08 / 01 / 2025

Çürük raporlu okullarda eğitim devam ediyor!

 Çürük raporlu okullarda eğitim devam ediyor!

Konya Karatay'daki Hacıveyiszade Ahmet Haşhaş İlköğretim Okulu, bir yıl önce verilen çürük raporuna rağmen eğitim öğretime başladı...



Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü uzmanlarının "Yıkılması, takviye edilmesinden daha yararlı olur" dediği okulda yaklaşık 400 öğrenci dersbaşı yaptı. Rapora rağmen herhangi bir işlem yapılmamasına aileler tepkili. Velilerden O.Ü., "Tamamen harabe bir bina. Duvarlar çatlak, yer yer dökülmeler başlamış. Çocuğumu can güvenliği olmadığı için göndermemeyi düşünüyorum." diyor. İl Milli Eğitim Müdür Vekili Seyit Ali Büyük ise raporun gözleme dayalı sonuçlar içerdiğini, binaların çürük olup olmadığının tespiti için laboratuvar ortamında deneysel tetkik gerektiğini ifade ediyor. Gözleme dayalı sonuçlarla okulu boşaltmalarının mümkün olmadığını dile getiriyor.


Karatay ilçesinde bulunan Hacıveyiszade Ahmet Haşhaş İlköğretim Okulu, üç binadan oluşuyor. En eskisi 27 yıllık olan binalardaki derin çatlaklar, zeminde oturmalar, sıva ve betonda dökülmeler çıplak gözle bile görülebiliyor. Okul yönetimi, binaların durumunu 2011'in Haziran ayında Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildiriyor. Konya Milli Eğitim Müdürlüğü ise 4 Ekim 2011'de Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü'nden gerekli tetkiklerin yapılmasını istiyor. Görevlendirilen iki uzman, 5 Ekim 2011 tarihinde binaları inceliyor ve onarım-güçlendirme çalışmalarının, binayı yıkıp yeniden yapmaktan daha pahalıya mal olacağı sonucuna varıyor. Ekip, 'binaların bu haliyle kullanılmasının uygun olmayacağı' şeklinde rapor veriyor. Ancak rapora rağmen Milli Eğitim Müdürlüğü Hacıveyiszade Ahmet Haşhaş İlköğretim Okulu'nda herhangi bir işlem yapmadı. Çocuklarını bir yıldır endişeyle okula gönderdiklerini belirten veliler, soruna bir an önce çözüm bulunmasını istiyor. Velilerden O.Ü., "Tamamen harabe bir bina, duvarlar çatlak yer yer dökülmeler başlamış. Çocuğumu can güvenliği olmadığını düşündüğümden okula göndermemeyi düşünüyorum." diyor. Konya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Çınar, binalarla ilgili laboratuvar incelemelerinin ivedilikle yapılmasını istiyor. Bu tetkikler esnasında da binaların tedbiren kullanıma kapatılması gerektiğine işaret ediyor.


Konya Milli Eğitim Müdür Vekili Seyit Ali Büyük ise Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü uzmanlarının hazırladığı raporun gözleme dayalı sonuçlar içerdiğini, binaların çürük olup olmadığının tespiti için laboratuvar ortamında deneysel tetkik gerektiğini ifade ediyor. Gözleme dayalı sonuçlarla okulu boşaltmalarının mümkün olmadığını dile getiren Büyük, detaylı inceleme için Konya İl Özel İdaresi'nden cevap beklenildiğini aktarıyor.




Zaman/Şirin Kabakçı


Geri Dön