27 / 04 / 2024

Çin Merkez Bankası'nın sosyal konut inşası için finansmanı artırması bekleniyor!

Çin Merkez Bankası'nın sosyal konut inşası için finansmanı artırması bekleniyor!

Goldman Sachs analistleri, Çin Merkez Bankası'nın Aralık ayında program aracılığıyla politika bankalarına 350 milyar CNY fon enjekte etmesinden sonra yayımladıkları araştırma notunda, Çin'in rehinli ek krediler yoluyla sosyal konut inşası için finansmanı artırabileceğini öngördü.



Goldman Sachs analistleri, Çin Merkez Bankası'nın Aralık ayında program aracılığıyla politika bankalarına 350 milyar CNY fon enjekte etmesinden sonra yayımladıkları araştırma notunda, Çin'in rehinli ek krediler yoluyla kentsel-köy yenileme ve sosyal konut inşası için finansmanı artırabileceğini öngördü.

Investing'te yer alan habere göre başlangıçta gecekondu yenileme programını desteklemek amacıyla tasarlanmış olan PSL'nin hem bankacılık sistemine uzun vadeli likidite pompalamak amacıyla parasal bir araç hem de hükümetin fon sağlaması için bütçe dışı bir kanal olduğunu dile getiren Goldman Sachs analistleri, PBOC fonların kullanımını belirtmemiş olsa da  bunun konut ve altyapı projeleriyle ilgili olabileceğini belirtiyor.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, Çin Merkez Bankası'nın önümüzdeki çeyreklerde daha fazla PSL sunmasını ve söz konusu bu durumun, emlak sektörünün önümüzdeki yıllarda GSYH büyümesi üzerindeki etkisinin hafifletilmesine yardımcı olmasını da bekliyorlar.

Çin Merkez Bankası nın sosyal konut inşası için finansmanı artırması bekleniyor!

KONUT FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Çin'de son dönemlerde sık sık gündeme gelen gayrimenkul sektöründe süregelen borç problemleri ve yatırımlardaki azalışa paralel olarak konut fiyatlarındaki düşüş sürüyor.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından resmi olarak açıklanan konut fiyat endeksine göre, 2023 yılının Kasım ayında, Çin'deki büyük ve orta ölçekli 70 şehirde yeni ev fiyatları yüzde 0,4, ikinci el konut fiyatları yüzde 0,8 düşüş gösterdi. Toplamda 70 şehrin 59 tanesinde yeni konut fiyatları, 69 tanesinde 2. el konut fiyatları, önceki aya kıyasla düşüş gösterdi. Ayrıca söz konsu rakamlara göre 2. el konut fiyatlarında, 2014 yılının Ekim ayından bu yana en hızlı düşüş kayıtlara geçti.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre 2023 yılının 11 ayında satılan konutların toplam yüzey alanı 1 milyar metrekareye ulaşırken, geçen seneye göre yüzde 8 gerileme gösterdi.

Söz konusu bu satışların toplam değeri ise 11 ayda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 5,2 azaldı ve 10,5 trilyon yuana (yaklaşık 1,5 trilyon dolar) indi.  Çin'de gayrimenkul yatırımları, Ocak-Kasım 2023 döneminde, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9,4 gerilemişti.

 

İzmir Karabağlar'daki 106 hektarlık dönüşüme Bakanlıktan veto! 

TCMB: Kira enflasyonunda zayıflama eğilimi devam ediyor!

Şişli'deki rezerv alan ilan edilen yere 72 katlı rezidans projesi tepkiye neden oldu!


Geri Dön