22 / 12 / 2024

Çorum'da yol yapımı sırasında yer altı yerleşkesine rastlandı!

Çorum'da yol yapımı sırasında yer altı yerleşkesine rastlandı!

Çorum’un Boğazkale ilçesinde yol çalışması kapsamında istinat duvarı için açılan temelden Bizans Dönemine ait olduğu tahmin edilen yer altı yerleşkesi çıktı



Çorum’un Boğazkale ilçesinde yol çalışması nedeniyle yapılacak istinat duvarı için açılan temelden  Bizans Dönemine ait olduğu tahmin edilen yer altı yerleşkesi çıktı.


İlçeye bağlı Evci Beldesi’nde yağmur suyu nedeniyle çöken bir yolun kenarına belediye ekiplerince istinat duvarı yapımı çalışması başlatıldı. Çalışmalar kapsamında temel kazısı yapan iş makinesinin kepçesi mağara ağzına benzer bir açıklığa takıldı.


İşçilerin durumu Belediye Başkanı Nihat Sarıerik’e bildirmesi sonrası çalışmalar durdurularak konu Çorum Müze Müdürlüğü ve güvenlik güçlerine haber verildi. İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin gözetiminde Çorum Müze Müdürü arkeolog Önder İpek ve beraberindeki müze yetkilileri söz konusu alanda inceleme başlattı. Alanın giriş kısmını genişletilerek içeri giren yetkililerin ilk incelemesinde, 8 odalı bir yer altı yerleşkesine ulaştı.


Belediye Başkanı Sarıerik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yol genişletme çalışması sırasında istinat duvarının temelinin atılması için kazı çalışması yapıldığını belirterek, çalışmalar sırasında ortaya mağaraya benzer bir yer çıktığını söyledi.


Yetkililerin incelemelerini sürdürdüğünü ifade eden Sarıerik, şöyle konuştu:


“Yetkililerle beraber içeriyi girdik ve daha önce bölgede rastlanmamış bir alanla karşılaştık. İlk önce mağara sandık ama alanda uzun koridorlar ve odaların bulunduğunu gözlemledik. Bazı odalarda aydınlatma için özel yapılmış yerler bulunuyor. Kapadokya’daki yer altı şehrine benzeyen bir yerleşim var. Hititlere başkentlik yapan Boğazkale’ye 5 kilometre uzaklıkta bulunuyoruz. İnşallah çalışmaların ardından turizme kazandırılır. Hem beldemize hem ilçemize hem de Çorum’a hayırlı olur.”


 


Müze Müdürü Önder İpek de milattan sonra  5 ya da 10. yüzyılla tarihlenen Bizans Dönemi’ne ait olduğu tahmin edilen yer altı yerleşkesinin, incelemelerin ardından korunması ve tescillenmesi için çalışma yapılacağını söyledi.


 Sonraki süreçte de, yerleşkenin turizme kazandırılması için çalışma yapılacağını dile getiren İpek, şunları kaydetti:


 “Ancak ilk olarak yer altında bulunan bu yerleşkenin yıkılma ve göçme riski var mı onu tespit edeceğiz. Can güvenliği riski ortadan kaldırılınca turizme açılabilir. İçeride 8 oda bulunuyor. Çok geniş bir alan. Giremediğimiz birkaç kapı daha var. En büyük oda 13 metre, genişliği yaklaşık 3 metre ebatlarında. Bir oda da kandil için yer bulduk. Bazı şeyleri söylemek için çalışmalarımız ve incelerimizin bitmesi lazım. Burası doğal bir oluşum değil. İnsan eliyle kazılarak şekillendirildiğini gözlemledik. Belki içerisinde kilisesi bulunan daha büyük bir yapı ortaya çıkacak.”


AA


Geri Dön