Çiftçilere müjde: Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için ne kadar mazot gübre desteği verilecek?
Çiftçilere bu sene için ödenecek tarımsal destekleme ödemeleri tek tek açıklandı. Peki buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için ne kadar mazot gübre desteği verilecek? İşte o rakamlar..
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu sene için verilecek tarımsal destekler tek tek açıklandı.
"2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı", geçtiğimiz hafta içi Resmi Gazete'de resmen yayımlandı.
BUĞDAY, ARPA, ÇAVDAR, YULAF, TRİTİKALE MAZOT VE GEBRE DESTEĞİ KAÇ TL OLDU?
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 103 TL'si mazot, 46 TL'si gübre olacak şekilde 149 TL destek verilecek.
Açıklanan rakamlara görei ÇKS'ye dahil çiftçilere; çeltik için 250 lirası mazot, 21 lirası gübre olacak şekilde toplam 271 lira destek ödemesi yapılacak.
FINDIK, YAŞ ÇAY, ZEYTİN, PAMUK, PATATES İÇİN NE KADAR DESTEK ÖDENECEK?
Ayrıca, fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin, şeker pancarı için 86 lirası mazot, 21 lirası gübre olacak şekilde toplam 107 TL, kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir için 103 lirası mazot, 21 lirası gübre olacak şekilde toplam 124 TL, kütlü pamuk için 345 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 366 TL, patates, soya için 172 TL'si mazot, 21 TL'si gübre olacak şekilde toplam 193 TL destek verileceği açıklandı.
Yağlık ayçiçeği, kolza (kanola) için 121 TL'si mazot, 21 TL'si gübre olmak üzere toplam 142 TL, yem bitkileri için 94 TL'si mazot, 21 TL'si gübre olacak şekilde toplam 115 TL, diğer ürünler için 86 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 107 TL destek ödemesi yapılacak.
Nadas için de dekar başına 40 TL'lik mazot desteği verileceği belirtildi.
ORGANİK TARIMDA 180 TL'YE VARAN DESTEK
Organik tarım için kategorilerine göre dekar başına 30 TL ile 180 TL destek sunulacak. Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi'ne kayıtlı, organik statüde bulunan kovanlar için arı yetiştiriciliğinde bulunan çiftçiler için kovan başına 30 TL destek ödemesi yapılacak.
İyi tarım uygulamaları desteği de kategorilerine göre dekar başına 30 TL ile 270 TL arasında değişiklik gösterecek. Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi uygulamalarında dekara 200 TL ödeme yapılacak.
DESTEKLERDEN KİMLER YARARLANABİLECEK?
Desteklemelerden, ÇKS'de özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve belirlenen havzalarda bulunan, alan, arazilerde desteklemeye esas ürünleri ürettiği Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerince belirlenen ve belirlenecek yasal süre içerisinde destekleme başvurularını gerçekleştiren kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişiler faydalanabilecek.
Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde yem bitkileri desteğinde ÇKS'ye kayıtlı arazileri üzerinde kaba yem üretmek amacıyla çok yıllık ve tek yıllık yem bitkileri ekimi gerçekleştiren çiftçilere, ürünü hasat etmeleri kaydıyla destekte bulunulacak.
Yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği kapsamında ise dekar başına arpa, buğday, çavdar, çeltik, tritikale, yulaf için 65 TL, aspir için 15 lira, fiğ, korunga, soya, yem bezelyesi için 58 TL, kolza (kanola) için 40 lira, kuru fasulye, mercimek için 78 TL, nohut için 65 lira, patates için 260 TL, susam için 10 lira, yer fıstığı için 45 TL, yonca için 78 lira, yağlık ayçiçeği için 135 TL ödeme yapılacak.
Söz konusu karar, 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak şekilde Resmi Gazete'de yayımladığı 15 Eylül tarihi itibarıyla yürürlüğe alındı. Kararın hükümleri Tarım ve Orman Bakanı tarafından yürütülecek.
Emeklilerin Cumhuriyet ikramiyesi 10 bin TL mi olacak? Emekliler Derneği'nden flaş açıklama geldi!
Ucuz fiyata konut almak isteyenlere piyango vurdu! 1.20 faizle konut kredisi geliyor!
Gaziantep'te 29 adet arsa satılıyor! Arsa alacaklara son dakika Eylül fırsatı!