03 / 05 / 2024

Cumhuriyet'in ilk gözlemevi yenilendi!

Cumhuriyet'in ilk gözlemevi yenilendi!

Ülkemizin ilk Astronomi Bölümü olan İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Binasının ve Cumhuriyet’in ilk Gözlem Evi’nin yenilenmiş halinin açılışını İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet yaptı...




İstanbul Üniversitesi 560. Yılı Kutlamasını yenilenen İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Binası ve Gözlem Evi’nin açılışı ile yaptı. Ülkemizin ilk Astronomi Bölümü olan İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Binasının ve Cumhuriyet’in ilk Gözlem Evi’nin yenilenmiş halinin açılışını İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet yaptı.


Yıllık 10.000 Kişiye Eğitim verilebilecek


İstanbul Üniversitesi tarihi yarımada da bir ilke imza atarak İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Binası ve Gözlem Evi’ni gerekli izinleri alarak yeniledi ve 2013-2014 Akademik Yılı’na hazır hale getirdi. Gökyüzünün 360° detaylı olarak izlenebildiği Planetaryum ile evrenin büyüleyici yapısını kapı açan İÜ Gözlemevi, halka da açık olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Gözlem Evi’nde önemli günlerde akademisyen ve öğrencilerle birlikte gönüllü katılımcılarda güneş ve ay tutulmasını izleyebilmekte, gök izlencelerine ve teleskop gözlemlerine katılabilmektedir. 


Lisans ve lisansüstü eğitiminde oldukça başarılı bölüm, yeni planetaryum ve gözlemevi ile toplum eğitiminde yıllık 10.000’in üzerinde halktan misafirine eğitim verebilecek. İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi’ne de hizmet veren bölüm İÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri’nin kuruluşunda Einstein’ın çalışma arkadaşlarından E. F. Freundlich görev almıştır.


Bir yıl gibi kısa bir süre de tamamlanan tarihi merkez bina iyi bir güçlendirmeden geçerek Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanlığı, İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü, Güneş Gözlemevi, Güneş Laboratuvarı, Astronomi Bilgi İşlem Sistem Merkezi, Astronomi Müzesi ve Gözlem Terasları’yla hizmete devam edecek hale getirilmiştir.


Tarihi bina ile uyum içerisinde yenilenen diğer binalar ile birlikte kompleks Türkiye’nin en iyi organize olmuş Astronomi Bölümü haline geldi. Yeni Astronomi Bölümü eskisine göre bilimsel çalışmalarda ve toplum eğitiminde muazzam bir üstünlük sağlayacak. Gece gözlemlerine olanak sağlayan yeni binada amfiler, yeni laboratuvarlar, yeni bir öğrenci uygulama gözlemevi ve planetaryum, teleskop yapım atölyesi yer alıyor. 


İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile ortak bir protokol çerçevesinde bölüme ait Çanakkale’de çalışan Türkiye’nin dördüncü büyük (0.6 m çaplı) teleskobuyla entegre gözlemler yapıyor.


Cumhuriyet’in İlk Gözlem Evi 1936 Yılında Faaliyete Başladı. Bugün Beyazıt’ta İstanbul Üniversitesi bahçesinde bulunan Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, 1933 yılında İÜ Fen Fakültesi bünyesinde Astronomi Enstitüsü olarak kurulmuştur. Enstitü, 1936 yılında mimar Arif Hikmet Holtay’ın (1896–1968) yine Merkez Yerleşke’de yaptığı “Gözlemevi” ile birlikte bilimsel çalışmalarına başlamıştır.


Star Gazetesi


Geri Dön