28 / 04 / 2024

Çukurova yatırımda Marmara bölgesine alternatif oldu!

Çukurova yatırımda Marmara bölgesine alternatif oldu!

Türkiye Genç İşadamları Derneği Çukurova Şubesi Başkanı Gül Akyürek, Marmara Bölgesi'nin yatırımlar açısından tıkandığını belirterek en iyi alternatifin Çukurova olduğunu söyledi.



Türkiye Genç İşadamları Derneği Çukurova Şubesi Başkanı Gül Akyürek, Marmara Bölgesi'nin yatırımlar açısından tıkandığını belirterek en iyi alternatifin Çukurova olduğunu söyledi. 


Türkiye ekonomisinin ve sanayisinin yüzde 60'ının Marmara Bölgesi'nde toplanmasının hem bölgelerarası gelişmişlik farkına neden olduğunu hem de deprem nedeniyle yüksek risk yarattığını belirten Akyürek; riskin dağıtılması açısından da Çukurova'nın öne çıktığını vurguladı. 


Akyürek; "Bölgelerarası gelişmişlik farklılıkları nedeniyle Marmara Bölgesi'ne yönelen göç, ülkemizin bu köşesini adeta tüketmiştir. Çukurova'ya yatırımların artması bu anlamda Marmara Bölgesi'ni rahatlatacağı gibi yatırım maliyetlerinin de düşmesine neden olacaktır" dedi. 


Çukurova'nın yatırımlar açısından analizini yapan Akyürek sözlerine şöyle devam etti: "Yatırım açısından baktığınızda Çukurova Bölgesi birçok alternatifi bünyesinde bulunduruyor. Tarımdan, turizme, sanayiden spora kadar hemen her alanda ön plana çıkabiliyor. Lojistik Merkezi'nin hayata geçmesi, Çukurova Bölgesel Hava Limam'mn bitirilmesi ile bölge yatırımlar açısından daha da cazip hale gelecek. Mersin Limanı bölgenin dünyaya açılan kapısı haline geldi. Tüm bu kriterlere baktığınız zaman tek alternatifin Çukurova olduğu ortada." 


Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı'nm faaliyete geçmesiyle Çukurova'nın, dünyanın en önemli enerji merkezlerinden biri haline geldiğini belirten Akyürek, "Çukurova, mevcut ve planlanan boru hatlarıyla; enerji bölge ve havzalarıyla tüketici ülkeler arasında köprü rolü oynuyor. Gelecekte Ortadoğu'nun Rotterdam'ı olacağı düşünülen  Adana  ve Mersin bölgesinin planlanan kapasitesinin Samsun-Ceyhan boru hattı ile 190 milyon ton/yıllık bir seviyenin üzerine çıkacağı öngörülüyor. Çukurova, gelecekte enerji depolama, rafinarizasyon ve aktarma bölgesi olarak, Azerbaycan, Irak, Kazak ve İran enerji materyalinin kullanıcılara ulaştırılabileceği; bir başka deyişle yoğun enerji üretenlerle, yoğun enerji tüketenlerin yegâne bağlantı noktası ve Doğu Akdeniz'deki son boşaltma noktası olacaktır" şeklinde konuştu. Akyürek, "Lojistik Merkezi, Bölgesel Havalimanı ve Derin Liman projeleri ile sadece Marmara değil Akdeniz Havzasındaki diğer ekonomik bölgelere ve hublara da fark atan Çukurova, şüphesiz çeşitli nedenlerle tıkanan ekonomik merkezlerin çok önüne geçebilme potansiyeline sahip" dedi.


Dünya


Geri Dön