07 / 01 / 2025

Çorum'da DSİ tarafından 11 tesisin temeli atıldı!

Çorum'da DSİ tarafından 11 tesisin temeli atıldı!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça, "2003 yılında Türkiye'de 35 baraj vardı, bugün 284 barajımız var. Bu 284 barajın 249'u son 11 yılda yapıldı" dedi...




Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça, "2003 yılında Türkiye'de 35 baraj vardı, bugün 284 barajımız var. Bu 284 barajın 249'u son 11 yılda yapıldı" dedi.


Devlet Su İşleri (DSİ) 5'inci Bölge Müdürlüğü tarafından organize edilen toplu temel atma törenine katılmak üzere Çorum'a gelen Akça, Atatürk Spor Salonundaki programda yaptığı konuşmasına, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 99'uncu yıl dönümü dolayısıyla tüm şehitleri rahmetle andıklarını söyleyerek başladı.


Büyük Zafer'in önümüzdeki sene 100'üncü yıl dönümünün idrak edileceğini hatırlatan Akça, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Çanakkale'deki Gelibolu Tarihi Milli Parkı'nda, Çanakkale Zaferi'nin ve şehitlerimizin hatırası olarak ne varsa, bulup ihya etmek üzere önemli projeler yapıyoruz. Oradaki park, yıllık 1,5-2 milyon ziyaretçisi ile Türkiye'nin önemli cazibe merkezlerinden biri haline geldi" diye konuştu.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, Türkiye'nin her yerine tesisler kurup hizmetler yaptığını ifade eden Akça, son 11 yılda Türkiye genelinde 65 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyledi. 


- "Laf üretmiyoruz, reklam yapmıyoruz"


Yurt genelinde son 11 yılda 249 barajın hizmete açıldığını dile getiren Akça, şunları kaydetti:


"Bu rakam, yılda 20-22 baraj demektir. Bunu söylemek kolay, yapmanın ise ne kadar zor ve zahmetli olduğunu herhalde sizler takdir edersiniz. 2003 yılında Türkiye'de 35 baraj vardı, bugün 284 barajımız var. Bu 284 barajın 249'u son 11 yılda yapıldı. Biz bunların fazla reklamını yapmıyoruz çünkü iş yapıyoruz. Sayın Başbakanımız da 'ben lafa değil işe bakarım diyor'. Biz de iş üretiyoruz, hizmet üretiyoruz, laf üretmiyoruz, reklam yapmıyoruz. Herhalde bunların reklamını yapsak, burada çok daha farklı bir atmosferin olması gerekirdi."


Bakanlık olarak uzun vadeli planlamalar yaptıklarını belirten Akça, "Her il için 50-60 yıllık planlarımız var. Her ilimizde, her beldemizde, belediyemizde 10 yıl, 15 yıl sonra hangi tesise ihtiyacımız var, hangisini devreye alacağız, hangisinin inşaatına başlayacağız biliyoruz. Biz bugünü, yarını değil, önümüzdeki 40, 50, 60 yıl ileriyi görerek çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.


- "Bütün topraklarımız suya ve berekete kavuşacak"


Yaptıkları çalışmalarla Türkiye'de sulanabilir alanların arttığını, buna bağlı olarak tarımsal verimliliğin de yükseldiğini vurgulayan Akça, şöyle devam etti:


"Sulama tesislerimizin yanı sıra GAP ve KOP gibi bölgesel projeler olarak illerimizde gerçekleştirdiğimiz sulamalarla her geçen gün Türkiye'nin sulanabilir alanı artıyor. Türkiye'de tarımın verimi artıyor. Türkiye bu sulamaların sayesinde dünyada tarımsal üretimini 7'nci sıraya yükselten bir ülke olmuştur.850 milyon dekarlık sulama arazisinin 600 milyon dekarını sulanabilir duruma getirdik. Geriye kalan 250 milyon dekarı da inşallah önümüzdeki 9 yıl içinde tamamlayacak, 2023 yılında Türkiye'de sulanabilir durumda olan ama sulanmamış hiçbir alan bırakmayacağız. Bütün topraklarımız suya ve berekete kavuşacak, çiftçimizin yüzü gülecek, tarlamızın bereketi artacak."


- "Hizmetlerin merasimlerine yetişemiyoruz"


"Ülke çapında köylerimizi, beldelerimizi ve şehirlerimizi tehdit eden, can kaybına, mal kaybına yol açan taşkınlardan korumak için yoğun bir seferberlik başlattık ve devam ediyoruz" ifadelerini kullanan Akça, şunları kaydetti:


"Yüzlerce tesisi hizmete açıyor, yüzlercesinin temelini atıyoruz. Bunları tek tek değil, yıllık, toplu açılış törenleriyle hizmete açıyoruz. Bugün sadece Çorum'da 11 tesisin temelini atıyoruz. Bakanlık olarak bu hizmetlerin merasimlerine yetişemiyoruz. Büyüklerimiz, geçmiş yıllarda bir temel atmaya kaç politikacının, kaç bakanın geldiğini zannediyorum ki hatırlayacaklardır. Ben, ülkeyi bugünlere getirenlere, bugünleri bizlere yaşatanlara bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, bir hemşehriniz olarak teşekkür ediyorum."  


Törende temeli atılacak tesislere de değinen Akça, "Çorum'un şu an içme suyu diye bir derdi ve sıkıntısı, ufukta görebildiğimiz kadarıyla yok. Bunlar takdir edersiniz ki önemli hizmetler, büyük hizmetler. Bugün burada temelini atacağımız tesisleri kısa sürede bitireceğiz. Biz 20, 30, 40 yıldır yapılamayan tesisleri birkaç yılda yapar hale geldik. Türkiye'ye bu kültürü ve bu alışkanlığı da kazandırdık. Bu güzel ülkemizin her tarafında, güzel Çorum'umuzda toprağı suyla, toprağı fidanla, insanımızı tabiatla buluşturacak hizmetlere devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Yakup Başoğlu da temeli atılacak tesisler ve yatırımlarla ilgili bilgi verdi. 


Törende Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, AK Parti Çorum Milletvekilleri Cahit Bağcı ile Salim Uslu da birer konuşma yaptı.


Konuşmaların ardından Çorum'da yapımına başlanacak 11 tesisin, sembolik olarak temeli atıldı. Müsteşar Akça, Vali Sabri Başköy, Milletvekilleri Uslu ve Bağcı ile DSİ Genel Müdür Yardımcısı Başoğlu, sahneye kurulan düzenek üzerindeki butonlara bastı. 


- Temeli atılan tesisler


Törende, DSİ tarafından yaptırılacak Alaca Suyu Arıtma Tesisi, Bayat-Kunduzlu İçmesuyu Göleti, Ortaköy Daniş Göleti, Boğazkale-Evci Sulama Göleti, Sungurlu-Aşağı Fındıklı Sulama Göleti, Merkez Şeyhmustafa Sulama Göleti, Mecitözü Bayındır Sulama Göleti, Mecitözü Geykoca Sulama Göleti, Obruk-Dutludere Dodurga Pompaj Sulamaları, Oğuzlar Karavirançay Erozyon ve Hububat Zararlarından Korunma Tesisi ile Sungurlu Eşme Köyü Eşme Deresi tesislerinin temeli atıldı. 


Söz konusu 11 tesisin toplam maliyetinin 54 milyon lira olduğu belirtildi.


Törenin ardından vatandaşlara bin adet fidan dağıtıldı.



AA


Geri Dön