.
- Lif, tohum ve sap üretimi ile tıbbi amaçlı kenevir yetiştiriciliği, bakanlığın iznine tabi tutulacak ve üretim kotası da Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
Ekonomimcom köşe yazarı Ali Ekber Yıldırım, bugün köşesinde kaleme aldığı Tarım Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı ile ilgili tüm detayları açıkladı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Hükümeti döneminde çıkarılan 18/4/2006 tarih ve 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 7. maddesinde yapılacak değişiklikle çiftçilerin üretim yapmadan önce Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin almaları şartının getirildiğine dikkat çeken Ali Ekber Yıldırım, Tarım Bakanlığı’ndan izin almadan üretim yapanların ilk tespitinde yazılı olarak uyarılacağını belirtti.
Yıldırım, uyarı tarihinden itibaren 12 ay içerisinde bu maddeye uygun faaliyet göstermeyenlerin, uyarı tarihinden itibaren 5 sene süreyler hiçbir destekleme programından faydalandırılmayacağının altını çizdi.
İdari para cezasının hesaplanmasına esas brüt hasılanın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan üretimin yapıldığı il genelinin ortalama verim değeri ile rayiç fiyatın dikkate alınarak hesaplanacağına dikkat çeken Yıldırım, iki yıl ekilmeyen arazilerin kiralanmasına da değindi.
Kiralamada öncelik aynı yerde ikamet edenlerin
Tarım Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören torba yasada en önemli değişikliklerden birisinin 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nda yapılacak değişiklik olduğunu aktaran Yıldırım, "Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun 44. maddesinde öngörülen değişiklikle iki yıl üst üste ekilmeyen tarım arazilerinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başkalarına kiraya verilmesini düzenliyor" açıklamasında bulundu.
Konuya ilişkin "Kiralama öncelikli olarak kiraya verilecek arazinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere ya da 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 3’üncü maddesinde belirtilen sivil toplum kuruluşlarına (Tarımsal alanda faaliyet gösteren kooperatif, birlik, dernek ve vakıflar ile gönüllü kuruluşları)ve meslek odalarına yapılır" ifadelerini kullanan Yıldırım, kiralanan arazilerin ÇKS'ye kaydedileceğini ve kiracıların bu arazilere ilişkin tarımsal desteklerden yararlandırılacağını belirtti.