28 / 04 / 2024

Çin'in emlak sorunları Goldman Sachs analistlerinin radarında!

Çin'in emlak sorunları Goldman Sachs analistlerinin radarında!

Çin'in tüketici harcamalarında son dönemde görülen artış, Goldman Sachs analistlerinin dikkatini çekti. Fakat analistler, ülkenin zor durumdaki emlak sektörü karşısında bu yükselişin sürdürülebilirliği konusunda kuşkularını ifade ediyor.



Çin'in tüketici harcamalarında son zamanlarda gerçekleşen ve özellikle Bekarlar Günü alışveriş etkinliğine atfedilen yükseliş, Goldman Sachs analistlerinin dikkatini çekti. Fakat analistler, ülkenin zor şartlardaki emlak sektörü karşısında bu yükselişin sürdürülebilirliği konusunda kuşkularını ifade ediyor.

EMLAK SEKTÖRDÜNDE SIKINTILI DÖNGÜ

Analistler emlak piyasasındaki sıkıntılı bir döngüye dikkati çekiyor.  Gerileyen emlak fiyatları potansiyel alıcıların alımlarını ertelemesine sebep oluyor ve bu da fiyat düşüşlerini daha da arttırabiliyor. Bu olumsuz geri besleme döngüsü, daha geniş ekonomik etkilere dair endişeleri ve politika yapıcıların kararlı bir şekilde harekete geçmesi ihtiyacını gündeme getirdi.

tr.investing.com'da yer alan detaylara göre, Goldman Sachs, bu zorluklarla mücadele etmek için hükümetin net bir strateji belirlemesinin şart olduğunu belirtiyor. Bu kapsamda piyasayı istikrara kavuşturmak için potansiyel bir çare olarak merkezi hükümetin bilançosunun genişletilmesini öneriyorlar.

Çin in emlak sorunları Goldman Sachs analistlerinin radarında!

SEKTÖRÜN GELİŞİMİNDE YAVAŞLAMA

Goldman Sachs, 1 trilyon yuanlık ek kredi programı gibi girişimlerle yeni konut projelerinin geliştirme modellerini destekleme çabalarına rağmen, özel sektörün gelişiminde yavaşlamanın süreceği tahmininde bulunuyor. Yapılan öngörü, çok sayıda inşaat başlangıcı ile fiili inşaat faaliyeti arasında gözlemlenen dengesizliğe dayanıyor.

ÇİN EMLAK PİYASASI İKİLEM ARZ EDİYOR

Çin emlak piyasası şu anda bir ikilem arz ediyor, geleneksel satış öncesi geliştirici modelleri zarar görürken, toplu konut ve kentsel iyileştirmelerle desteklenen sektörlerde büyüme söz konusu. Fakat, hükümetin aldığı önlemlere rağmen, özel sektördeki gelişmeleri etkileyen temel sorunlar nedeniyle görünüm temkinli olmaya devam etmektedir.

Öte yandan Çin’de talebi canlandırmaya yönelik hükümetin aldığı tedbirlere rağmen konut fiyatlarındaki düşüş durdurulamadı. Ülkede yeni konut fiyatları, ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.38 geriledi. İkinci el konut fiyatları da aynı ay yüzde 0.58 düşüş kaydetti.

İstanbul Ticaret Gazetesi'nde yer alan habere göre, Çin’in 70 şehrindeki yeni konut fiyatları, devletin desteğinde olanlar hariç ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.38 düşüş kaydetti. Söz konusu düşüş, 2015'ten beri en keskin aylık düşüşe denk geliyor.

3. el konut fiyatlarında daha da vahim tablo gözlemlendi. Ekimde yüzde 0.58 düşüş gösteren 2. el konut fiyatları, Ekim 2014 tarihinden beri en büyük aylık düşüşünü gösterdi.

Hükümetin ağustostan beri Çin’in büyük şehirlerinde konut talebini canlandırmak için aldığı tedbirlere rağmen rakamın düşük olması dikkat çekici. 

Yeterli etkinin alınamaması Çin’in ekonomisinin toparlanmasını da zora sokuyor.

Gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda olduğu gibi Çin’de de konut sektörü geleneksel olarak orta sınıfın en önemli servet kaynağını oluşturuyor.

AVM'de depremzede yakınları tarafından yakalanmıştı! Emlakbank Konutları müteahhidinin ifadesi ortaya çıktı!

Hyundai açıkladı! Hyundai Motor Company marka değeri yüzde 18 artış gösterdi...


Geri Dön