06 / 05 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması: Olmazsa olmaz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması: Olmazsa olmaz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirilen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6. Zirvesi'nden dönüşte Kanal İstanbul ile ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar...



"Dün yapmış olduğunuz ortak basın açıklamasında 'Kazakistan'la Orta Koridor'un geliştirilmesi için çalışmayı sürdüreceğiz' ifadelerine yer verdiniz. Ev sahibi mevkidaşınız Tokayev ise 'Taşımacılık ve transit alanında Orta Koridor'un geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir' açıklaması yaptı. Türkiye konumu itibarıyla çok önemli bir noktada.  Marmaray  gibi Asya ve Avrupa yakasını birleştiren tüm projeler aslında bu büyük adımın da bir parçası. Burada ise akıllara Kanal İstanbul projesi de geliyor. Kanal İstanbul projesinin Orta Koridor'a olası katkısı üzerine görüşmeleriniz oldu mu veya projenin bir parçası olacağı düşünülebilir mi? Yakın dönemde Orta Koridor ile ilgili hangi adımların atılmasını öngörüyorsunuz?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyadaki ticaret hacminin şu anda 12 milyar ton olduğunu, bu rakamın 2030'da 25 milyar tona çıkacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dan Kanal İstanbul açıklaması: Olmazsa olmaz!

Ticaret hacminin hareketliliğinin yüzde 90'a yakınının denizden sağlandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün İstanbul Boğazı'ndaki sıkıntıların belli olduğunu söyleyerek, önümüzdeki senelerde bunun çok daha artacağını söyledi. Açıklamasında "Ayrıca bizim doğu-batı aksında Orta Koridor'daki hedeflerimiz var. Kuzey Koridor'da yaşanan sıkıntılardan dolayı Orta Koridor'a büyük bir yük binecek." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  bunların hepsi düşünüldüğünde, özellikle kuzey-güney aksında Kanal İstanbul'un olmazsa olmaz olduğunu söyledi. Önümüzdeki günlerde, yıllarda bu çok çok daha gündemlerinde olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  "Bizim de bir taraftan planlamalarımız, fizibilitelerimiz devam ediyor. Dünyanın şu anda en çok odaklandığı konu çevrecilik. Biz, Kanal İstanbul ile çevrecilikte de dünyaya örnek bir ders vereceğiz." dedi.

Yaptığı açıklamada Boğaz'da bir defa ciddi manada bir çevre tehdidi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, her an her şeyin olabileceğini söyleyerek, "Biz, hiçbir zaman Sarayburnu'ndaki, Selimiye'nin önündeki Independenta yangınını unutmayız. Zaman zaman yalılara bindiren gemileri unutmayız." dedi. Şimdi Kanal İstanbul ile bütün bu sıkıntıları ortadan kaldırmış olacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Bakırköy, Samatya sahillere bakıldığında günlerce beklemeler, birikmeler olduğunu, bir de Karadeniz'deki birikmeler olduğunu dile getirdi. Yarın bunların çok çok daha artacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gemi boyutlarının çok büyüdüğünü ve yüzde 30'unun da tehlikeli madde taşıdığını söyledi. Riskin boyutlarının da çok daha arttığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan 10 sene önceki 3 tane geminin şu anda tek gemi olduğunu belirtti. Sayının bir miktar azaldığını ama riskin daha da büyüdüğünü söyleyen Erdoğan, "Gemi sayısı azaldı ama taşınan yük miktarı tam yüzde 40 arttı son 10 senede." dedi.

Pendik Belediyesi İstanbul'da 3 taksitle akaryakıt istasyonu satacak!

O ilde 13 bin 50 TL'ye konut imarlı arsa fırsatı! Sakın kaçırmayın!

Dolarda büyük deprem kapıda! Selçuk Geçer 'Rüzgar bu kez tersten esecek' diyerek, o kara haberi verdi!


Geri Dön