Çürük müteahhitler ayıklanacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, müteahhitlik yasası çıkararak inşaat sektörünü disiplin altına almayı hedefliyor. Yasayla, Türkiye'deki yaklaşık 300 bin müteahhittin yüzde 30'unun meslekten men edilmesi bekleniyor...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, müteahhitlik yasası çıkararak inşaat sektörünü disiplin altına almayı hedefliyor. Yasayla, Türkiye'deki yaklaşık 300 bin müteahhittin yüzde 30'unun meslekten men edilmesi bekleniyor. Ağır mesleki kusur işleyen ve tüketiciyi dolandıran müteahhitler sektör dışına itilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında "Müteahhitlik yasası için çalışmalarımız var. Tamamladıktan sonra Meclis'e sevk edeceğiz" dedi. Bakanlık yetkilileri müteahhitlerin teknik ve mali yeterliliklerini denetleyecek, sınıflandıracak ve cezaları ağırlaştıracak bir düzenleme hazırladıklarını belirtti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonunun (İMKON) da çalıştığı yasanın 2 ay içinde Meclis'e getirilmesi hedefleniyor. Artan iş kazaları ve son olarak İstanbul Mecidiyeköy'deki şantiyede meydana gelen asansör faciasının çalışmaları hızlandırdığı belirtiliyor.
YETERLİ DEĞİLSE İŞ YOK
Müteahhitlik yasası konusunda 6 aydır çalıştıklarını belirten İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, yasayla "çürük müteahhitleri" sektör dışında bırakmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye'de yaklaşık 300 bin müteahhit olduğunu ve bunların yüzde 30'unun mesleki yeterliliği olmadığını belirten Tellioğlu, "İnşaat sektörünün büyüklüğüne karşın hâlâ bir müteahhitlik tanımı yok. Biz işi tanımlayıp sonrasında denetleyeceğiz.
Yeterlilik belgesi olmayan müteahhit, Türkiye'de de yurtdışında da iş yapamayacak. Mahkeme kararıyla iş kusuru işlediği kanıtlanan ya da vatandaşı dolandıranlar meslekten men edilecek Kayıt altına alınan müteahhitlerin eğitimi için de zorunluluklar olacak" dedi.
Müteahhitlik yasasına yönelik çalışmaları değerlendiren Konut Gelişicileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik ise "Aceleyle yapılan düzenlemeler amacına ulaşamıyor. Deprem sonrası acil iş güvenliği denildi ama sonuç ortada. Eğer müteahhitlik için bir düzenleme olacaksa bunu tüm aktörler oturup konuşmalı ve üzerinde tartışılmalı. Yoksa tek başına bir yasa mevcut sorunları çözmez" diye konuştu.
Bursa Hakimiyet