29 / 04 / 2024

Cityscape ve MIPIM fuarları neden Türkiye'de yapılmadı?

Cityscape ve MIPIM fuarları neden Türkiye'de yapılmadı?

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Leyla İlhan bugünkü yazısında Türkiye'deki gayrimenkul sektörünü değerlendirdi. İlhan, Cityscape ve MIPIM fuarlarının neden gerçekleşmediğini cevapladı.



Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden gayrimenkulün, gerçekleştirilecek uluslararası fuarlarla ülkeyi bölgede bir merkez haline getirmesi bekleniyordu. Bu konuda ilk adımlar da atılmış, Dubai merkezli Cityscape Fuarı 2016 yılında kapılarını açmıştı. Gayrimenkul alanında dünyanın en büyük fuarı kabul edilen MIPIM de Türkiye'de bu yıl ilk kez organize edilecekti. Ancak gayrimenkul fuarlarından beklenen gerçekleşmedi. 


Önce bu yıl 23-24-25 Mart tarihlerinde düzenleneceği duyurulan Cityscape fuarının, açılışına 1 ay kala erteleneceği açıklandı. Fuarın gerçekleştirilmesiyle ilgili yeni bir tarih de henüz belirlenmiş değil. Arkasından MIPIM'le ilgili kötü haber de gecikmedi. Fuarın Türkiye gayrimenkul sektörüyle buluşması 2018 yılına kaldı. Cityscape organizasyonun ertlenmesiyle ilgili olarak fuar şirketinden gelen açıklama aslında o kadar da şaşırtıcı değil. Açıklamada ertelemeye gerekçe olarak ülkeyi bekleyen referandum süreci, gayrimenkul sektörüne yönelik yeni düzenlemelerle yabancı yatırımcılara ilişkin mevzuatta yapılması planlanan değişikliklerin netleşmesi ve bunların yabancılara daha iyi anlatılması gerekliliği dile getiriliyor. 


Yabancı yatırıma gelmeyince Türk geliştirici gitmedi 

Ancak konuyla ilgili görüşlerini aldığımız sektör temsilcileri farklı düşünüyor. Onlara göre, Cityscape'in hem uluslararası alanda hem de Türkiye'deki geliştiriciler arasında yeterince tanıtılmaması fuara gelen yatırımcı sayısını azalttı, bu da firmaların fuara gitme isteğini kırdı. GYODER Başkanı Aziz Torun, Ciytscape takviminin yanlış olmasından dolayı ertelendiği görüşünde. Cityscape Türkiye 2017 Fuan'nm gerçekleştirileceği tarihe yakın bir zaman diliminde MIPIM fuarının yapıldığına dikkat çeken Torun ilginin neden az kaldığına dair sorumu; "Bu fuar Türkiye'deki inşaat firmaları için yurt dışından yatırımcıların beklendiği bir fuar 


Cannes'deki MIPIM de etkilendi 

Yaşanan terör olaylarının etkisinin henüz atlatılmamış olması ve bu yılın Avrupa'nın pek çok ülkesinde seçim yılı olması da fuarlara katılımı etkiliyor. Bu durum aslında sadece Türkiye'de değil, birçok ülkede yaşanıyor. Güvenlik endişesi insanların seyahat etme ve iş yapma isteklerini kırıyor. Yaşanan olaylar aslında dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'i de etkilemişti. MIPIM 2017 fuarında kiralanan alanların önceki yıllara göre yüzde 20'lere varan oranda düştüğü dikkat çekti. Bu nedenle organizatör firmanın boş kalan alanları çeşitli etkinliklerle doldurmaya çalıştığı gözlendi. 

konumundaydı. Ancak geçen yıl yeteri kadar yabancı yatırımcı gelmediği görüldü. Türkiye'deki geliştiriciler bu yıl fuara bu yüzden ilgi göstermedi" diyerek yanıtladı. 


MIPIM Türkiye 2018'e kaldı 

Bu yıl beklediğimiz bir diğer fuar ise Fransa'nın Cannes şehrinde yapılan ve 90 ülkeden katılımın gerçekleştiği MIPIM Türkiye idi. MIPIM Türkiye'nin bu yıl içinde ilk kez Türkiye'de yapılması planlanıyordu. JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş'ın Türkiye'ye getirmeyi düşündüğü fuara, Balkanlardan, Türkiye'nin kuzeyi ve doğu bölgelerinden katılım sağlanması bekleniyordu. MIPIM ile Türkiye'nin gayrimenkul fuarcılığı alanında kendi bölgesinde bir merkeze dönüşmesi hedefleniyordu. Ancak açıklamalara bakılırsa hedefler en erken 2018'e kalmış gibi görünüyor. Konuyla ilgili görüşünü sorduğum Avi Alkaş, bu dönemde yapılacak bir etkinliğe katılımın ne olacağının belirsizliğinin bazı kararların tekrar gözden geçirilmesine neden olduğunu belirterek, "Kısa zamanda yapılacak düzenlemelerle önümüzdeki dönemde turistik hareketlenmenin de başlamasıyla birlikte bu durumu olumluya çevirmeyi ümit ediyoruz. 2018'de MIPIM'in Türkiye'de yapılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.



Leyla İLHAN/Dünya


Geri Dön