13 / 05 / 2024

Çiftçilerin yüzü gülecek! Yepyeni bir dönem başlıyor! Kredi faizleri, tarımda kullanılan elektrik ve su…

Çiftçilerin yüzü gülecek! Yepyeni bir dönem başlıyor! Kredi faizleri, tarımda kullanılan elektrik ve su…

CHP, İYİ Parti, DEVA, GP, SP ve DP'nin oluşturduğu Altılı Masa'nın, iktidara gelmeleri halinde tarım hakkında izleyeceği yol haritası belli oldu. İşte detaylar!



Buna göre, çiftçilere verilen tarımsal destek ödemeleri geriye çekiliyor, kullanılan kredilerin faizleri siliniyor, tarımda indirimli elektrik ve su tarifeleri uygulanıyor. İşte, Altılı Masa'nın tarım ve çiftçilik vaatleri…

Ekonomim.com'dan Ali Ekber Yıldırım'ın "Millet İttifakı'nın vaatleri tarımda sorunları çözmeye yeter mi?" başlıklı yazısında yer verdiği hususlar şu şekilde; Seçim öncesinde, Millet İttifakı'nı oluşturan 6 partinin liderinin de bir araya geldiği toplantıda 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni' kamuoyuna duyurdu. Toplam 44 sayfa 2 bini geçen maddeden oluşan bu metinde tarım, gıda, kırsal kalkınma, iklim değişikliği ve diğer konularına dair de çok önemli vaatler bulunuyor.

Öncelikle, 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nin farklı görüşte 6 siyasi partinin üzerinde uzlaştığı bir metin olduğunu ve eğer seçimi kazanırlarsa bu vaatleri uygulamaya geçirebileceklerini hatırlatmak isterim.

Tarım konusundaki vaatlerin hiç birisi ilk kez duyduğumuz vaatler değil. Daha önce de dile getirilen, vaat edilen ama birçoğu yerine getirilmeyen vaatler. Bu 6 parti verdiği vaatleri yerine getirebilir mi? Öncelikle bunları hayata geçirebilmeleri için seçimi kazanmaları gerekmekte. Seçimi kazandıktan hemen sonra da bu vaatlerin bir öncelik sıralamasına ve takvime bağlanması gerekiyor. Bazıları hemen yapılabilir. Bazıları yasal düzenleme olmadan uygulamaya konulamaz. Bazıları çok daha uzun süre alabilir, bazıları da hiç uygulanmayabilir. Peki kurumsal düzeyde neler hayata geçirilecek?

Millet İttifakı'nın "Ortak Politikalar Mutabakat Metni"  çerçevesinde vaatlerden bir bölümü kurumsal yapı değişikliğini içermektedir.

  • Tarım ve Orman Bakanlığı’nın adı "Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı" olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise "İklim, Çevre ve Orman Bakanlığı" olarak yapılandırılacak. Tarım ve orman ayrılacak. Bakanlık isminin değişmesi için kanun değişikliğine, yasal düzenlemeye ihtiyaç bulunuyor.
  • Tarım Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatı “tarımsal dönüşümü sağlayacak” şekilde tekrardan yapılandırılacak.
  • Bakan yardımcılıkları kaldırılarak müsteşarlık sistemine tekrardan geçilecek. Bakan yardımcılığı sisteminin özellikle tarıma hiç katkısı olmadığını söyleyebiliriz. Mevcut uygulamada bakan yardımcıları çoğunlukla “siyasi atama” olduğu için, her bakan yardımcısı bakan olmaya çalışmaktadır.

Yeni destek planı! 18 yaş üstü geçlere anında 2.215 TL ödeme! O ildeki gençler bayram edecek!

Emekliler hüsranda! Maaşları eksik hesaplandı! Uzmanlar her şeyi bir bir ortaya döktü!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön