Çikolata tüketiminde Avrupa’nın çok gerisindeyiz!
Çikolatanın 1550 yılında Avrupa’ya ilk geldiği günün yıl dönümü olarak 7 Temmuz’da ‘Dünya Çikolata Günü’ çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Avrupa’da kişi başı tüketim oranı 8,7 kg iken, Türkiye’de ise bu miktar hala 2,5 kg civarında.
GERÇEK ÇİKOLATADAN ŞAŞMAYIN
Özellikle bayram öncesi reyonlarda sıklıkla gördüğümüz ve açıkta satılan çikolata diye aldığımız ürünlerin çoğu kokolin. Bu ürünlerden, çikolatadan aldığımız faydayı kesinlikle alamayız. Patiswiss Ceo’su Elif Aslı Yıldız bu konuya dikkat çekerek, Türkiye’de yaklaşık olarak 250 bin ton çikolata, 300 bin ton da kokolin üretildiğini belirtti. Yıldız şunları söyledi: “Maalesef kokolinin yüzde 70’ini ihraç ediyoruz. Oysa biz çikolata üreticilerinin en büyük hedefi kokolini azaltmak ve gerçek çikolataya dönüştürmek. Kokolin için kesinlikle sağlığa zararlı diyebiliriz. İçerisinde olmaması gereken yağlar bulunduruyor. Ama gerçek çikolatada bu zararlı yağlar yok. Kakao yağı, vücut ısısı altında eriyebilen dünyadaki tek yağ. Dolayısıyla bu da onu eşsiz bir hale getiriyor. Artık çikolata konusunda bilinçleniyoruz. Çünkü tüketimimiz hızla artış gösteriyor. Gerçek çikolata yemeye dikkat etmeliyiz. Üreticisine, kakao oranına bakmalıyız. Çikolatada kakao yağından başka yağ olmamalı.”