Çinli emlak şirketi Evergrande’nin borç krizi piyasalara yayılıyor!
Çinli emlak devi Evergrande’nin borç krizi piyasalarda tedirginlik yaratırken bütün borsalarda satış dalgasına neden oldu. Borsalarda satış dalgası yaşanırken; piyasalar şirketin içinde olduğu zor durumun diğer sektörlere yayılıp yayılmayacağını takip ediyor.
Çinli emlak devi Evergrande’nin borç krizi piyasalarda tedirginlik yaratırken bütün borsalarda satış dalgasına neden oldu. Sözcü Gazetesi'nbde yer alan habere göre; piyasaya 300 milyar dolardan fazla borcu olan Evergrande’nin vadesi gelen borçları ödeyip ödemeyeceğine ilişkin belirsizlikler borsalarda sarsıntıya neden oldu.
Asya Pasifik Bölgesi’nde hisse senetleri Salı günkü işlemlerde yatırımcıların emlak devi ‘Evergrande’ kriziyle ilgili haber akışını takip etmeyi sürdürmesiyle düştü.
Japonya hisse senetleri Pazartesi günkü tatilden yüzde 2’ye ulaşan kayıplarla gei geldi. Önceki gün yüzde 3’e ulaşan kayıplar yaşayan Hong Kong’un Hang Seng Endeksi Salı günü daha sınırlı da olsa kayıp yaşadı.
S-P 500 endeksi vadeli kontratları, endeksinin dün yüzde 1.7 ile iki ayın en büyük kaybını kaydetmesinden sonra yüzde 0,3 arttı. Yuan, offshore işlemlerde dünkü kayıplarının bir bölümünü toparlamaya çalıştı.
AVRUPA’YI DA ETKİLEDİ
Asya'ya ek olarak Avrupa borsalarında da Evergrande etkisi yaşandı. Paris’te CAC 40 endeksi yüzde 2,6, Alman DAX endeksi yüzde 2,9, Londra’da ise FTSE 100 yüzde 1,8 kayıp yaşadı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi de günü yüzde 1,94 gerileme ile kapattı.
Enerji hisseleri, finans grupları ve temel malzeme üreten şirketler borsadaki değer kaybından etkilendi. Ayrıca Hong Kong borsasında Evergrande hisseleri yüzde 10’luk değer kaybı yaşadı.
TEMERRÜDE DÜŞERSE DİĞER ŞİRKETLERİ ETKİLEYEBİLİR
Yatırımcılar, Evergrande’nin iflası veya tasfiye edilmesi durumunda ekonomik büyümenin kırılganlık sergilediği bir süreçte Çin gayrimenkul sektöründeki diğer şirketlerin de benzer problemler yaşayabileceklerinden endişeliler. Evergrande’nin şirket tahvillerinin kupon ödemesini Perşembe günü gerçekleştirmesi gerekli olacak. Yatırımcılar bu tarihi şirket için bir sınav şeklinde nitelendiriyor. Şirket, 30 günde faiz ödemesini gerçekleştirmezse temerrütte düşecek.
Piyasaların Evergrande sebebiyle panik olmasının ana nedeni ise Evergrande’nin borçları oldu. Piyasaya 300 milyar doları aşkın borcu bulunan, Çin’in ikinci büyük emlak şirketi Evergrande’nin borçlarını ödeyememesi halinde bankacılık başta olmak üzere birçok sektörün etkileneceğinden ve bu temerrüdün domino etkisi yapabileceğinden tedirgin oluyor.
Evergrande'in 171 yerel banka ve 121 finansal kuruma borcu var. Aynı zamanda şirketin 1,5 milyon müşterisi de şuan ev bekliyor.
Çin bankalarını izleyen kredi derecelendirme kuruluşu Standard - Poor’s’un direktörü Ming Tan, Financial Times’a konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamasında, Evergrande’nin borçlarını temerrüde düşürmesinin dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde “tek başına” bir kredi krizi yaratması ihtimalinin düşük olduğuna dikkat çekti.
Çinli emlak devi Evergrande’nin alacaklıları ödeme sürelerini uzatacak!