29 / 04 / 2024

Çifte faturayla milyonluk lüks araç vurgunu

Çifte faturayla milyonluk lüks araç vurgunu

Gümrük müfettişleri milyon euroluk lüks otomobillerin ithalatında vatandaşı mağdur edip, çifte fatura, düşük beyanla devletin 2.5 milyar TL zarara uğratıldığını tespit etti. Ticaret Bakanlığı suç duyurusunda bulundu.



Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un talimatıyla müfettişler ön inceleme başlattı. Lüks araçları paralel ithalat yapan bazı şirketlerin getirdiği, bunların da yurtdışındaki gönderici firmalarla örgüt içinde hareket ettiği belirlendi.
Müfettişler, paralel ithalat yapan bazı şirketlerin, Türkiye'de yaşayan öğrenci, çaycı gibi isimlerin üzerine sanal ofisler kurduğunu, yurtdışında üreticiden otomobilleri alan gönderici şirketlerle de irtibatlı olduklarını ortaya çıkardı.

Yurtdışında kurulu şirketlerin sahiplerinin de büyük çoğunlukla Türk olduğu belirlendi. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında kurulan bu paravan şirketler aracılığıyla otomobillerin fiyatlarının gümrük idarelerinde eksik beyan edildiği ortaya çıkarıldı.

ABD, Kanada, Almanya, İrlanda, Avusturya ve Fransa Gümrük İdareleri'nden 5.500 araçla ilgili bilgi ve belge istendi. Aynı zamanda Türkiye'deki bayilerle de yazışmalar yapılarak, araçların şasi numaralarından gerçek fiyatları tespit edilmeye çalışıldı. İthal edilen araçların Türkiye'de beyan edilen fiyatı ile yurtdışındaki gerçek fiyatı arasında ciddi farklılıklar olduğu belgelerle de ortaya çıkarıldı. Lüks arabaları Türkiye'ye gönderen firmaların banka kayıtlarından hesap hareketleri de incelendi.


Geri Dön