27 / 11 / 2024

Dağkapı Meydanı'na Şeyh Said ismi verildi!

Dağkapı Meydanı'na Şeyh Said ismi verildi!

Dağkapı Meydanına Şeyh Said ismi verildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Dağkapı Meydanı'nın isminin "Şeyh Said Meydanı" olarak değiştirilmesine yönelik aldığı kararı kentteki stk temsilcileri ve vatandaşlar olumlu buldu.




Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince, Dağkapı Meydanının isminin "Şeyh Said Meydanı" olarak değiştirilmesi olumlu karşılandı. 


Mazlum-Der Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay, Şeyh Said'in çok önemli şahsiyet olduğunu ifade ederek, "O haksız şekilde idam edildi ve hala defnedildiği yer belli değil. Üstelik resmi kaynaklarda hain muamelesi görüyor. Said'in itibarının iadesine ilişkin yapılan değişiklikleri ve düzenlemeleri olumlu buluyoruz" dedi.


Diyanet-Sen Şube Başkanı Ömer Evsen, kararın olumlu bir adım olduğunu belirterek şunları söyledi:


"Şeyh Said kimliği açısından kendi döneminin önde gelen din adamı ve şahsiyetidir. Halk zaten 'Şeyh Said Meydanı' diyordu. Bu, Belediye Meclisi kararı ile tescillenmiş oldu. 10 yıl önce olsa sorunlar yaşanabilecek bir adlandırma bugün sorunsuz yapılıyor. Bu değişiklik, Türkiye’nin demokratikleşme adına kat ettiği yolun açık göstergesidir."


- "Halkın talebini karşılayan kararları destekliyoruz"


Hüda-Par Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Mustazaflar ile Dayanışma Derneği'nin Genel Başkanlığını yaptığı dönemde, meydana Şeyh Said isminin verilmesi için 110 bin imza topladıklarını söyledi. Topladıkları imzaları dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e vererek talebi ilettiklerini kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:


"Gecikmesine rağmen halkın talebinin yerine gelmesi sevindiricidir. Halk zaten yaşamda kullanıyordu. Bu kararla tescillenmiş oldu. Belediye Meclisi geçte olsa güzel bir adım atmıştır, tebrik ediyoruz. Halkın talebini karşılayan kararları destekliyoruz."


İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Başkanı Raci Bilici, "Toplumsal hafızanın canlı tutulması ve geçmişle yüzleşilmesi açısından şahsiyetlerin isimlerinin verilmesi çok önemlidir. İsim değişikliğine ilişkin kararı destekliyoruz" ifadelerini kullandı. 


- "Defnedildikleri yerin açıklanmasını istiyoruz"


Şeyh Said'in torunlarından ve aynı zamanda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyesi olan Muhammed Akar, bu konuda halkın yoğun talebi olduğunu söyledi. 


Türkiye'de son yıllarda önemli değişiklikler yapıldığını belirten Akar, şöyle konuştu:


"Bu bir başlangıçtır. Bundan sonraki süreçte Şeyh Said ve arkadaşlarına ilişkin ders kitaplarında hakaret içeren ifadeler çıkarılmalıdır. İdam edildikleri yerin yakınına defnedildiklerini biliyoruz. Şeyh Said ve arkadaşlarının defnedildikleri yerin açıklanmasını istiyoruz. Devlet arşivlerini açmalıdır. Bu meydanın yanı başında onların hatırasını yaşatacak ve özel eşyalarının muhafaza edildiği müze yapılmalıdır." 


Çözüm sürecinin kararda etkili olduğunu ifade eden Akar, konuşmasına şöyle devam etti:


"Akil adamların raporunda, gerek Şeyh Said efendi ve Seyit Rıza'nın itibarlarının iadesi gündeme gelmişti. Kürt sorunun kalıcı bir şekilde çözülmesi isteniyorsa tarihteki hatalarla yüzleşmelidir. Herkesle kucaklaşmalıyız. Bu ülkede, Kürtler, Türkler, Aleviler, İslami kesimler, Hristiyanlar ve birçok halk mağdur edildi. Bu mağduriyetler yeni Türkiye ile giderilecek."


Vatandaşlardan Mehmet Salih Açıkgöz, kararı olumlu karşıladıklarını belirterek, "Arzuladığımız bir karardı. Tarihe baktığımızda kötü bir imaj, düzeltildi. Mezarları da ortaya çıkarmalıdır" dedi.


Mustafa Yalçınkaya ise karardan memnun olduklarını belirterek, "Buraya gelen yerli turistler onun adının meydana verildiği duyunca en azından fatiha okurlar" değerlendirmesinde bulundu.


AA



Geri Dön