18 / 05 / 2024

Cumhurbaşkanı: Hızla konut üretip milletin talebine cevap verdik!

Cumhurbaşkanı: Hızla konut üretip milletin talebine cevap verdik!

TOKİ'nin 15 yıllık süreçte önemli bir görevi yerine getirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Dünün ihtiyacı hızla konut üretip milletin talebine cevap vermekti. İşte TOKİ bunu yaptı"dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni şehirleşme vizyonu ile "nitelik odaklı" bir anlayışın hâkim kılınması gerektiğini vurguladı.Gecekondulaşmanın ortadan kaldırılmasında TOKİ'nin 15 yıllık süreçte önemli bir görevi yerine getirdiğini belirten Erdoğan, "Dünün ihtiyacı hızla konut üretip milletin talebine cevap vermekti. İşte  TOKİ  bunu yaptı"dedi.

 

TOKİ Haber Dergisi'nde yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehircilik Şürası sonuçlarının değerlendirildiği Genel Kurulda, şehirlerin geleceğinin gelişen ve değişen koşullar çerçevesinde katılımcı bir yaklaşımla belirlenmesinin önemine değinerek, insan fıtratından ziyade hırsları merkeze alan bir bakış açısıyla inşa edilen kentlerin huzur getirmeyeceğini vurguladı.

 

 

"NİCELİK DEĞİL, NİTELİK ODAKLI ANLAYIŞ HÂKİM OLMALI"

 

Zihinsel yozlaşmanın menfi etkisinin en çok çarpık kentleşmede görüldüğüne dikkat çeken Erdoğan, 15 yılda 81 ilde tarihi nitelikte adımlar atıldığım ve düzensiz göç, çarpık kentleşme, hazine arazilerinin işgali gibi pek çok sorunun büyük ölçüde azaltıldığını söyledi. Şehircilikte nicelik odaklı değil, nitelik odaklı bir anlayışın hâkim kılınması gerektiğini kaydeden Erdoğan, insan fıtratıyla mütenasip olmayan yerlerin, insan için pek bir şey ifade etmeyeceğini belirtti. Erdoğan, “Günümüz şehirleri, fıtratı değil hırsları merkeze alan bir bakış açısıyla inşa ediliyor. Bu sebeple sükûn getirmiyor, esenlik sağlamıyor. Huzuru sağlamak için tüm belediyelere çok ciddi işler düşüyor” diye konuştu.

 

"ŞEHİRLERE KENDİ RUHUMUZDAN ÜFLERİZ"

 

Şehir - insan ilişkisinin önemine de değinen Erdoğan, şöyle devam etti: “Şehirleri inşa ederken, onlara kendi ruhumuzdan da üfleriz, üflememiz gerekir. Şehirler bu açıdan kurucularının, sakinlerinin adeta aynası gibidir. Hayata nasıl bakıyorsak, dünyayı nasıl idrak ediyorsak, yaşadığımız şehirlere de öyle şekil veririz. Tasavvurumuz nasılsa, şehirlerin mimarisi de öyledir.

 

TOKİ'DEN GÜNÜ İHTİYAÇLARINA DÖNÜK ÜRETİM

 

Bugüne kadar TOKİ ile ülke genelinde 805 bin konutun üretildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TOKİ, gecekondulaşmayı ortadan kaldırarak, o bölgelerdeki kentsel dönüşümü gerçekleştiriyor. Şehirlerin dönüşümünde, TOKİ’nin öncülüğünde ortaya çıkan; konutu, okulu, ibadethanesi, ticaret merkezi, çevre düzeni ve tüm altyapısıyla kendi kendine yetebilen yerleşim birimlerinin çok önemli katkısı oldu” şeklinde konuştu.

 

Erdoğan, “Türkiyede dünün ihtiyacı kısa sürede büyük miktarda konut üretip milletin talebine cevap vermekti, TOKİ bunu yaptı. Bugünkü ihtiyacımız neyse, TOKİ hiç şüphesiz ona yönelecektir” açıklamasında bulundu.

 

OPERA BİNASI 2019'DA BİTECEK

 

Yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) projesine de değinen Erdoğan, AKM’nin dev opera binasının 2019 yılında biteceğini söyledi. Yaptıkları çalışmalarla millete karşı mükellef olduklarını belirten Erdoğan, Şehircilik Şûrasında alman kararların, geleceğin şehirlerinin bir pusulası olacağına inandığını söyledi.

 

HEDEF SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL GELİŞME

 

Genel Kurula 300’ü akademisyen olmak üzere farklı kurum ve kuruluşlarla sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Sürdürülebilir kentsel gelişme hedefiyle düzenlenen Şûranın omurgasını, 2009da düzenlenen, 151 kurum ve kuruluştan 500 uzmanın katılımıyla hazırlanan ve 2010 - 2023 yıllarını kapsayan “Kentsel Gelişme Stratejisi Belgesi (KENTGES) oluşturdu. Şehircilik Şûrasında alınan kararların, planlama, çevreye duyarlı yerleşme ve yapılaşma konularında faaliyet gösteren kurumlar ile yerel yönetimlerin yapacakları iş ve hizmetlerde yol haritası olması öngörülüyor. 

 


Geri Dön