22 / 11 / 2024
fuzul

Çukurova Bölgesel Yatırım ve Kalkınma Planı ile inşaat ve fabrikalar hareketlenecek!

Çukurova Bölgesel Yatırım ve Kalkınma Planı ile inşaat ve fabrikalar hareketlenecek!

Çukurova Bölgesel Yatırım ve Kalkınma Planı hazırladıklarını dile getiren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, "Yeni üretim bölgeleri belirleyip bu alanlarda yapılacak yatırımın şekline kadar bir plan hazırladık" dedi.




TÜRKÇİMENTO tarafından başlatılan Anadolu Buluşmaları ‘Türkiye Ekonomisini İnşa Edenler’ başlığı altında devam ediyor. Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; Dünya Gazetesi işbirliği ile yapılan online buluşmaların 4’üncüsü, çimento ihracatının önemli üssü olan Mersin’de gerçekleştirildi. 

Moderatörlüğünü MENA İletişim Ajans Başkanı Suat Özyaprak’ın yaptığı online panelin Mersin bölümüne TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Saka, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, MEDCEM Çimento Genel Müdürü Murat Kahya, ÇİMSA Genel Müdürü Umut Zenar ile gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Genel Koordinatörümüz Vahap Munyar katılım gösterdi. 

Çukurova Bölgesel Yatırım ve Kalkınma Planı ile inşaat ve fabrikalar hareketlenecek!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin'deki yatırımlara ve çalışmalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ayhan Kızıltan, Mersinin son yıllardaki gelişiminin altını çizerek, “Lojistikte bir dünya kenti olduk. Tarımda dünyada tanınan, bilinen ve Türkiye'de üretimde ilk sıralarda olan bir kentiz. Son 20 yıldır sanayide de çok önemli ataklar yapıldı” dedi. Kentteki sanayi sitesi sayısının 9’a çıktığını kaydeden Kızıltan, kentte tarıma dayalı OSB’lerin de kurulmakta olduğunu söyledi. Bölge ve bütün Çukurova’nın yapımı devam eden bölge havalimanını beklediğini kaydeden Kızıltan, “2022 sonu- 2023 yılında açılacak düzeye gelen bu havalimanı sadece yolcu taşımayacak aynı zamanda kargo taşımacılığı yapacak. Böylece bölgede tarladan toplanan ürünlerin Avrupa, Rusya ve daha uzak bölgelere taze olarak ulaştırılma imkanı sağlayacak. Bu da bölge tarımına büyük ivme katacak” açıklamasında bulundu. 

‘Çukurova Bölgesel Yatırım ve Kalkınma Planı’

Türkiye'deki en büyük sıkıntının sanayi arazisi üretmek olduğuna dikkat çeken Ayhan Kızıltan, şu tavsiyeleri verdi:

“Sanayi arazilerini hep kentlere yakın yerlere kurmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bu durum ‘yeşil alan sanayi alanı olmaz’ kavgası çıkartıyor. Ancak Ankara-Mersin arası yapılan bir otoyol var. Bu yolun etrafı hep kıraç arazi. Biz de bir araya gelip Çukurova Bölgesel Yatırım ve Kalkınma Planı ortaya çıkardık. Bu amaçla yeni üretim bölgeleri belirleyip bu alanlarda yapılacak yatırımın şekline kadar bir plan hazırladık. Planda Ankara- Mersin-  Adana  arası, bir sanayi bölgesi olarak Çukurova'ya kadar uzanacak. Bir kaç liman daha olacak. Tarım ve sanayi bölgeleri olacak. Ancak pandemide çalışma durmuştu. Şimdi bu bölgesel kalkınma planını hükümete anlatacağız.”

Kentlerin ve bölgelerin önünü açacak bu çalışmayı yakınlarında yer alan şehirlerin de desteklemesi gerektiğini dile getiren Kızıltan, “Proje uygulanırsa o koridorda uydu kentler oluşturulacak. İnşaat ve fabrikalar canlanacak. Köyler daha modern hale getirilecek. Oradaki sosyal ve ekonomik yaşam gelişecek” diye konuştu. 

Çukurova Bölgesel Yatırım ve Kalkınma Planı ile inşaat ve fabrikalar hareketlenecek!

“Yeşil sürdürülebilirlik için devlet desteği şart”

Yeşil sürdürebilirlik için devletin destek sağlamasının şart olduğunu vurgulayan Kızıltan, “Bu destek olmazsa sektörlerin bu işin altından kalması zor” diye konuştu. Kızıltan, her ne kadar yapılaşma ve betonlaşmadan dolayı olumsuz bir algıya sahip olsa da, çimento fabrikalarının hem üründe hem de Ar-Ge de yaptıkları çalışmaların hep yeşil sürdürülebilir sistemlere destek verdiğini ifade etti. Kızıltan, “Bu fabrikalar güneş santralleri kurarak temyiz enerjiye verdikleri önemi ortaya koyuyorlar” dedi.

Adana'da 5 bin 500 dönümlük hazine arazisine yeni sanayi sitesi!


Geri Dön