05 / 05 / 2024

Çin'de boş mülk sayısı her geçen artıyor!

Çin'de boş mülk sayısı her geçen artıyor!

Çin'de gayrimenkul devi Evergrande'nin iflas iddialarına yönelik kaygılar devam ederken mülk sorunu baş gösterdi. Ülkede Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık gibi ülkelerin tüm nüfusuna yetecek kadar boş mülk bulunuyor. 



Çin'in ikinci büyük gayrimenkul geliştirme şirketi olan Evergrande'nin iflas etme ihtimalleri piyasaları derinden etikeledi. NTV'de yer alan habere göre; şirketin ikinci en büyük hissedarı olan Chinese Estates Holdings, Evergrande Group'taki hisselerinin bir bölümünü satışına çıkardığı ve holdingden tamamen çıkmayı planladığını belirtti.

Uzmanlar Evergrande krizini olası problemlerin ilk yansıması olarak görüyor. Financial Times’ta yer alan habere göre  ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 29’unu gayrimenkul sektöründen meydana geliyor. Son birkaç senedir aşırı arzın ciddi bir problemi haline geldiği ülkede 90 milyondan fazla insanı barındıracak boş mülk yer alıyor. Bu veriler değerlendirildiğinde bu sayı Fransa, Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık'ın tüm nüfusuna yetecek kadar boş daire olduğu sonucuna ulaşılıyor. 

Kumming şehrinde 2013 senesinden itibaren borçlar sebebiyle inşaatı tamamlanamayan Sunshine City II adlı bir kompleks bir dakikadan kısa bir sürede 85 bin kontrollü patlamayla yıkıldı. Yıkımın ardından Kunming Daily gazetesinde yayınlanan bir makalede, "Yaklaşık 10 yıldır devam eden bu kentsel yara, sonunda restorasyona yönelik önemli bir adım attı" denildi.

Çin de boş mülk sayısı her geçen artıyor!

"ŞİMDİDEN BİRÇOK ŞEHİRDE PROTESTOLARA YOL AÇTI"

Hong Kong merkezli bir danışmanlık şirketi olan Rhodium Group'un yöneticisi Logan Wright, bu kriz sebebiyle Çin'de 30 milyon aileyi barındırabilecek 3 milyar metrekare büyüklüğünde boş mülk olduğunu söyledi. Emlak sektörünün finansal, ekonomik ve sosyal istikrar için bir tehdit unsuru haline getiren Wright, "Şimdiden birçok şehirde protestolara yol açtı. Çin'in potansiyel büyümesinin önümüzdeki on yılda yüzde 4'ü geçeceğine dair ikna edici bir anlatı sunmak çok zor” dedi.

“Politika ve ekonomik büyümede bir roller coaster yolculuğuna hazırız” açıklamasında bulunan Miller, “Bundan on yıl sonra GSYİH büyümesi yüzde 1 veya 2 olursa şaşırmam” değerlendirmesini yaptı.

Çin’de emlak şirketleri spekülatif yatırımlardan uzaklaşacak!


Geri Dön