Kent Haberleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: ‘200 bin konutun ihalesi devam ediyor

Deprem harcamaları için 2023 yılı bütçesinde 762 milyar lira, 2024 yılı bütçesinde de 1 trilyon 28 trilyon lira kaynak ayrıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2023’teki deprem harcamalarının milli gelirinin yüzde 3'ü bandında olduğunu, 2024’te bu oranın yüzde 2,5 olacağını belirtti.

2024 yılı bütçe kanun teklifinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri, önceki hafta tamamlandı. Aralıkta genel kurul görüşmeleri başlayacak.

Bütçe görüşmelerinin Komisyon programındaki son günü, Cumhurbaşkanlığı bütçesine ayrıldığını söyleyen T24 yazarı Çiğdem Toker, “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin yüzde 85 arttığı söyleyerek, bu artışın bütçedeki genel artışın çok gerisinde olduğunu belirtti” dedi. Toker, bugünkü yazısında, “Yılmaz, bu değerlendirmeyi Komisyon üyesi muhalefet partisi milletvekillerinin "Çok fazla artış" eleştirilerine cevap olarak yaptı. Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre bütçenin tümünde yüzde 150’lik bir artış vardı. Artışa neden olan harcama kalemleri ise maliyet tutarları belirtilmeden ve anılmadan deprem harcamaları, EYT ödemeleri maaş artışları ve yeni alınan ek personel şeklinde sıralandı” dedi.

İşte Toker’in bugünkü yazısının tamamı...

“Yılmaz, bütçenin tümünde büyük artışa neden olan "maaş artış" kalemini açıklarken, enflasyonun hakkını teslim etmekle beraber yüksek zam yapıldığı düşüncesindeydi:

"Personel aylıklarına yaptığımız bu enflasyona karşı satın alma gücünü korumak amacıyla yaptığımız son derece yüksek oranlı artışlar. Bir yandan kamu işçilerine bir yandan da memurlara yaptığımız seyyanen verdiğimiz zamlar, yüksek zamlar."

Çalışanların enflasyona ezdirilmediği ezberinin başka bir ifade şekli olmalı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, sıraladığı tüm bu harcamaların enflasyonun getirdiği rakamlarla beraber önemli bir artış oranı oluşturduğunu belirtti görüşmelerde. Bu vurguyu yapmasının esas sebebi de Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki artış eleştirilerine "makul" cevabını verebilmekti tabii. (Fakat "enflasyonun getirdiği rakamlarla beraber" ayrıntısı önemli. Sorumlusu açık bir şekilde söylenmese de enflasyonun varlığının kabulü kayıt düşüldü. Yılmaz bu tespitin yanı sıra, genel bütçedeki artışın altında kalan Cumhurbaşkanı bütçesinin de "büyük oranda merkez yönetimince değil aktardığı kurumlarca kullanıldığı"nı ekledi. "Barış için destekleme gideri", "ofislere katkı" ve bunun yanı sıra büyük pay ayrılan Millet Kütüphanesi. Millet Kütüphanesinin maliyetinin çok yüksek olduğu tutanaklara bu haliyle yansıdı.

"KİMSEDEN BİR ŞEY KAÇIRILMIYOR"

Cumhurbaşkanlığı bütçe görüşmesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın yanıt verdiği diğer konu, örtülü ödenek oldu. Yılmaz örtülü ödenek kullanımın yasa öngörülen, genel bütçe başlangıç ödeneğinin binde 5'i kısıtlamasına uygun olduğunu, bu oranın aşılmadığını ifade ederek, "Toplam harcama ayrıntısını vermek, işin tabiatına aykırı. Diğer harcama verileri ile beraber yayımlanmaktadır. Kimseden kaçırılan bir rakam da söz konusu değildir" dedi. Bütçe tutanaklarındaki bir ilginç detay da zırhlı araç konusunda oldu. Yılmaz, 2015’den bu yana Cumhurbaşkanlığına zırhlı araç alımı yapılmadığını paylaştı. Bunun sebebi acaba zırhlı uçak sayısındaki artış olabilir mi?

DAHA 200 BİN KONUTUN İHALESİ SIRADA

Gelelim deprem verilerine. 2024 yılı bütçesindeki büyük artışın ana nedeni olarak gösterilen deprem harcamalarında kamu ihaleleri büyük payı alıyor.  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, konut açısından 450 bin civarında hak sahipliğinin ortaya çıktığını, TOKİ vasıtasıyla 200 bin ihale yapıldığını, 200 bin konut ihalesinin devam ettiği bilgisini verdi. Deprem bölgesindeki kırsal bölgelerde de 70-80 bin bandında çelik konstrüksiyon yöntemleri devreye sokularak daha hızlı inşa edilecek konut planlandığını açıkladı.

1 TRİLYON 28 MİLYAR LİRA

Deprem harcamalarında 2023 yılı bütçesinde 762 milyar lira, 2024 yılı bütçesinde de 1 trilyon 28 trilyon lira ödenek ayrıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bu yılki deprem harcamalarının milli gelirinin yüzde 3'ü kadar olduğunu, 2024’te bu oranın yüzde 2,5 olduğunu söyledi. Bütçe açığı eleştirileri yapılırken, deprem harcamalarının göz önüne alınmasını istedi.

2024 bütçesine ilişkin teknik verileri yorumsuz aktardım. Depremin ardından konut ihtiyacına ilişkin kamu ihalelerindeki yanlış tercin ve hesaplamalardan kaynaklanan harcama artışları başka bir yazının konusu olacak.”

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, ‘İlk kez söylüyorum’ diyerek uyardı! Bu ilde 7,4 şiddetinde deprem bekleniyor!

Ankara’da aşırı talep konut fiyatlarını artırdı!

Konut kredisinde stoklar eriyor, faizler el yakıyor!