29 / 04 / 2024

Çin emlak krizine kredi desteğiyle önlem almaya başladı!

Çin emlak krizine kredi desteğiyle önlem almaya başladı!

Çin, emlak piyasasını istikrara kavuşturmak için ülkenin "beyaz liste" mekanizması kapsamındaki ilk kalkınma kredisiyle birlikte yeni destek tedbirleri uygulamaya başladı.



Çin'de emlak piyasası geçen seneyi yeni konut fiyatlarında neredeyse son dokuz yılın en ciddi düşüşüyle tamamlamış ve bu durum ekonominin toparlanmasına  yönelik endişeleri arttırmıştı. Bu gelişmeler eşliğinde, Çin emlak piyasasını canlandırmak için kalkınma krediyle birlikte piyasaya destek tedbirleri uygulamaya başladı. 

İnvesting'de yer alan habere göre; emlak piyasası bir zamanlar ülkenin önde gelen emlak geliştiricisi olan China Evergrande Group'un potansiyel tasfiyesi nedeniyle temkinli ilerlemeye devam ediyor. Hong Kong mahkemesinin Evergrande'yi tasfiye etme kararı, şirketin 300 milyar doları aşan yükümlülükleri göz önüne alındığında, konut almak isteyenlerin duyarlılığını daha da azalttı.

Tüm bu önlemlere rağmen, yatırımcıların tepkisi cansız oldu ve Hang Seng Anakara Emlak Endeksi ile CSI 300 Emlak Endeksi Çarşamba günü yüzde 2,6 oranında düşüş yaşandı. 

 Çin emlak krizine kredi desteğiyle önlem almaya başladı!

HÜKÜMETTEN EMLAK PİYASASINA DESTEK GELDİ

Hükümet tarafından kısa süre önce açıklanan "proje beyaz listesi" mekanizması, devlet destekli bir kalkınmaya 46 milyon dolar ilk kredi onayını gördü. Securities Times'ın haberine göre bu finansman China Mingsheng Banking Corp. tarafından Guangxi Beitou Industry & City Investment Group'a verildi. Ayrıca, Guangxi bölgesindeki Nanning şehri 107 gelişmeyi içeren bir beyaz liste yayınladı ve Chongqing toplam 83 milyar yuan finansman gerektiren 314 proje belirledi.

Bu mekanizma kapsamındaki finansman desteği, piyasa 2021 ortalarında başlayan ve özel müteahhitler arasında tamamlanmamış evlere ve temerrütlere yol açan borç krizinin etkisiyle başa çıkarken yakından takip ediliyor. 

 Çin emlak krizine kredi desteğiyle önlem almaya başladı!

KONUT SATIŞLARI NEDEN AZALDI?

Analistler, ev alanların mali açıdan sorunlu müteahhitlerden önceden satılmış üniteleri satın almaya ilişkin endişelerinin, konut satışlarında devam eden durgunlukta önemli bir faktör olduğunu belirtti. Ancak hükümetin bu tür konutların tamamlanmasına öncelik vermesi, Evergrande'nin yarım kalan projelerinin teslim edilebileceğini göstermekte.

EMLAK PİYASASI NE OLACAK? 

İleriye dönük beklenti, gayrimenkulün Çin ekonomisinin daha küçük bir bölümünü temsil edeceği, teknoloji ve tüketici ürünleri ve hizmetleri gibi sektörlerin ön plana çıkacağı yönünde.

Bu arada, S&P Global Ratings, Evergrande'nin offshore alacaklılarının karmaşık ve uzun bir tasfiye süreciyle karşı karşıya kalabileceğini ve minimum ödeme potansiyeli olduğunu belirtti.

Çin'de konut satın alma kuralları gevşetildi! Vatandaş artık istediği büyüklükteki evi satın alabilecek!

Geri Dön