23 / 12 / 2024

Cihangirliler, Roma Bahçesi'ne sosyal tesis kararını protesto etti!

Cihangirliler, Roma Bahçesi'ne sosyal tesis kararını protesto etti!

Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Beyoğlu Kent Savunması üyeleri, Cihangir Roma Bahçesi alanına sosyal tesis yapılması kararını protesto etti.



Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Beyoğlu Kent Savunması üyeleri, Cihangir Roma Bahçesi alanına sosyal tesis yapılması kararını protesto etti.


İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Saraçhane'deki binası önünde toplanan grup üyeleri, "Biz Cihangirliler, Mahallemizde Sosyal Tesis İstemiyoruz" yazılı pankart açtı. "Sosyal Tesis Değil Arkeolojik Park", "Beyoğlu'nun Ölüm Fermanı; Kabataş Projesi Galataport", "Arkeolojik Alana Kepçe ile Girilemez" yazılı dövizler de taşıyan gruptakiler, basın açıklaması yaptı.


Cihangir Güzelleştirme Derrneği Üyesi Berrin Alganer, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Beyoğlu'nun manzaralı teraslarından biri olan Cihangir Roma Bahçesi'ne sosyal tesis yapmak istediğini iddia ederek, şunları kaydetti: 


"İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yıllardır göz koyduğu, Beyoğlu'nun en güzel manzaralı teraslarından biri olan Cihangir Roma Bahçesi'ne bir sosyal tesis yapmak istiyor. Uzun yıllardır Cihangir halkının iptali için mücadele ettiği Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planları'nda dahi, Arkeolojik Park ve Sergi Alanı olarak berirlenen bu alan ve çevresinde yapılmak istenen 4 adet sosyal tesis var. Bugün yapımına başlanan ve Cihangir sakinlerinin mücadelesi neticesinde durdurulan inşaat çalışmaları sırasında arkeolojik bulgular açığa çıktı. Bunun üzerine müze denetimine alınan bölgede, henüz bir rapor görmememize rağmen çalışmalar yeniden başlatılmak isteniyor. Bugün buraya Cihangir sakinleri, kent ve yaşam savunucuları olarak İBB’yi usulsüz ısrarından vazgeçirmek için gelmiş bulunmaktayız."


  Kabataş Projesi'ne itirazlarını içeren imzaları ileteceklerini ifade eden Beyoğlu Kent Savunması Üyesi Selen Bilgör de, şu açıklamalarda bulundu:


"Kabataş sahilinin iskelelerinin tamamen kapatılmasına, en az 3 yıl kapalı kalacak olmasına neden olan ve Kabataş'ın bütün çehresini değiştirecek Kabataş Transfer Merkezi Projesi, bildiğiniz gibi onbinlerce yurttaşın itirazlarına ve yüzbinlercesinin mağduriyetine rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi eliyle gerçekleştirilmek isteniyor. 15 Kasım tarihi itibariyle öğrendiğimiz kadarıyla hayata geçirilmek istenen planın bir uygulama projesi henüz yok. 6 Ekim 2016 tarihinde Kurul onayı alınan plan değişikliği henüz askıya çıkmadı. Bütün bunlar ortadayken, bizler, kent ve yaşam savunucuları soruyoruz; Bu proje hangi hukuki, bilimsel gerekçelere dayanıyor? Bu süreçle ilgili suç duyurusunda bulunacağımıza ilan ederken, 1 ay gibi kısa süre içinde toplanan ve bu projeye itiraz eden İstanbulluların verdiği 15 bin imzayı belediye yetkililerine iade ediyoruz."


Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi. Eyleme İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin CHP'li üyeleri de katıldı.

Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


Cihangir'de Roma Bahçesi olarak bilinen parka İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen sosyal tesis projesi ile ilgili İBB önünde eylem yapıldı. Beyoğlu Kent Savunması ve Cihangir Güzelleştirme Derneği ile semt sakinlerinin katıldığı eylem sonunda bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, “Bugün buraya Cihangir sakinleri, kent ve yaşam savunucuları olarak İBB’yi usulsüz ısrarından vazgeçirmek için gelmiş bulunmaktayız” ifadesi kullanıldı.


“14 BİN İMZA İBB’YE SUNULDU”


İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “ İBB, yıllardır göz koyduğu, Beyoğlu’nun en güzel manzaralı ve nadir bakı teraslarından biri olan Cihangir Roma Bahçesi’ne bir sosyal tesis yapmak istiyor. Uzun yıllardır Cihangir halkının iptali için mücadele ettiği Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planlarında dahi, Arkeolojik Park ve Sergi Alanı olarak belirlenen bu alan ve çevresinde yapılmak istenen 4 adet sosyal tesis var.


Bugün yapımına başlanan ve Cihangir sakinlerinin mücadelesi neticesinde durdurulan inşaat çalışmaları sırasında arkeolojik bulgular açığa çıktı. Bunun üzerine müze denetimine alınan bölgede, henüz bir rapor görmememize rağmen çalışmalar yeniden başlatılmak isteniyor. Bugün buraya Cihangir sakinleri, kent ve yaşam savunucuları olarak İBB’yi usulsüz ısrarından vazgeçirmek için gelmiş bulunmaktayız. Onaylı plan notlarında yer aldığı şekliyle ilgili bir çalışma yapılmadan, arkeolojik kazılar yapılmadan ve yer altındaki potansiyel değerlendirilip sergilenmeden işe sosyal tesislerle başlanmasını doğru bulmuyoruz.”


Öte yandan geçtiğimiz günlerde yapımına başlanan Kabataş Martı Projesi’nin durdurulması için toplanan 15 bin imza İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne iletildi.


Hürriyet 


Geri Dön