22 / 12 / 2024

Çukurova'da resmi kurumlar nereye yapılacak?

Çukurova'da resmi kurumlar nereye yapılacak?

Çukurova Belediyesi Temizlik şantiyesinin yerinin değiştirilmesi Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ikinci kez gündeme geldikten sonra kabul edildi. Peki Çukurova'da resmi kurumlar nereye yapılacak?



Çukurova Belediyesi Temizlik şantiyesinin yerinin değiştirilmesi Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ikinci kez gündeme geldikten sonra kabul edildi. 

Oluşturulan algı sonucunda maddenin içeriğini henüz bilmeyen medyada şöyle manşetler atıldı: "Sözlü -Soner Çetin el ele verdi hizmet hamlesi başladı" "Çukurova Belediyesi'nin şantiyesi taşmıyor" "Çetin amacına ulaştı" "Çukurova'nın dediği oldu" "Çukurova rahat bir nefes alacak" Oluşturulan algı Kireçocağı'ndaki Belediye şantiyesinin kaldırılmasıyla halkın rahat bir nefes alacağı şeklindeydi. Hatta Başkan Çetin meclisteki teşekkür konuşmasında bunu dile getirdi. 

"Şantiye taşınacak, ne koku ne de gürültü sorunu yaşanacak" Evet buraya kadar düz mantıkla bakarsak, şantiyenin taşınmasıyla halkın rahat edeceği, Büyükşehir ve Çukurova Belediyelerinin çok iyi işbirliğinde oldukları şeklinde bir durumla karşı karşıya olduğumuzu görürüz. 

• • • Şimdi de madalyonun öteki yüzüne bakalım. 

Bir ilçe Belediyesi kendi şantiyesini bir yerden başka bir yere taşımak için Büyükşehir Belediyesine gitmesine gerek yok. 

Şantiyeyi alır kendine ait başka bir yere taşır. Bunun için kimseye sormasına gerek yok. 

Peki ne yapıldı? 

O zaman yapılanı anlatalım. 

Çukurova ilçe Belediyesi'ne ait olan ve 1/1000 ölçekli Meri İmar Planında (Resmi Kurum Alanı) olarak görülen 38 bin 657 m2 alanın (Belediye şantiyesi) yine Çukurova Belediyesine kayıtlı olan Şambayadı Mahallesinde 1-5000 ölçekli Nazım İmar Planı revizyonunda (Az Yoğunluklu Konut Alanı 0.20 KAKS=0.40)görülen yere taşınmak istendi. 

Talep, Şambayadı Mahallesindeki yine Belediyeye ait olan yerin Belediye şantiyesinin taşınması için fonksiyonunun konut alanından Resmi Kurum Alanına çevrilmesiydi. 

(Buraya kadar herşey nolmal. 

İşin püf noktası geliyor) Talep devam ediyor. 

Kireçocağı Mahallesinde bununan Belediyeye ait şantiyenin olduğu 38 bin 657 m2 Resmi Kurum Alanının ise E=1.60 yoğunluklu konut ve Ticaret alanına dönüştürülmesi isteniyor. 

Bu yapılırken "Çevresindeki yapılaşma yoğunluğu ile uyumlu olacak şekilde" notu düşülüyor. 

Yani 1.6 konut alanı birde Ticaret alanı ekleniyor. Yani ballı lokma. 

Diyebilirsiniz ki bunda ne var. Belediye kendi alanının imarını değiştiremez mi? Değiştirir. 

Teknik olarak evet. 

Ancak birkaç sorumuz var. Soralım. 

1- Neden Belediye "Belediyenin borcu var. Bu borcu kapatmak için bana ait olan resmi kurum alanının imarını değiştirip, birilerine (Belki de satılacak kişi de bellidir) satarak aldığım parayla borcumu kapatıp gerisiyle de hizmet yapacağım" demek yerine algıyı yukarıda bahsettiğim algıya dönüştürdü. Çukurova halkı kandırılmayı hak ediyor mu? 

2 - Belediye her borçlandığında halka ait olan (Belediyeye ait olan halka aittir) alanları imarını değiştirip satacak mı? 

3 - Belediye, bir yerlerin imarını değiştirip sonra da satıp para kazanma yeri mi? 

4 - Belediye neden o alana ihtiyaç bulunan park, yeşil alan gibi sosyal tesisler yapmıyor? 

5 - Belediye "Şantiyeyi kaldırıyoruz, halk gürültü ve kokudan kurtulacak" diyor. Bölge halkının oraya yapılacak olan ticaret alanı ve konutlardan memnun kalacağını mı anlatmak istiyor? 

Burada  Adana  Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'a da hakkını teslim edelim.Durak kendi döneminde binlerce dönüm alanı kamulaştırırarak kamu kurumları için tahsis etti.. Yani Hastane, okul, karakol, devlet dairelerinin yapılacağı alanlar için yer belirlendi. 

Resmi Kurum alanları olan bu yerler, imarı değiştirilerek daha önce satıldı ve satılmaya devam ediliyor. Resmi kurumların seyhanda toplanmasından dolayı gündüz nüfus yoğunluğu ve trafik akışı çok fazla olduğu için resmi kurumları başka yerlere taşımak gündeme gelmişti. Bunlar için alanlar da hazırda varken neden böyle bir yol izleniyor. 

Peki devlet kurumları için nereler tahsis edilecek? 

Bu konuda da artık resmi kurum alanlarının konut alanına çevrilmesi değil, gerekirse kamulaştırma yapmak lazım. 

Bu konuyla ilgili yazılacak çok şey var. Onu da ilerleyen günlerde size aktaracağım. 

Sayın Soner Çetin'in belki de haklı olarak belediyeye gelir sağlayacak çalışmalar yapması doğal. Hizmet yapmak istiyor. 

Ancak bunu yaparken açık yüreklilikle halka gerçekleri anlatması bence daha sağlıklı olur. 

Resmi Kurum alanını imara açtırarak gelir sağlaması da bana uygun gelmedi. Bunun yerine tasarruf yapmalı,var olan kaynakları ergonomik kullanmalı. 

Son olarak MHP ve Ak Partili Belediye Meclis üyelerine sorum olacak. 

Ocak ayında gelen bu imar değikliği teklifini red ettiniz. 

Ne oldu da aynı maddeyi Şubat Meclisi'nde kabul ettiniz. (5 Ak Partili meclis iiyesi çekimser kaldı) Bu soruya mutlaka yanıt verin Yoksa siz de rant iddialarının ortada dolaştığı bu konuda çok tartışılırsınız...



Adana Günaydın / Murat Barhun


Geri Dön