23 / 12 / 2024

Çimentocuların yeşil kulübünde ilk Türk: Çimsa!

Çimentocuların yeşil kulübünde ilk Türk: Çimsa!

Sürdürülebilirliğe 5 yılda 109 milyon TL yatıran Çimsa, devlerin kulübü CSI' ya girdi. Çimsa Genel Müdürü Hacıkamiloğlu, "Fosil yakıtı da karbonu da azalttık" diye konuştu...




İnsanoğlu'nun M.Ö. 3000 yılında betonu kullanmaya başlamasından bu yana çimento yerleşik hayatın vazgeçilmezlerinden biri. 1848'de ilk çimento fabrikası İngiltere'de faaliyete geçtiğinde çevreye zararları söz konusu bile değildi. Ancak sektörün ve insanlığın aynı paralelde gelişimi küresel değerler için pek de hayırlı sonuçlar yaratmadı. Ancak sektör uzun süredir bir dönüşüm içinde. Öyle ki en büyükler bir araya gelerek Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi'nin çatısı altında toplandı ve Çimento Sürdürülebilirlik Girişimi'ni (CSI) kurdu. Sektörün 24 dev isminin yer aldığı bu grup, dünya üretiminin üçte birini gerçekleştiriyor. 2007'den bu yana sürdürülebilirliğe yatırım yapan Çimsa ise, CSI'a kabul edilen ilk Türk şirketi. Uzun denetimler ve mülakatlar sonucunda gruba dahil edildiklerini belirten Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, Türkiye çimento sanayisinin hızla çevreci yatırımlarını artırdığını vurguluyor. Hacıkamiloğlu, "Öyle ki CSI bir sonraki toplantısını yapmak üzere ilk kez İstanbul'a CEO çıkarması yapacak" diyor. 


GRİ AĞAÇLAR TARİH OLDU 

Hacikamiloğlu, akıllarda kalan çimento fabrikalarının etrafındaki gri ağaç görünümünün artık söz konusu olmadığını söylüyor. "Bunun için yönetmelikler var. Ancak büyük şirketler yönetmeliğin de önüne geçiyor. Biz 5 yılda toz emisyonunu yüzde 59 düşürdük. Torbalı filtre yatırımlarıyla kanunların ötesine geçtik. 2020'de fırınlarımızın online izlenebilirlik oranı yüzde 100 olacak" diyen Hacıkamiloğlu, şu anda bu seviyenin yüzde 57'lerde bulunduğunu ifade ediyor. 


MERSİN FABRİKASI ATIK GAZI ELEKTRİĞE ÇEVİRDİ

Şirket Mersin'de fosil yakıt tüketimini azaltmak için 21 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Mehmet Hacıkamiloğlu, çimento fabrikasında hammaddenin pişirilmesi sırasında ortaya çıkan atık gazdan elektrik üreterek önemli bir tasarruf sağladıklarını belirtiyor. Hacıkamiloğlu, "Avrupa'da olmayan bu yatırımı Türkiye'de gerçekleştirerek hem bu gazın atmosfere dağılmasını önledik hem de elektrik ihtiyacımızın yüzde 50'sini buradan karşıladık. Üstelik bu yatırımdar dolayı yılda 4 milyon dolarlık tasarruf ettik" diyor.


'SANAYİ ATIKLARINI TOPLUYORUZ'

Kayseri'deki fabrikanın geçen yıl "Türkiye'nin en temiz sanayi tesisi" seçildiğini de söyleyen Hacıkamiloğlu, bulundukları illerdeki Organize Sanayi Bölgeleri'nden atıkları toplayarak fırınlarda kullandıklarını belirtiyor. Hacıkamiloğlu, "Çimento, dünyada hava ve sudan sonra en çok kullanılan şey. Ancak aslolan dünyanın devamlılığı" şeklinde konuşuyor.


Yasemin Salih/Sabah


Geri Dön