18 / 05 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan Samsun'da toplu açılış yaptı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Samsun'da toplu açılış yaptı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin önemli bir yol ayrımında bulunduğunu belirterek, "Önümüzdeki seçimlerde sadece yeni bir meclis, yeni bir hükümet belirlenmeyecek. Onlarla birlikte Türkiye’nin gelecekteki istikameti belirlenecek'' dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Yeni Türkiye yolunda mı yürüyeceğiz, yoksa eski Türkiye yolunda mı kalacağız? 7 Haziran’da işte hep birlikte buna karar vereceğiz" dedi. 


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samsun Cumhuriyet Meydanında düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Samsun’un ilçeleri, mahalleleri ve köylerindeki tüm vatandaşlara selamlarını ileterek, 10 Ağustos 2014 tarihindeki cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 66’lık oy oranıyla şahsına verilen destek için şükranlarını sundu.


Samsunluların itimadına, güvenine, teveccühüne layık olacağını ve “insanların en hayırlısı, insanlara hizmet edendir” anlayışıyla çalışacağını kaydeden Erdoğan, “Biz, efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik” ifadesini kullandı.


Erdoğan, Samsun’a bugün burada toplam yatırım bedeli 471 trilyon olan 42 ayrı eserin resmi açılışını yapmak için geldiğini anımsatarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 33 trilyon liralık yatırım bedeli olan 15 ayrı eğitim tesisinin, Gençlik ve Spor Bakanlığının yapımını tamamladığı öğrenci yurtları, spor tesisleri, gençlik merkezleri ile Sağlık Bakanlığının yaptırdığı hastanelerin, 19 Mayıs Üniversitesinin tesislerinin,  TOKİ  konutlarının, Orman ve Su İşleri Bakanlığının 18 taşkın koruma projesinin, Seyit Kubbeddin Türbesi’nin restorasyon işinin ve Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarının resmi açılışını yapacaklarını anlattı. Açılışı yapılan eser, hizmet ve yatırımların Samsun’a ve Samsunlulara hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, yatırımlarda emeği geçen kurum, kuruluş ve kişilere de teşekkür etti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samsunluların hizmetin kıymetini iyi bildiğini, başbakanlığı döneminde, 12 yılda, Samsun’a 14 katrilyon 300 trilyon lira değerinde yatırım gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, “Bizde -cek, -cak yok. Biz buyuz, bunlar yapılanlar. Bak –cek, -cak yok. Biz, tarihinde Samsun’un görmediği hizmetleri tüm Türkiye’de olduğu gibi Samsun’a da getirdik. Samsun, farklı bir yer. Samsun, adeta Karadeniz’in bir taç yıldızı. 19 Mayıs, yarın, buradan istiklal ve istikbalimizin mücadelesi başladı, öyleyse atacağımız adımlar önem arz ediyor” diye konuştu.


Toplu açılış törenini anlamlı bir gün olan 19 Mayıs’ın bir gün öncesinde yapmak istediklerini ve bugün Samsun’a geldiklerini, yarın da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gençleri ağırlayacağını, gençlerle hasbıhal ederek, geleceğin Türkiyesi’ne yönelik adımları beraber atacakları belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:


“19 Mayıs Üniversitemizi 20 ayrı eğitim kurumu, 7 bin kişilik öğrenci yurtlarıyla daha da güçlendirdik. Samsun’a 400 yataklı bölge hastanesi kurduk. Şimdi de şehrimize bin 150 yataklı bir şehir hastanesi kazandırıyoruz, projeyle ilgili tüm sorunlar çözüldü, inşallah en kısa sürede hayata geçiyor. 300 yataklı Gazi Devlet Hastanesini de şehrimize kazandırıyoruz.


Samsun’a 107 trilyonluk yatırımla 34 bin seyirci kapasiteli stadyumu kazandırıyoruz. İnşallah önümüzdeki sezondan itibaren Samsunsporumuz maçlarını bu stadında oynamaya başlayacak. Bugüne kadar Samsun’da tamamlanan toplu konut sayısı ne oldu biliyor musunuz? 7 bin 600. Şehrimizde biz göreve geldiğimizde, yani 2002 yılının sonunda, 79 senede yapılan bölünmüş yol neydi? 120 kilometre. Biz, 12 senede ne yaptık? 183 kilometre yaptık, fark bu. Demiryolunu sahile buluşturduk, şimdi sıra hızlı tren hattında. Samsun’dan Kırıkkale’ye uzanan hızlı tren hattıyla ilgili çalışmalar etüt proje haline geldi. Bu projelerin hepsini de günlük hayatta yaşıyor gayet iyi biliyorsunuz.


Şimdi diyebilirler birileri, ‘cumhurbaşkanı bunları niye konuşuyor’. Ben cumhurbaşkanı olarak bunları konuşmuyorum, 12 yıllık başbakanlığım döneminde yaptıklarımı anlatıyorum, anlatmayım mı? Bunu anlatayım değil mi? Çünkü hafıza-i beşer nisyan ile maluldür. Bunları anlatmamız lazım. 1 hafta önce anlattığınızı, 1 hafta sonra herkes unutuyor, bilinsin.”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldiklerinde Türkiye’de 79 yılda 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldığını, kendisinin başbakanlığı döneminde, 12 yılda ise 17 bin 600 kilometre bölünmüş yol yapıldığını anlatarak, “Samsun’dan Sarp’a yola çıktığınız zaman, 12 yıl önce biz geldiğimizde bu yolların ne kadarı yapılmıştı? Yüzde 35’i, bunu biz sıfırladık, biz tamamladık, bitirdik. O dağları biz deldik, biz. Nasıl deldik? Biz, aşığız. Biz Ferhat’ız, siz de Şirin. Ferhat aşık olur da ona dağlar dayanır mı, dayanamadı, deldik geçtik. 12 tanesinin açılışını bizzat ben yaptım” dedi.


“Yol medeniyettir, yolu olmayan ben medeniyim diyemez” ifadelerini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti:


“Şimdi çıkmışlar bunları konuşuyorlar mı? Yok. Bu arabalarla bu yollardan gidip geliyorlar, ama kimse…Bu malum kişiler ‘biz buradan bir zamanlar o Armelit Dağı’na çıktığımız zaman neler çektiğimizi biliyoruz’ demiyorlar. Bu yollar olmazsa ne olurdu halimiz. Şimdi bakıyorsunuz yollar yapıldı, oteller de yükselmeye başladı. Artık buraya turisti de gelecek, buralarda alışveriş daha da artacak, bunları inşallah daha iyi noktaya taşıyacağız.


Gazi Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışının 96 yıl dönümü. Bizde 10 Ağustos seçimleri için ilk mitingimizi nerede yapmıştık? Samsun’da yapmıştık, buradan yola çıkmıştık. Hamdolsun ülkemiz için, milletimiz için, demokrasimiz için, geleceğimiz için çıktığımız bu yolda yüzde 52’lik oy oranıyla Türkiye’nin doğrudan milletin oylarıyla seçilen ilk cumhurbaşkanı olma şerefini bu kardeşinize verdiniz. Türkiye’nin önemli bir yol ayrımında yine sizlerle birlikteyiz. Önümüzdeki seçimlerde sadece yeni bir meclis, yeni bir hükümet belirlenmeyecek. Onlarla birlikte Türkiye’nin gelecekteki istikameti belirlenecek. Yeni Türkiye yolunda mı yürüyeceğiz, yoksa eski Türkiye yolunda mı kalacağız? 7 Haziran’da işte hep birlikte buna karar vereceğiz.”


Vatandaşlara “Samsun, yeni Türkiye’ye evet mi? Samsun, yeni anayasaya evet mi? Samsun, başkanlık sistemine hazır mıyız?” diye soran Erdoğan, vatandaşların “evet” şeklinde cevapları üzerine de “Maşallah, barekallah” dedi.


Erdoğan, konuşmaya başlamadan önce kalabalık arasında gördüğü, ezilme tehlikesi geçiren yaşlı bir kadını, protokol sıralarına aldırarak, elini öptü ve bir süre sohbet etti.  


Toplu açılış törenine Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bazı milletvekilleri, Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da katıldı.


Tören öncesinde kısa bir konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi hayatında Samsun’un çok önemli bir yeri bulunduğunu belirterek, “Samsun her zaman Recep Tayyip Erdoğan için farklı bir sevgi seli ortaya koyuyor” dedi.


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da meydanlardaki kalabalıkların yeni Türkiye’nin iradesini ortaya koyduğunu dile getirerek, “Meydanlardaki kalabalıklar Rabia’nın ruhunu ortaya koyuyor, dünya mazlumlarıyla dayanışmayı ortaya koyuyor. Meydanlardaki kalabalık Mısır’daki idam cezalarına ‘hayır’ diyor, Myanmar’daki vahşete ‘hayır’ diyor, dünyanın her yerindeki mazlumlara selam duruyor” diye konuştu.


Kurtulmuş, meydanlardaki kalabalıkların, Türkiye için kumpas kuranlara, Türkiye’nin önüne kesmeye çalışanlara en büyük cevabı vereceğine olan inancını vurgulayarak, “8 Haziran’da yeni Türkiye istikametinde yolumuza devam edeceğiz” dedi.




AA


Geri Dön