Çin'deki kruvaziyer potansiyeli Türkiye için büyük bir fırsat olabilir!
Marmaris Liman İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Şükrü Tugay, kruvaziyer firmalarının son yıllarda rotalarını daha karlı buldukları Çin'e çevirdiklerini, bu durumun Türkiye için fırsat olabileceğini bildirdi.
Marmaris Liman İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Şükrü Tugay, kruvaziyer firmalarının son yıllarda rotalarını daha karlı buldukları Çin'e çevirdiklerini, bu durumun Türkiye için fırsat olabileceğini bildirdi. Tugay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'deki bazı ülkeler ile Kırım'daki terör olayları ve iç karışıklıkların bölge için kruvaziyer turizmini olumsuz etkilediğini söyledi. Türkiye için gelecek 4-5 yıl kruvaziyer turizminde yukarıya doğru bir hareket beklemediklerine işaret eden Tugay, bölgede bu alandaki talebin düşüşünün bir diğer nedeninin ise Çin'den kaynaklandığını anlattı.
Günümüzde kruvaziyer turizmine katılan yolcu sayısı bakımından birinci sırada ABD, ikinci sırada Almanya, üçüncü şuada da İngiltere'nin geldiğini bildiren Tugay, altıncı sıradaki Çin'in 2017 yılında ikinci sıraya yükselmesinin beklendiğini kaydetti. Çin'de kruvaziyer turizminin patlama yaptığına dikkati çeken Tugay, "Gemilerle seyahat edebilme gelir düzeyine sahip önemli potansiyel bulunan Çin'de turistler kruvaziyerleri sevdi. Artık dünyanın her yerinden kruvaziyerler rotalarını Çin'e çeviriyor. Firmalar, gemilerini mevcut programlarından çıkartarak daha karlı ve yolcu bulmanın daha kolay olduğu Çin piyasasına yönlendiriyor" dedi. Çin'deki nüfus yüksekliğinin bu ülkedeki operasyonu karlı hala getirdiğinin altını çizen Tugay, Çinli turistlerin gemilerle Tayvan ve Hong Kong gibi yerlere gittiklerini, Kamboçya, Vietnam gibi uzak yerlere de indiklerini belirtti.
"Zor durumu fırsata çevirebiliriz"
Bu durumu fırsat haline dönüştürebilmeyi umduklarını dile getiren Tugay, şöyle devam etti: "Madem Çinliler bu işi çok sevdi, belki ileride ülkelerinden çıkmayı bırakıp yeni ülkeleri keşfetmek isterler. Turlarına Akdeniz'den başlamak isteyen Çinli turist, bu sayede Türk limanlarını ziyaret edebilir. Kısa dönemde sıkıntı olarak gözükse de uzun vadede Çinli turistin kruvaziyer turizmini beğenmesi bizim için büyük bir fırsata dönüşecek. Çünkü altyapımız, üstyapımız, tarihi mekanlarımız, doğal dokumuz çok iyi. Dünyada kruvaziyer turizmi açısından çok iyi mevkideyiz. Her şeyimiz var." Tugay, bu turizm dalında yeni piyasaların açılması ve yeni yolcu bulunmasının sektörün dinamikliğini gösterdiğini vurgulayarak, Türkiye olarak bu sektörden daha fazla pay alabilmek için yeni piyasa ve yolcu kapasitesini nasıl çekebilecekleri üzerinde çalışmaları gerektiğini belirtti. Bunun için atılması gereken en önemli adımlardan birinin "Çin ile Türkiye arasındaki hava bağlantısının geliştirilmesi" olduğunu anlatan Tugay, uçaklarla entegre şekilde kruvaziyer seferlerin Çinli turistlere uygun hale getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Son Dakika