27 / 04 / 2024

Çin'deki emlak sektörü alarm veriyor! Konut stokunun temizlenmesi 10 yıldan fazla sürer...

Çin'deki emlak sektörü alarm veriyor! Konut stokunun temizlenmesi 10 yıldan fazla sürer...

Çin'deki emlak sektörü, yerel yönetimlerin borç sorunları ve zayıflayan küresel talepten dolayı daralmaya başladı. Bu durum konut stoklarının artmasına neden oldu.



Çin'de emlak sektörü alarm vermeye başladı. Bu kapsamda sektör, hükümetten daha fazla destek beklediklerini belirtirken, uzmanlardan değerlendirme geldi. Uzmanlar artan konut stoklarının temizlenebilmesi için 10 yıldan fazla süre gerektiğine dikkat çekti. 

Çin deki emlak sektörü alarm veriyor! Konut stokunun temizlenmesi 10 yıldan fazla sürer...

KONUT STOKUNUN TEMİZLENMESİ İÇİN 10 YILDAN FAZLA SÜRE GEREKİYOR

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; GROW Investment Group'un baş ekonomisti ve ortağı Hao Hong, Çin emlak sektöründe uzun sürecek bir düzeltme beklentisiyle karşı karşıya olduğunu ve konut stoğundaki fazlalığın giderilmesinin 10 yıldan fazla zaman alabileceğini açıkladı.

Hong, "Stok fazlalığı durumuna bakarsanız - bu satış oranıyla - piyasada bekleyen tüm konutların temizlenmesi yaklaşık iki yıl alacaktır. İnşaat halindeki konutlara bakacak olursanız, 6 milyon metrekare inşaat alanımız var. Bu hızla gidersek, inşaat halindeki tüm bu konutları temizlemek muhtemelen 10 yıldan fazla sürecektir. Yani sonuç olarak, düzeltme açısından birkaç yıldan bahsediyoruz" dedi.

Çin deki emlak sektörü alarm veriyor! Konut stokunun temizlenmesi 10 yıldan fazla sürer...

ÇİN'DE KONUT FİYATLARI GERİLEDİ

Çin'de son dönemlerde gündemden düşmeyen gayrimenkul sektöründe süregelen borç problemleri ve yatırımlardaki azalışa paralel olarak konut fiyatlarında durgunluk  görülmeye başlandı. 

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından tek tek açıklanan konut fiyat endeksine göre, 2023 yılının Ekim ayında ülkedeki büyük ve orta ölçekli 70 kentin 56'sında yeni konut fiyatları, 67'sinde de ikinci el konut fiyatları önceki aya kıyasla azaldı.

Yine söz konusu konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre "1. kuşak kentler" şeklinde tanımlanan, ülkenin en fazla nüfusuna sahip 4 kenti Pekin, Şanghay, Şıncın ve Guangcou'da yeni konut fiyatları sabit kalırken, ikinci el konut fiyatları cüzi bir düşüş gösterdi.

Çin Merkez Bankası'nın sosyal konut inşası için finansmanı artırması bekleniyor!
Çin'in emlak piyasası, devlet firmaları tarafından desteklenecek!

Geri Dön