28 / 04 / 2024

Çilek Mobilya Avustralya’da 3 mağaza daha açacak!

Çilek Mobilya Avustralya’da 3 mağaza daha açacak!

Hemen her ülkede olduğu gibi Avustralya’da da Türk girişimciler var. Bunlar daha çok turizm, yeme-içme ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteriyorlar.



Para Dergisi'nin haberine göre; her ne kadar binlerce kilometre uzaklıkta olsa da Türkiye ile Avustralya arasında güçlü bir duygusal bağ var. 1915 Çanakkale Savaşları’nda İngilizlerin yanında Mehmetçik’e karşı savaşan Avustrayalılar, bu savaşlarda ağır kayıplar verdiler. Fakat savaşın sona ermesinden sonra iki toplum da o kötü günleri unutup dostluğa kapı araladı. Bu dostluğun oluşmasında kuşkusuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu cümlelerinin önemi yadsınamaz:

 

“Bu memleketin topraklarında kanlarını döken kahramanlar! Burada, dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarım harbe gönderen analar! Gözyaşlarmızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten soma, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

 

KİŞİ BAŞI GELİR 47 BİN DOLAR
İki ülke arasındaki bu duygusal bağ, her yıl Çanakkale Savaşları’nın yıldönümünde Türkiye’yi ziyaret eden AvustralyalIlar sayesinde daha da güçleniyor. Bunda elbette eşsiz sahilleri ve egzotik özellikleri nedeniyle her yıl daha fazla Türk turistin Avustralya’yı ziyaret etmesinin de büyük katkısı var.

 

Bu sayımızda uzak diyarlarda yer almasına rağmen hemen yanı başımızda hissettiğimiz Avustralya’yı masaya yatırdık. Kişi başı milli geliri 47 bin doları bulan bu zengin ülke ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri irdeledik.

 

TURİZM POTANSİYELİ YÜKSEK
El değmemiş muhteşem bir doğal güzelliğe sahip olan Avustralya aynı zamanda bir turizm ülkesi. Geçen yıl yaklaşık 8.6 milyon kişinin ziyaret ettiği bu ülke her şeyden önce güvenli olması sebebiyle yabancı gezginler tarafından tercih ediliyor. Özgün mutfağıyla dünya çapında giderek daha fazla tanınmaya başlayan Avustralya’ya son dönemde Türkiye’den gidenlerin sayısında da artış olduğu gözleniyor. Bu arada her yıl yaklaşık 8 milyon AvustralyalInın da yurtdışma çıktığını belirtelim. En çok gittikleri ülkeler ise Yeni Zelanda, Fiji, Ingiltere ve Fransa olarak sıralıyor. Avustralya’dan Türkiye’ye yönelik turizmde ise, Çanakkale ve Gelibolu Yarımadası’nda her yıl Nisan ayının ikinci yarısında düzenlenen Anzak Günü anma törenleri önemli bir ziyaret sebebi teşkil ediyor. Bu kutlamalar nedeniyle Avustralya’dan ülkemize gelen turist sayısında her yıl artış gözleniyor.

 

Avustralya nüfus sayımı sonuçlarına göre, eğitim için gidenler hariç bu ülkede yaklaşık 66 bin Türk kökenli yaşıyor. Hemen her ülkede olduğu gibi Avustralya’da da Türk girişimciler var. Bunlar daha çok turizm, yeme-içme ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteriyorlar.

 

İKİ MAĞAZA AÇTI
Avustralya’da yatırımı bulunan perakendeci şirketlerden Çilek Mobilya’nIN bu ülkede iki mağazası var. Bunlardan ilki 2005 yılında Perth’de açılmış. İkinci mağaza ise 2012 yılında Melbourne’da hizmete girmiş. Çilek Mobilya Genel Müdürü Muzaffer Çilek Brisane ve Perth’de üç mağaza daha açmayı hedeflediklerini söylüyor. Çilek, Avustralya perakende sektörü hakkında şu bilgileri veriyor:

 

“Ülkede Amerikan usulü büyük çarşılar var. Fakat perakendeciler, beklenenin üstünde satışlar nedeniyle talebi karşılamak için daha fazla süper store konseptli mağazaların açılması gerektiği görüşünde. Bunların yanı sıra halen faaliyet gösteren daha küçük ölçekli mağazalar ise pazar paylarını kaybetmemek için sık sık indirime gidiyorlar. Avustralya’nın da dağıtım ve satış kanalları diğer endüstriyel ülkelere benziyor. Kaliteye çok önem verilen Avustralya pazarında kalıcı oluncaya kadar ihtiyatlı hareket edilmeli ve bazı satış şekilleri kullanılmalı. Bütün satış metotları için geçerli olan şu prensipleri göz önünde tutmak gerekiyor; ürüli kalitesi, şirket dürüstlüğü ve hizmetin devamlılığı.”


Geri Dön