05 / 05 / 2024

Çiftçiye en lazım olduğu zamanda gübre yasağı! Artık verilmeyecek

Çiftçiye en lazım olduğu zamanda gübre yasağı! Artık verilmeyecek

Çiftçinin tarlaya ektiği ürünü bitirip boy vermesini sağlamak için kullandığı azotlu gübrelerin tedariğinde yeni bir problem ortaya çıktı. Türkiye'nin gübrede bağımlı olduğu Rusya, gübre ihracatını yasaklama kararı aldı.



Rusya’nın gübre ihracatını askıya alması çiftçilerde ve tarım sektöründe şok etkisi yarattı.

Türkiye'de gübre sanayii özelleşti ama ülkede gübre üretimi tüketime yetmiyor ve gübrede Rusya’ya bağımlıyız. Tüm bunların üstüne Rusya, amonyum nitrat gübresi ihracatını iki ay süreliğine geçici olarak durdurdu. 

Öte yandan çiftçiler Trakya başta olmak üzere Türkiye genelinde ekinlerini hızla toprakla buluşturmaya başladı. Tohumların büyüme evresinde yaşanacak gübre sıkıntısı mahsülün yetişemeden telef olmasına neden olabilir. 

Tarım ve ekonomi uzmanları "çiftçiler pahalı olduğu için erişmekte güçlük çektiği gübreye bir de yetersizlik nedeniyle ulaşamazsa Türkiye'yi ciddi bir gıda krizi bekliyor" uyarısında bulundu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön