12 / 05 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan tek tek açıkladı! Dikkat! Elektrik faturaları...

Cumhurbaşkanı Erdoğan tek tek açıkladı! Dikkat! Elektrik faturaları...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'ndan sonra son zamanlarda sık sık gündeme gelen elektrik faturaları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte Erdoğan'ın o açıklamaları...



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen elektrik faturalarında indirim olacak mı? Elektrik faturalarında tarife değişecek mi? Elektrik faturaları düşecek mi? sorularının yanıtlarından önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğalgaz ile ilgili açıklamalarına değinelim.

 "Enerji fiyatları tüm dünyada yükselmiştir"


Yaptığı açıklamada Türkiye'nin elektrik üreten santral sayısını 298'den 1808'e çıkarttıklarını ve toplam elektrik üretimini 4 kat artırdıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son dönemde enerji fiyatları elbette tüm dünyada yükselmiştir, hem de oldukça yükselmiştir ama bu sadece bize ait değil, bu sadece bize mahsus bir durum da değil. Küresel düzeyde doğal gaz fiyatları 10 kat, kömür fiyatları 5 kat, petrol fiyatları 3 kat artmıştır. Dolayısıyla dünyanın her tarafında, üstelik de bizden her bakımdan çok daha yüksek oranlarla bu fiyat artışları günlük hayata yansımaktadır." şeklinde konuştu.

Elektrik ve doğal gaz fiyatları ile ilgili karşılaştırmalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan, şöyle konuştu:

"Özellikle ekranları başında bizi izleyen milletime sesleniyorum. Milletimin, bunları değerlendirmesi ve aklı selim ile de kararını vermesi inanıyorum ki birçok şeyi düzlüğe çıkaracaktır. Konutlarda aylık 200 kilovat tüketim üzerinden bakıldığında Türkiye, Avrupa'daki 34 ülke arasında vatandaşlarına en uygun fiyatla elektrik hizmeti sunan üçüncü ülke durumundadır. Ülkemizdeki elektriğin 200 kilovata denk gelen tutarı 18 avro iken, bu rakam mesela Norveç'te 35 avro, Fransa'da 45 avro, Hollanda'da 60 avro, Belçika'da 92 avro, Almanya'da 100 avrodur. Aynı miktardaki tüketim bedelini asgari ücret ile mukayese ettiğimizde ülkemizde yüzde 5,5'lik bir oran karşımıza çıkarken, Almanya'da yüzde 6,2'lik, Bulgaristan'da yüzde 7,5'lik, Çekya'da yüzde 10'luk, Romanya'da yüzde 15'lik oranlarla karşılaşıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan tek tek açıkladı! Dikkat! Elektrik faturaları...

Söz konusu benzer bir tablonun son zamanlarda sık sık gündeme gelen doğal gaz konusunda da geçerli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkemizin 100 metreküplük tüketime 18,5 avroluk faturayla, Avrupa'nın vatandaşına en ucuz doğal gaz hizmeti veren ülkesi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu rakamın Polonya'da 63 avro, Yunanistan'da 100 avro, İtalya'da 156 avro, Macaristan'da 30 avro, Almanya'da 256 avro düzeyine yükseldiğini söyledi.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen doğal gaz fiyatının asgari ücretle karşılaştırılmasında ülkemizin yüzde 5,6 ile en uygun fiyat konusunda yine ilk sıralarda bulunduğunu dile getiren Recep Tayyip Erdoğan, "Bu oran Macaristan'da yüzde 9'luk, Yunanistan'da yüzde 13'lük, Almanya'da yüzde 15,2'lik, Romanya'da yüzde 31'lik seviyelere çıkmaktadır. Tekraren altını çizerek söylüyorum, vatandaşımıza gelen elektrik ve doğal gaz faturaları elbette yüksektir ama buna rağmen Türkiye, hem fiyat hem bunun asgari ücrete oranı bakımından vatandaşlarına en uygun tarifeli elektrik ve doğal gaz hizmeti sunan ülkelerin başında gelmektedir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tek tek açıkladı! Dikkat! Elektrik faturaları...

Yaptığı açıklamada geçen sene yalnızca elektrik, doğal gaz ve akaryakıtta 165 milyar TL'lik sübvansiyon yaparak, salgın sebebiyle zaten sıkıntı içindeki vatandaşların ilave yükler altına girmesine engel olduklarını belirten Erdoğan, geçen yıl hane başına yaklaşık 5 bin lira enerji desteği verdiklerini söyledi.

Sadece bu üç kalemdeki sübvansiyon rakamının, Türkiye'nin toplam yatırım harcamaları kadar olduğuna dikkati çeken Erdoğan, yılbaşı itibarıyla tarifelerde yapılan düzenlemelere rağmen elektrikte ve doğal gazda haneleri desteklemeye devam ettiklerinin altını çizdi.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön