03 / 01 / 2025

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi tapu kaydında ne olarak gözüküyor?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi tapu kaydında ne olarak gözüküyor?

AKP Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, Cumhurbaşkanlığı sarayının tapusunu gösterdi. Tapuya göre,arazide 8 katlı ofis iş yeri, 2 adet 7 katlı ofis işyeri, 3 adet 4 katlı ofis iş yeri, 2 adet 2 katlı ofis işyeri, 6 adet tek katlı ofis işyeri yer alıyor.



Deligöz’ün elindeki tapuya göre, Cumhurbaşkanlığı sarayının  Ankara  Yenimahalle Orman Çiftliği mahallesinde tescilli olduğu ve Maliye Hazinesine kayıtlı bulunduğu belirtiliyor.


Tapu kaydına göre Saray arazisi üzerinde, bir adet 8 katlı ofis iş yeri, 2 adet 7 katlı ofis işyeri, 3 adet 4 katlı ofis iş yeri, 2 adet 2 katlı ofis işyeri, 6 adet tek katlı ofis işyeri yer alıyor.


Deligöz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, TBMM binasının da 1961′den 1987′ye kadar iskan tapusu olmadığını öne sürdü ve ‘’26 yıl sonra Özal’ın başbakanlığı döneminde buranın iskan tapusu alındı’’ dedi.


Çankaya Köşkünün de tapusu olmadığını savunan Deligöz,’’Ey CHP’liler sizin gibi sol zihniyetli birkaç mimar konuyu mahkemeye taşıdığı için Cumhurbaşkanı Külliyesi’nin tapusunu almak gecikti’’ dedi.


Sözcü



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin 2 Mart 2016 itibarıyla “tapu”ya kavuştuğu ortaya çıktı.


Ak Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde muhalefetin, “kaçak saray” eleştirilerine hedef olan külliyesinin tapu senedini, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin tapusu elimizdedir” diyerek milletvekillerine gösterdi.


2 Mart 2016 tarihini taşıyan tapu senedinde, Ankara Yenimahalle İlçesi Orman Çiftliği Mahallesi 63886 ada 6 nolu parselde bulunan, yüzölçümü 487.941 metrekareyi bulan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olarak kullanılan alan, gayrımenkuller, “Maliye Hazinesi’ne kayıtlı ofis işyerleri” olarak nitelendiriliyor. Tapu senedinde gayrımenkulün “niteliği” bölümünde, “8 katlı ofis işyeri, 2 adet 7 katlı ofis işyeri, 3 adet 4 katlı ofis işyeri, 2 adet 2 katlı ofis işyeri, 6 adet 1 katlı ofis işyeri” ifadesi yer alıyor. “Edinme sebebi” bölümünde, “Belediye ve mücavir alanlarda cins değişikliği işleminden” ifadesi yer alırken, sahibi bölümünde, “Maliye Hazinesi” yazıyor.


Milliyet’in sorularını yanıtlayan Deligöz, “Orası şu anda Maliye Hazinesi’ne kayıtlı ofis işyerleridir. Şu anda kullanımı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne verilmiştir” dedi. Tapuyu Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun bilgisi dahilinde gösterdiğini ifade eden Deligöz şöyle konuştu:


“Sürekli ısıtıp ısıtıp ‘kaçak’ işini gündeme getirdiklerinde çok alınıyordum. Bu arada araştırma yaptım. TBMM binasının 26 yıl boyunca onları tabiriyle Kaçak olarak faaliyet yaptığını gördüm. Ayrıca eski Cumhurbaşkanlığı Köşkü yani şu anki Çankaya Köşkü de ‘arsa, tarla ve harap bağevi’ olarak geçiyor. Bunun çözümü de Ak Parti’ye nasip olacak inşallah.”


Milliyet


Geri Dön